1515

Extremt kapitalregn över startups i mars

Inflödet av kapital till den svenska tekniksektorn har fått en rivstart där mars månad sätter nytt rekord för det senaste året. Totalt trillade det in investeringar på 14,1 miljarder kronor – vilket är mer än halva totalen för 2020.

Epidemic Sound, med vd:n Oscar Höglund, Matsmart, med vd:n Karl Andersson, och Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, tog in nytt kapital under mars.
Epidemic Sound, med vd:n Oscar Höglund, Matsmart, med vd:n Karl Andersson, och Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, tog in nytt kapital under mars.Foto:Jack Mikrut, Jesper Frisk
Foto:Jack Mikrut, Jack Mikrut, Jack Mikrut
Foto:Jesper Frisk, Jesper Frisk, Jesper Frisk
Foto:Jack Mikrut

Trots att tillväxtaktier fått sig en törn på börsen i den pågående sektorrotationen tycks investerarna hungra efter teknikbolag. 2021 började starkt med investeringar i startups på 3,5 miljarder kronor under januari och februari.

Flertalet stora rundor, framför allt i Klarna och i Epidemic Sound, gjorde att investeringarna i mars drog iväg till 14,1 miljarder kronor enligt Di Digitals genomgång. Det slår 2020 års rekordmånad september som landade på 11,5 miljarder. Och är dessutom nära hälften av totalen för fjolåret på 27 miljarder. 

Återigen syns investeringar i bolag med fokus på ljud och finans, men även ett antal så kallade impactbolag som ska göra världen bättre och samtidigt tjäna pengar.

1. Klarna – 8,5 miljarder kronor

Klarna tog in 8,5 miljarder kronor för att fortsätta växa i USA och expandera verksamheten globalt. Den nya värderingen blir 262 miljarder kronor, en ökning med 180 procent sedan i fjol.

2. Epidemic Sound – 3,8 miljarder kronor

Svenska Epidemic Sound, som driver en digital musikbank, tog in nytt kapital från den tidigare delägaren EQT och den helt nya investeraren Blackstone. Bolaget värderades till 11,9 miljarder kronor i transaktionen. Senare under månaden framgick det att pensionsjättar som Alecta, AMF och TIN Fonder hade köpt aktier i bolaget för 800 miljoner kronor.

3. Matsmart – 350 miljoner kronor

Matsmart, säljer överblivna varor på nätet istället för att låta dem svinnas bort, och har sedan tidigare Ikea som delägare. I den senaste rundan deltog bland annat SEB.

4. Fishbrain – 263 miljoner kronor

Fishbrain har sedan i somras ökat antalet användare med nästan 2 miljoner till totalt 12 miljoner. Bolaget växlar upp sin satsning på e-handel i kombination med den sociala plattformen för fiskare.

5. Glooko – 250 miljoner kronor

Med Glookos teknik sammankopplas patienter med vården, där data från från blodsockermätare, CGM:s, insulinpumpar, insulinpennor samt appar och aktivitetsmätare samlas in i en plattform. Vården kan sedan diskutera datan med patienten via plattformen eller vid ett fysiskt möte. Bland annat är medicinjätten Novo Nordisk medfinansiär till bolaget.

6. Save by Solar – 215 miljoner kronor

Solcellsbolaget Save by Solar tog in kapital från ledande fastighetsprofiler. Pengarna kommer delvis användas till att bygga storskaliga så kallade PPA–anläggningar på mark och tak. 

7. Charge Amps – 150 miljoner kronor 

Laddteknikbolaget Charge Amps fortsätter växa och har fyllt på kassan från Swedbank Roburs fonder Microcap och Ny teknik.

8. Peltarion – 150 miljoner kronor

Ai-plattformen har gått in i sin mest expansiva fas – och med det inlett en stor utbildningsinsats för att förklara vad de egentligen gör. Familjen Wallenbergs ägarbolag FAM, EQT Ventures samt hedgefondmiljardären Jim Simons genom sitt Euclidean Capital gick in med mer kapital.

9. Xhail – 65 miljoner kronor

Den forne Cheiron-producenten Andreas Carlsson kom in i ett stukat projekt med en bra idé. Nu har bolaget Xhail städat ut, tagit in 65 nya miljoner och förfinat teknologin – och lovar att göra vem som helst till artist.

10. Esportal – 42 miljoner kronor

Koncernen driver gamingcenter som Inferno Online och hade 1.000 procents tillväxt på sin plattform i fjol. Med veteraner från bland annat Klarna ska de nu expandera i Norden.

11. Zaver – 40 miljoner kronor

12. Crosser – 30 miljoner kronor

13. Qlucore – 30 miljoner miljoner kronor

14. Wayout – 30 miljoner kronor

15. Corsmed – 26,4 miljoner miljoner kronor

16. We don't have time – 25 miljoner kronor 

17. Solidsport – 23 miljoner kronor

18. Grönska – 20,5 miljoner kronor

19. Regily – 20 miljoner kronor

20. HJN Sverige – 17 miljoner kronor

21. Prevet – 15 miljoner kronor

22. Rencom – 15 miljoner kronor

23. Skinome – 15 miljoner kronor

24. Algo DX – 13 miljoner kronor

25. Boneprox – 11 miljoner kronor

Läs mer: Julklappen till tekniksektorn: 3,4 miljarder i riskkapital

Läs mer: Rivstart för svenska techbolag – kammade hem 1,9 miljarder kronor under januari

Läs mer: Något mindre investeringar i februari – startups kammade hem 1,6 miljarder


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?