1515

Explosiv tillväxt för Matsmart – omsätter nu 200 miljoner

Nätbutiken Matsmart.se växer i raketfart och omsätter nu 200 miljoner kronor på årsbasis. Bakom bolaget står bland andra Northzone och Avito-grundarna.

Karl Andersson, vd på Matsmart och Jessica Schultz, partner på Northzone
Karl Andersson, vd på Matsmart och Jessica Schultz, partner på Northzone

Matsmart.se lanserades i januari 2014. Idén är att köpa livsmedel som annars skulle ha slängts och sälja det på nätet till ett lägre pris än i kedjornas butiker.

Hittills har tillväxten varit explosiv. Förra året omsatte företaget 69 miljoner kronor. Och just nu har man en omsättningstakt som motsvarar 200 miljoner kronor på årsbasis.

Förlusterna är dock ansenliga – 32 Mkr bara i fjol. Expansionen finansernas därför av riskkapital. Under 2015 tog Matsmart (NTL) in 35 Mkr. Följande år tog man in ytterligare 36 Mkr i en runda som värderade bolaget till cirka 250 Mkr.

Matsmart minskar matsvinnet och låter konsumenter shoppa till ett bra pris.

Största investerare är Northzone. Men även Avito-grundarna och tech-miljardärerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert är med på tåget, liksom många andra.

”Vi har investerat 31 miljoner kronor i Matsmarts två senaste rundor”, säger Jessica Schultz (tidigare Jessica Nilsson), partner på Northzone (NTL) med ansvar för investeringen i Matsmart. 

Läs mer: Matsvinnsappen Resq club går samman med tysk konkurrent

Hon menar att man imponerades av bolagets affärsidé redan vid första mötet.

”Matsmart har hittat en lösning som underlättar för producenter att minska matsvinnet, samtidigt som konsumenter får möjlighet att shoppa kvalitetsvaror till ett mycket bra pris. Den starka tillväxt som vi har sett är bevis för den genomslagskraft Matsmart har. Nu siktar vi in oss på nya marknader”, säger hon.

Enligt Matsmart slängs 1,3 miljoner ton mat i Sverige varje år. Orsakerna är överproduktion och konsumenternas respekt för bäst före-datum.

Karl Andersson, medgrundare och vd på Matsmart, menar att detta, i kombination med folks vilja att göra ett klipp, är grunden till den snabba framgången för företaget.

“Vi såg hur det gick chartrade resor till Gekås i Ullared. Producenterna satt ofta på ett lager av varor som inte gick att sälja, samtidigt började mat på nätet att bli populärt i Sverige”, säger han.

Matsmart köper varorna direkt från producenter och grossister av överskottsvaror. När Lindvalls Kaffe bytte storlek på kaffepaketen uppstod ett överskott av förpackningsmaterial. Istället för att slänga förpackningsmaterialet packades 18 ton kaffe i de gamla förpackningarna som såldes på Matsmart.se.

Vår målsättning är att omsätta en miljard inom fem år

Bakom försäljningsökningen står en stark hemmamarknad i Sverige men även lyckade lanseringar i Norge och Finland.

“Vi växer starkare än vad vi gjorde i Sverige vid motsvarande tidpunkt och vi har sålt dubbelt så mycket som vi hade prognostiserat”, säger Karl Andersson. 

Läs mer: Matsmart.se tar in 36 miljoner

Ambitionerna är högt ställda. Enligt Karl Andersson är målsättningen att omsätta en miljard inom fem års tid. Han utesluter inte att företaget kan komma att ta in mer pengar. 

“Just nu är vi välfinansierade, men vi vill växa och för det kommer vi att behöva mer pengar”, säger Karl Andersson.

Karl Andersson vill inte kommentera när företaget beräknas gå med vinst, men han säger att de är på god väg.

“Hittills har det handlat mycket om att hantera tillväxten. Nu måste vi trimma in systemen och då finns alla möjligheter att gå med vinst”, säger medgrundaren.

Läs mer: Sju digitala trender som ändrar våra matvanor i grunden 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?