1515
Annons

Experterna: Därför rasar kryptovalutorna

Kryptovalutorna har haft en svart tisdag med ras på uppemot 20 procent. Värst har det varit för de mindre valutorna ripple, cardano och stellar. ”Mindre kryptovalutor kan kollapsa ganska mycket på grund av den överspekulation som varit”, säger Eric Wall på Cinnober till Di Digital.

Under tisdagsförmiddagen föll en rad större kryptovalutor i värde.
Under tisdagsförmiddagen föll en rad större kryptovalutor i värde.Foto:Janerik Henriksson/TT

Sedan årsskiftet har kryptovalutorna krupit neråt från sina högsta nivåer som de nådde i december. Under tisdagen fortsatte bitcoin, ripple, ether och ett antal andra kryptovalutor att falla. Bitcoin, som är den största kryptovalutan, tappade 14 procent till 11 940 dollar, vilket är dess lägsta nivå sedan 4 december i fjol. 

Även uppstickarna ripple och ether såg sitt värde krympa. Ripple, som steg med 36 000 procent under 2017, förlorade drygt 21 procent av sitt värde under tisdagen. Ether tappade närmare 15 procent. 

Läs även: Bitcoins värde sjunker – nu 7000 dollar lägre än toppnoteringen

"Vi ser kortsiktiga investerare som drar sig ur en marknad med hög risk, och en snöbollseffekt när fler spekulanter drar sig ur i takt med att priset faller”, säger Claire Ingram Bogusz som forskar kring kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm, till Di Digital.

Hon tror på en återhämtning, åtminstone för vissa kryptovalutor.

"Men den underliggande blockkedjetekniken har bevisat sig, så valutor med ett användningsområde, som exempelvis ether, kommer sannolikt att fortsätta vara efterfrågade och stabilisera sig”‚ säger hon.

Eric Wall är kryptoexpert på finansteknikbolaget Cinnober. 

Vad är det som får kryptokurserna att rasa?

”Under slutet av 2017 har det hänt mycket på kryptomarknaden med en stor tillströmning av nya investerare, många från Kina och Sydkorea. Den här typen av investerare tillhör kategorin mainstream och är den nervösaste investerargruppen och de är väldigt känsliga för prisrörelser. De spekulerar oftare i mindre kryptovalutor som stellar och ripple, som kanske inte bygger på de starkaste fundamenten och medför mycket större risk”, säger Eric Wall.

”De här investeringarna har drivit upp priset på de mindre kryptovalutorna rejält. Nu ryktas det om att åtkomsten till marknaden kommer begränsas för användare i Kina och Sydkorea.”

Enligt Eric Wall handlar oroligheterna om den kinesiska regeringens planer på att blockera tillgången till plattformar som tillhandahåller centraliserad handel. Det skulle betyda att de kineser som handlat med kryptovalutor i andra länder inte längre skulle få tillgång. För Sydkorea handlar det om att landets justitieminister Park Sang-Ki meddelat att regeringen förberedde ett förslag om förbud av kryptovalutor

Förutom de nationella faktorerna på de två marknaderna finns det även oro globalt över att förlora de kinesiska och sydkoreanska investerarnas köpkraft, enligt Eric Wall.

Läs även: Kina trappar upp åtgärder mot kryptohandel 

”På grund av att ripple och de andra mindre kryptovalutornas kurser drivs av nya asiatiska investerare är det inte konstigt att de är väldigt volatila. Det är fullt förväntat”, säger Eric Wall och fortsätter:

”När det kommer till bitcoins ras så befinner sig valutan inom sitt konsolideringsintervall, 19 000 till 11 000 dollar. Nu håller den på att testa sitt undre intervall. Det är inte konstigt att kursen studsar runt där.”

Myndigheter har varit kritiska mot kryptovalutorna tidigare, varför har det så stor effekt nu?

”Mycket av handeln har skett på de sydkoreanska börserna och det är den handeln som har drivit kursen uppåt. I Kina, Sydkorea och Japan har de en annan riskaptit. De ser investeringar i kryptovalutor mer som gambling.”

Vad tror du kommer att hända nu?

”Det kan bli ostadigt i några månader nu med ett antal dippar. Störst risk finns det bland de mindre kryptovalutorna som inte har något direkt användningsområde och inte förtjänar sina höga värderingar. De kan kollapsa ganska mycket på grund av den överspekulation som varit. Bitcoin är jag fortfarande rätt säker på och tror att den kommer att återhämta sig till sommaren”, säger Eric Wall. 

 Foto:

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera