1515

EU kan stoppa Apples miljardförvärv

Apples planerade miljardförvärv av musikappen Shazam har stött på patrull. Nu väljer EU-kommissionen att starta en fördjupad granskning av affären efter misstankar om osunda konkurrensfördelar.

Apples vd Tim Cook, till höger, tillsammans med Jimmy Iovine, chef för musiktjänsten Apple Music.
Apples vd Tim Cook, till höger, tillsammans med Jimmy Iovine, chef för musiktjänsten Apple Music.Foto:@image_author_name

EU-kommissionen beslöt på måndagen att starta en fördjupad granskning av Apples köp av den brittiska musiktjänsten Shazam, som används för igenkänning av låtar och ljud.

EU oroas över att affären minskar användarnas valmöjligheter av streamingtjänster för musik på marknaden.

"Undersökningen syftar till att musikfans även i fortsättningen ska få attraktiva erbjudanden”, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i en skriftlig kommentar.

Kommissionen menar också att Apple riskerar få tillgång till känslig kundinformation från konkurrenter genom Shazam. Techjätten skulle sedan kunna rikta erbjudanden till dessa kunder för att få dem att byta till deras egen tjänst Apple Music, heter det.

Apple Music har blivit den näst största streamingtjänsten för musik i Europa de senaste tre åren, efter marknadsledande Spotify.

Läs mer: Apple vill köpa Shazam – kan komma undan billigt 

Shazam är den app för musikigenkänning som är störst både inom EU och i resten av världen. Köpet offentliggjordes i december 2017 och prislappen som Apple betalade uppgavs ha landat på runt 400 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor.

Sedan tidigare har Apple kommunicerat att man ser Shazam som "ett utmärkt komplement" till Apple Music. 

Beslutet från kommissionen om att starta en fördjupad granskning kommer efter den sedvanliga månadslånga kontrollen. Kommissionen har nu 90 arbetsdagar på sig att titta närmare på fallet, det vill säga fram till den 4 september i år.

I en intervju med Di Digital öppnade Margrethe Vestager nyligen för att titta närmare på Apple av helt andra orsaker. Flera europeiska techbolag, till exempel Spotify, motsätter sig nämligen Apples position på marknaden där bolaget tar mellan 15 och 30 procent av försäljningen som sker via app-butiken App Store. 

När det gäller digital musik äger Apple alltså både en viktig distributionskanal och Spotifys största konkurrent, Apple Music.

”Vi har inget beslut om det. Men det är mycket intressant fråga. Vi har inte kommit in på det än”, sa Margrethe Vestager till Di Digital, och påpekade att EU-kommissionen ännu inte startat någon formell granskning.

(Direkt/ Finwire/ Di Digital)

Läs mer: Apple Music fortfarande långt efter Spotify 


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?