1515

EU: AI ska inte ”begränsa mänsklig självständighet”

Nya etiska riktlinjer från EU ska både säkra och skynda på utvecklingen av artificiell intelligens, AI. Förhoppningen är att investeringarna i branschen ökar med 200 miljarder kronor varje år.

Det var i juni 2018 som EU-kommissionen tillsatte en 52 personer stor expertgrupp som skulle utreda frågan om etiska riktlinjer när det kommer till AI-utveckling. 

På måndagen presenterade unionen hur de kommer att gå vidare med frågan. Förenklat kan man säga att det handlar om en trestegraket.

Dels har gruppen kommit fram till sju huvudsakliga punkter att utgå från för att framtagningen av AI ska vara säker och pålitlig. Bland annat skriver man att AI-system ska stötta mänskliga rättigheter, och inte begränsa den ”mänskliga självständigheten”.

Bland de framtagna punkterna finns också att varje medborgare ska ha full kontroll över personlig data och att sådan personlig information inte ska få användas mot en själv.

Transparens och hållbarhet är också nyckelord som enligt EU bör användas i utvecklingen av AI framöver.

I ett andra skede kommer EU-kommissionen till sommaren att sjösätta ett storskaligt pilotprojekt där berörda parter får komma till tals. Företag i industrin, organisationer och myndigheter ska få ge sin bild av hur riktlinjerna ska kunna användas i praktiken.

Läs mer: Anna Felländer vill rädda oss från AI-undergång 

Som tredje del kommer EU att föra upp frågan till den globala arenan och samtala med andra länder och organisationer för att nå en internationell samsyn på hur frågan ska hanteras.

”Den etiska aspekten av AI är inte en lyxvara. Det är bara med fullt förtroende som vårt samhälle fullt ut kan dra nytta av tekniken”, säger Andrus Ansip, EU:s kommissionär med ansvar för den digitala marknaden, i ett uttalande.

Enligt EU ligger Europa klart efter andra världsdelar när det kommer till både offentliga och privata investeringar i AI. Med förslagen som presenteras i dag hoppas unionen att de investeringarna ska öka med 20 miljarder euro, motsvarande 209 miljarder kronor, årligen de kommande 10 åren.

Läs mer: EU-toppen till Di Digital: Stycka Facebook ”ett alternativ” 


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?