1515
Annons

EU-ländernas krav: Techgiganter bör dela på nätkostnader

Techjättarna Alphabet, Meta och Netflix borde vara med och finansiera utbyggnaden av telenäten i Europa. Det skriver representanter för Frankrike, Italien och Spanien i ett gemensamt dokument, rapporterar Reuters. 

I maj gick EU:s tillsynsmyndigheter ut med att de analyserade frågan om huruvida Googles moderboalg Alphabet, Facebooks moderbolag Meta och streamingjätten Netflix bör stå för en del av kostnaderna för uppgraderingen av telekomnätverk.

I ett dokument, som Reuters nu tagit del av, skriver Frankrike, Italien och Spanien att de sex största innehållsleverantörerna står för 55 procent av internettrafiken.

”Vi efterlyser ett lagstiftningsförslag som säkerställer att alla marknadsaktörer bidrar till kostnader för digital infrastruktur”, står det i dokumentet.

Regeringarna skriver även följande:

”Detta genererar specifika kostnader för europeiska telekomoperatörer i termer av kapacitet, vid en tidpunkt där de redan investerar enormt i de mest kostsamma delarna av nätverken med 5G och 'Fiber till Hemmet' (en åtkomstnätverksmetod som ger högsta möjliga hastighet för internetanslutning).” 

Man kräver därför att europeiska telekomnät och stora leverantörer av innehåll på nätet, ska betala skäliga andelar av nätverkskostnaderna.

Förre Teliachefen ångrar inte jätteköpet

C More och TV4 har blivit ett svart hål för Telia. Nu talar teleoperatörens dåvarande vd Johan Dennelind ut om det uppmärksammade beslutet att ge sig in i innehållsbranschen.  

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

PODD

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

Telias köp av Bonnier Broadcasting beräknas ha kostat runt 10 miljarder, men än väntar affären på att bevisa sig. Enligt Telias senaste kvartalsrapport så gjorde affärsbenet, där TV4 och C More ingår, en rörelseförlust på nästan 250 miljoner kronor under året första halva. Samma period 2021 gjorde man en rörelsevinst på 200 miljoner. 

Bakom förvärvet står Johan Dennelind, som sade upp sig bara ett år efter att köpet gick igenom. Sedan dess har det varit tyst från den tidigare topp-vd:n, men nu pratar han ut i en lång intervju med Di där han berättar om tankarna bakom beslutet. 

Lyssna på dagens avsnitt här:

 

Du hittar även Digitalpodden på Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera