1515

Facebook förnekar läckta uppgifter

Facebooks artificiella intelligens ska rensa plattformen på hatiskt innehåll – men misslyckas grovt med sitt uppdrag. Det visar nya dokument som WSJ tagit del av. 

Facebooks vd Mark Zuckerberg och Frances Haugen, tidigare Facebook-medarbetare och visselblåsare.
Facebooks vd Mark Zuckerberg och Frances Haugen, tidigare Facebook-medarbetare och visselblåsare.Foto:Montage

Den tidigare Facebook FB -1,14% Dagens utveckling -medarbetaren Frances Haugen har kastat nytt ljus på Facebook efter att ha kopierat en stor mängd interna dokument som visar att företaget inte lyckas stävja hat och desinformation på sina plattformar. 

Men att Facebook skulle prioritera ekonomisk vinst framför sina användare är inte sant, har Facebooks vd Mark Zuckerberg tidigare kommenterat via sitt eget Facebook-konto. 

Nu ger nya dokument som The Wall Street Journal tagit del av att Facebooks artificiella intelligens, som ska identifiera hatiskt innehåll, mer eller mindre misslyckas med sitt uppdrag. 

Enligt dokumenten uppskattar medarbetare att ai:n enbart identifierar mellan 3 till 5 procent av det hatiska innehållet. Tekniken misslyckas bland annat med att identifiera rasistiska utspel och videor på skjutningar. Ett känt exempel är dådet i Christchurch, Nya Zeeland, som livestreamades på Facebook. 51 personer dödades. 

”Problemet är att vi inte och aldrig kommer att ha en modell som fångar upp en majoritet av integritetskränkande innehåll, särskilt inom känsliga områden”, skrev en medarbetare i mitten av 2019. 

Men Facebook å sin sida förnekar att plattformen misslyckats med att göra sitt åt hatiska innehåll. 

Enligt Facebooks integritetschef Guy Rosen har hatiskt innehåll minskat med 50 procent de senaste nio månaderna. 

”Det de här dokumenten visar att vårt arbete med integritet sträcker sig över många år. Vi kommer aldrig att bli perfekta, men våra team jobbar kontinuerligt med att utveckla systemen, identifiera problem och bygga lösningar” skriver han i ett blogginlägg.

Läs mer: Efter Instagrams kris – Tiktok och kungliga stiftelser i partnerskap mot psykisk ohälsa 


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?