1515
Annons

Eva Redhe: ”Jag skapade min egen gyllene bur”

Eva Redhe valde att lägga ned sitt företag istället för att sälja det. I dag är hon en av Sveriges tyngsta affärsänglar och drivs av att göra sitt yttersta för att vi ska nå klimatmålen.

Eva Redhe är en av Sveriges viktigaste affärsänglar.
Eva Redhe är en av Sveriges viktigaste affärsänglar.Foto:Amanda Lindgren

”Det är inget extraordinärt. Jag är en vanlig tjej från Falun med vanliga föräldrar. Vi kan alla ha en affärsidé som man kan starta ett bolag kring. Vi kan alla investera, om än på en liten nivå”, säger Eva Redhe.

När man däremot hör om Eva Redhes resa så är den ändå rätt extraordinär. Redan ett år före examen på Handelshögskolan i Stockholm anställdes hon av Investor. Efter en karriär på investmentbolaget och senare Erik Penser Bank är hon i dag en av Sveriges viktigaste affärsänglar. Hon har direkt ägande i över tio startupbolag, har investerat i flera techfonder samt sitter i styrelsen för Första AP-fonden. 

På senare år har hon riktat sitt fokus på bolag med möjligheten att göra skillnad, antingen socialt eller klimatmässigt.

”2030-agendan är tolv år bort. För att vi ska hinna göra något åt de utmaningar vi står inför så måste det stora institutionella kapitalet allokeras till att möta de här behoven. I och med att jag har arbetat i 30 år i kapitalmarknaden och har många kontakter internationellt så har jag positionerat mig som en katalysator för den här omställningen”, säger hon.

”Det här handlar inte om välgörenhet, det är inte hållbart. Man måste kunna få en bra avkastning på den här typen av investeringar.” 

Eva Redhe pratar entusiastiskt om bolagen hon har gått in i: den smarta pillerboxen Pilloxa som även Sophia Bendz investerat i, det kvinnligt grundade fintechbolaget Okapi med fokus på Afrika, produktionsverktyget F-tracks (även kallat "Game of thrones-bolaget"), som nu släpper sin tjänst via Alibaba i Kina, och Lub Foods framtidsglass med fett som inte tas upp av kroppen.

Från att inledningsvis investera i börsnoterade bolag har Eva Redhe de senaste åren svängt till att mest investera i onoterat. Förutom sina egna investeringar har hon även gått in med kapital i DHS Venture Partners som har investerat i bland annat Karma och Airinum, samt i Luca Banderets nya investmentbolag J12 Ventures. Internationellt är hon involverad i Warren Buffets sonsons investeringsbolag IX, med fokus på socialt entreprenörskap.

Förutom affärsängelrollen, samt sin tid på Investor och som vd på Erik Penser Bank har hon även själv genomgått resan av att vara entreprenör med Mercurius Financial Communications som hon drev i sju år tillsammans med studiekamraten Vivianne Holm med start 1994.

Samtidigt som Mercurius hade tre klienters börsnoteringar runt hörnan födde Eva Redhe sonen Adrian sex veckor för tidigt och hon drabbades även av en temporär förlamning.

”Det blev lite av ett vägskäl. Jag insåg att jag hade haft änglavakt med Adrian. Jag hade investerat så mycket i Mercurius och det gick så bra men det blev på något sätt en gyllene bur som jag själv hade skapat. Vi hade då en diskussion om uppköp på vårt företag och då bör man följa med och se att allt fungerar i ett par år. Men jag kände ett akut behov av att styra om mitt liv så jag föreslog att vi skulle trycka på paus”, säger hon.

Eva Redhe har bland annat investerat i Ftrack, Pilloxa, Grace Health och Meduniverse.
Eva Redhe har bland annat investerat i Ftrack, Pilloxa, Grace Health och Meduniverse.Foto:Amanda Lindgren

Det blev ingen försäljning av Mercurius men Eva Redhe är inte ledsen för det.

”Visst hade vi tjänat bra under de här åren men inte alls på den nivån som om vi hade gjort en exit. Jag känner ändå i efterhand att det var ett bra val. Livet pågår och på något sätt får man anpassa sig”, säger hon och skrattar. 

Den svenska techscenen är som bekant ofta porträtterad med manliga grundare eller manliga investerare. Eva Redhe kan däremot ses som en kvinnlig förebild och mentor. 

”Den riktiga makten kommer från en ägarposition, och även från en grundarposition. Det skulle vara väldigt roligt att se fler kvinnor som grundare och investerare och därför försöker jag peppa kvinnor med bra idéer lite extra. En mer blandad maktstruktur skulle göra skillnad även för klimatmålen”, säger hon.

Klimatmålen är något som återkommer i intervjun med Eva Redhe, som känner ett personligt ansvar för att göra sitt.

”Jag känner en enorm klimatstress. Jag är inte den lättsamma personen jag var för 30 år sedan. Det är ont om tid och jag känner ett stort ansvar att göra mitt yttersta för att bidra med det jag kan. Vi går mot en obalans och den obalansen känner vi inte till för vi har aldrig varit i den.”

”Vi behöver en gigantisk omallokering av resurser, framför allt av kapitalet för att finansiera lösningarna och för att skala upp det som faktiskt fungerar. Jag tror att det är möjligt men det är bråttom.”  

Läs även: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Eva Redhe 

Eva Redhes investeringar:

Ftrack – produktionshanteringssystem för den kreativa industrin
Okapi – fintechbolag i Afrika
Pilloxa – digital dosett för bättre hälsa
Grace Health – mens- och fertilitetstracker för utvecklingsländer
Lub Foods – foodtechbolag med varumärket Nicks
Vironova – biotechbolag med analys av nanopartiklar
Happy L-Lord – spelbolag med spel som utvecklas av spelarna själva
Carly´s Natural Company – healthtechbolag med energishots
Färsking – foodtechbolag som tillverkar frukostflingor
Meduniverse – medtechbolag med fiktiva patientfall för utveckling av läkemedel
Spago Nanomedical – noterat på Spotlight, diagnostik och terapi av cancer
DHS Venture Partners – investerat i Karma, Airinum, Insurello och Formulate
IX investments – Howard Buffetts bolag med fokus på hållbara investeringar

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera