1515

EU enat mot privata kryptovalutor – ska ej tillåtas

Privata digitala valutor som Facebooks kontroversiella Libra-projekt kommer inte tillåtas i EU förrän samtliga risker har adresserats fullständigt, enades unionens finansministrar om på torsdagen.

Bitcoin och Libra.
Bitcoin och Libra.

Facebook FB 0% Dagens utveckling aviserade kryptoprojektet i juni och avsåg då att lansera i första kvartalet 2020. Så kommer det nog inte bli, givet all den negativa uppståndelse som projektet har vållat över hela världen, men företrädesvis i USA och EU.

I ett gemensamt uttalande skriver finansministrarna att EU-specifika regler kan komma att införas som del av ett globalt ramverk mot kryptotillgångar och digitala valutor såsom Libra.

Finansministrarna varnade för att stabila kryptovalutor kan medföra en lång rad risker.

Libra avses bli en stabil kryptovaluta, till skillnad från bitcoin, som är mycket volatil.

”Det är viktigt att man har noga koll på riskerna det kan betyda för det finansiella systemet”, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till journalister på torsdagen.

Frankrike har varit tydligt negativa till Libra. Digitala jättars inflytande på statens område – det monetära – ska inte öka, sade finansministern Bruno Le Maire.

Finansministrarnas uttalande slår fast att inget globalt stabilt kryptovaluta-arrangemang bör starta i EU förrän ett regelverk finns på plats som hanterar tillsyn och risker.

Uttalandet räknar upp risker för områden som konsumentskydd, integritet, beskattning, cybersäkerhet, penningtvätt, terroristfinansiering, marknadsintegritet, styrning och rättssäkerhet. Globala kryptovalutor medför ytterligare risker för den monetära suveräniteten, finansiell stabilitet, rättvis konkurrens samt säkerhet och effektivitet i betalningssystemen, löd uttalandet.

Facebook har hittills inte förklarat tillräckligt bra hur Libra skulle fungera. Därför är det svårt för EU att ännu diskutera lagstiftning, sade finansministrarna.

Men finansministrarna är beredda att gå ända till förbud.

”Alla alternativ ska finnas på bordet, inklusive åtgärder för att hindra bildandet av ohanterliga risker genom vissa globala stabila kryptovalutor”, löd uttalandet.

På längre sikt bör EU diskutera om offentliga digitala valutor behövs, sade han.

Uttalandet välkomnade att Europeiska centralbanken och andra centralbanker utreder e-valutor.

Sveriges Riksbank ligger i framkant med sin utredning av e-kronor.

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?