1515

Extremt kapitalregn över startups i mars

Inflödet av kapital till den svenska tekniksektorn har fått en rivstart där mars månad sätter nytt rekord för det senaste året. Totalt trillade det in investeringar på 14,1 miljarder kronor – vilket är mer än halva totalen för 2020.

Epidemic Sound, med vd:n Oscar Höglund, Matsmart, med vd:n Karl Andersson, och Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, tog in nytt kapital under mars.
Epidemic Sound, med vd:n Oscar Höglund, Matsmart, med vd:n Karl Andersson, och Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, tog in nytt kapital under mars.Foto:Jack Mikrut, Jesper Frisk
Foto:Jack Mikrut, Jack Mikrut, Jack Mikrut
Foto:Jesper Frisk, Jesper Frisk, Jesper Frisk
Foto:Jack Mikrut

Trots att tillväxtaktier fått sig en törn på börsen i den pågående sektorrotationen tycks investerarna hungra efter teknikbolag. 2021 började starkt med investeringar i startups på 3,5 miljarder kronor under januari och februari.

Flertalet stora rundor, framför allt i Klarna och i Epidemic Sound, gjorde att investeringarna i mars drog iväg till 14,1 miljarder kronor enligt Di Digitals genomgång. Det slår 2020 års rekordmånad september som landade på 11,5 miljarder. Och är dessutom nära hälften av totalen för fjolåret på 27 miljarder. 

Återigen syns investeringar i bolag med fokus på ljud och finans, men även ett antal så kallade impactbolag som ska göra världen bättre och samtidigt tjäna pengar.

1. Klarna – 8,5 miljarder kronor

Klarna tog in 8,5 miljarder kronor för att fortsätta växa i USA och expandera verksamheten globalt. Den nya värderingen blir 262 miljarder kronor, en ökning med 180 procent sedan i fjol.

2. Epidemic Sound – 3,8 miljarder kronor

Svenska Epidemic Sound, som driver en digital musikbank, tog in nytt kapital från den tidigare delägaren EQT och den helt nya investeraren Blackstone. Bolaget värderades till 11,9 miljarder kronor i transaktionen. Senare under månaden framgick det att pensionsjättar som Alecta, AMF och TIN Fonder hade köpt aktier i bolaget för 800 miljoner kronor.

3. Matsmart – 350 miljoner kronor

Matsmart, säljer överblivna varor på nätet istället för att låta dem svinnas bort, och har sedan tidigare Ikea som delägare. I den senaste rundan deltog bland annat SEB.

4. Fishbrain – 263 miljoner kronor

Fishbrain har sedan i somras ökat antalet användare med nästan 2 miljoner till totalt 12 miljoner. Bolaget växlar upp sin satsning på e-handel i kombination med den sociala plattformen för fiskare.

5. Glooko – 250 miljoner kronor

Med Glookos teknik sammankopplas patienter med vården, där data från från blodsockermätare, CGM:s, insulinpumpar, insulinpennor samt appar och aktivitetsmätare samlas in i en plattform. Vården kan sedan diskutera datan med patienten via plattformen eller vid ett fysiskt möte. Bland annat är medicinjätten Novo Nordisk medfinansiär till bolaget.

6. Save by Solar – 215 miljoner kronor

Solcellsbolaget Save by Solar tog in kapital från ledande fastighetsprofiler. Pengarna kommer delvis användas till att bygga storskaliga så kallade PPA–anläggningar på mark och tak. 

7. Charge Amps – 150 miljoner kronor 

Laddteknikbolaget Charge Amps fortsätter växa och har fyllt på kassan från Swedbank Roburs fonder Microcap och Ny teknik.

8. Peltarion – 150 miljoner kronor

Ai-plattformen har gått in i sin mest expansiva fas – och med det inlett en stor utbildningsinsats för att förklara vad de egentligen gör. Familjen Wallenbergs ägarbolag FAM, EQT Ventures samt hedgefondmiljardären Jim Simons genom sitt Euclidean Capital gick in med mer kapital.

9. Xhail – 65 miljoner kronor

Den forne Cheiron-producenten Andreas Carlsson kom in i ett stukat projekt med en bra idé. Nu har bolaget Xhail städat ut, tagit in 65 nya miljoner och förfinat teknologin – och lovar att göra vem som helst till artist.

10. Esportal – 42 miljoner kronor

Koncernen driver gamingcenter som Inferno Online och hade 1.000 procents tillväxt på sin plattform i fjol. Med veteraner från bland annat Klarna ska de nu expandera i Norden.

11. Zaver – 40 miljoner kronor

12. Crosser – 30 miljoner kronor

13. Qlucore – 30 miljoner miljoner kronor

14. Wayout – 30 miljoner kronor

15. Corsmed – 26,4 miljoner miljoner kronor

16. We don't have time – 25 miljoner kronor 

17. Solidsport – 23 miljoner kronor

18. Grönska – 20,5 miljoner kronor

19. Regily – 20 miljoner kronor

20. HJN Sverige – 17 miljoner kronor

21. Prevet – 15 miljoner kronor

22. Rencom – 15 miljoner kronor

23. Skinome – 15 miljoner kronor

24. Algo DX – 13 miljoner kronor

25. Boneprox – 11 miljoner kronor

Läs mer: Julklappen till tekniksektorn: 3,4 miljarder i riskkapital

Läs mer: Rivstart för svenska techbolag – kammade hem 1,9 miljarder kronor under januari

Läs mer: Något mindre investeringar i februari – startups kammade hem 1,6 miljarder


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?