I förra veckan smygstartade Vembla, en av uppstickarna bland snabba matleveranstjänster, sin första darkstore i Malmö. I Stockholm har bolaget tre, snart fyra, butiker och nyligen köpte man även upp sin konkurrent Dingdong.
”Det har börjat mycket bra i Malmö. Beställningarna har kommit in i rask takt och många delar i sociala medier”, säger Vemblas medgrundare och delägare Sunil Dutt.
Leveranserna sker inom 15–20 minuter och butiken ligger centralt i Malmö, på Östra Tullgatan. Vembla tar upp kampen med matvaruleveranstjänsten Kavall som redan finns i Malmö och erbjuder ännu kortare leveranstid på inom tio minuter.
Priserna hos Vembla är i samma nivå eller ibland lägre än hos de stora livsmedelskedjorna.
”Priserna vet vi är viktiga. Det fina med vår modell är att vi är som en vanlig butik och kan pressa priserna från leverantörer precis som andra”, säger Sunil Dutt.
Utöver kostnaden för maten tillkommer ingen leveransavgift i dagsläget.
Vembla har anställt en lokal butikschef i Malmö och skiftledare som håller i de olika arbetspassen mellan klockan 8 och 22. Leveranserna sker på elcyklar eller mopeder av ”riders” som Vembla kallar dem.
Sunil Dutt säger att Vembla har lätt för att hitta riders och menar att lönenivåerna ligger i nivå med branschen. Mellan 120 kronor och 140 kronor i Stockholm, och lite lägre i Malmö på 100-110 kronor i timmen.
”Tanken är att öppna upp fler butiker i Malmö och Skåne”, säger han.
Vembla sneglar också på städer som Lund och Helsingborg.
”Vi är tidigt i utvecklingen, men en anledning till att vi vill komma in i Malmö är att det finns 'early adopters' här och man är villig att testa nya tjänster och leveranssätt”, säger Sunil Dutt.
För att nå ut i Malmö kommer man jobba med annonsering i sociala medier och med lokala influencers. Men det främsta sättet att nå ut är att användare rekommenderar tjänsten till sina vänner och får ett erbjudande när man gör det.

Sunil Dutt, Sebastian Malmberg och Dino Todorovic startade Vembla i Stockholm 2019. Inspirationen till tjänsten fick Sunil Dutt när han bodde och jobbade i Indien mellan 2014 och 2018.
”Indien ligger långt fram med 'last mile'-leveranser och jag fick själv ett annat köpbeteende där. Men när jag flyttade hem igen fanns inte de snabba leveransalternativen.”
Vembla lanserades i april 2020 och fick en rejäl skjuts av pandemin, då många fler människor började beställa hem varor.
”Det pandemin har gjort är att man som kund har förstått att bekvämlighet är skönt och inte behöver kosta allt för mycket. Det är här för att stanna”, tror Sunil Dutt.
Han säger att Vembla inte har märkt av något på försäljningstakten sedan pandemin börjat klinga av.
”Tvärtom. Vi har fortsatt växa dubbelsiffrigt i procent månad efter månad.”
För att finansiera utvecklingen har bolaget tagit in 30 miljoner kronor i riskkapital. En av investeringarna i bolaget på 13 miljoner kronor leddes av litauiska Cats.vc, vars fond har fyra ryska medborgare som delägare. Det framkom nyligen i en intervju med Dagens industri.
Vembla ser nu över möjligheten att distansera sig från sitt ryska ägande.
”Vi för en dialog med dem och försöker lösa det på bästa möjliga sätt”, säger Sunil Dutt.
Läs mer: Svenska matuppstickaren utreder ryska delägare