1515
Annons

Facebook-chefens råd: "Var öppen och ta risker"

”I vår bransch är man hypernervös för allting. Ett nytt företag kan skala upp från några hundra till hundratals miljoner användare på några dagar.”

Det sade Facebooks Nordenchef Martin Ingemansson på stora scenen under Åre Business Forum.

Facebook nordenchef Martin Ingemansson.
Facebook nordenchef Martin Ingemansson.Foto:Jack Mikrut

För att stå pall i den snabbrörliga sociala medier-världen lutar sig techjätten mot sin företagskultur som bygger på fem värderingar, enligt Martin Ingemansson:

Påverkan är viktigare än insatsen

"På Facebook är vi alltid fokuserade på att lösa de största och viktigaste problemen. Det låter enkelt men vi tror att många företag slösar massa tid på annat. Hos oss behöver inte en fantastisk medarbetare bli chef bara för att göra karriär, tvärtom. Vi har många chefer som har flyttat ned till att knacka kod igen för att det är där de får störst påverkan. I karriärsutvecklingen är det viktigare att hitta styrkorna och utveckla dem snarare än svagheterna."

Läs mer: Spotifyveteran ska lära bolag bli mer innovativa

Snabbt till handling

"Många företag saknar ned när man växer och blir mer rädd för att misslyckas än att lyckas. Det blir många möten och diskussion om egentligen onödiga saker. Genom att handla snabbt så gör vi dels många saker, dels lär vi oss också av våra misstag."

Var öppen

"Vi tror att en mer öppen värld är en bättre värld. Ju mer information som delas desto bättre beslut kan man ta. Det gäller även för företag. Det kräver respekt, tillit och ansvar och det är än viktigare att tillämpa öppenhet när det går tyngre än när det går bra."

Ta risker

"För att skapa bra saker måste man ta risker. Om ni aldrig har misslyckats så är det någonting som är fel. Varannan månad sätter vi individuella mål där vi har det uttalade målet att bara uppnå hälften. Om alla anställda skulle uppnå sina mål så har vi som ledning inte varit tillräckligt djärva."

Läs mer: Fransk miljardär vill bygga världens största startup-campus 

Bygg socialt värde

"Att bygga socialt värde är det som håller oss samman som företag. Hackathons (där programmerar samlas för att programmera och inspireras av varandra under en maratonsession, reds anm.) är därför en viktig del av kulturen, och ger medarbetarna en chans att kliva ur sina roller och titta på hur de kan påverka på andra sätt. Via tjänsten Safety check fick 360 miljoner människor notifikationen att deras vänner var i säkerhet under de fruktansvärda dåden i Paris. Den skapades av några av våra ingenjörer som vid ett Hackathon efter dåden vid Boston Marathon gick samman och utvecklade tjänsten. "

Läs mer: April april: Här är techjättarnas aprilskämt 2017 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?