Annons

Ethereums grundare: Kryptovalutornas värdeökning påskyndar utvecklingen

Blockkedjeplattformen Ethereum vill ändra sättet vi gör affärer. ”För oss handlar det om att bygga en ny decentraliserad kryptoekonomi”, säger medgrundaren Joseph Lubin på SXSW.

Joseph Lubin är medgrundare av blockkedje-plattformen Ethereum.
Joseph Lubin är medgrundare av blockkedje-plattformen Ethereum.Foto:Joey Abrait

Blockkedjan har de senaste åren blivit ett av de hetaste områdena inom ny teknik och när plattformen Ethereums medgrundare Joseph Lubin tar plats på scenen på konferensen SXSW är det fullt bland stolsraderna. 

”Vi bygger 25 olika plattformar för exempelvis hälsa, logistik, juridik och för musikindustrin. Vi ser verkligen hur det förändrar sättet vi gör affärer på. Vi kallar det för decentraliserad webb eller internet 3.0”, säger Joseph Lubin.

Till skillnad från exempelvis VR eller robotar, är blockkedjan svårare för en oinsatt att få grepp om. Tekniken blev först känd när pseudonymen Satoshi Nakamoto skapade kryptovalutan bitcoin 2009. I samband med det uppfann Satoshi Nakamoto även tekniken bakom blockkedjan och som Joseph Lubin uttrycker det ”blockkedjeekonomin”. 


 Blockkedjan förklarad
En blockkedja är, något förenklat, en digital och gemensam loggbok över tillgångar, dess ägare och genomförda transaktioner. Tekniken kan användas till säker registrering och verifiering av nästan alla slags transaktioner – att upprätta kontrakt, registrera patent eller äktenskapsbevis, utbetalningar av löner eller ersättning till upphovsrättshavare och för fastigheter.


 ”Några år senare, 2012, så förflyttade vi oss in i en tid då många som var aktiva i tekniken kände att den här typen av infrastruktur skulle kunna vara applicerbar för en massa olika områden”, förklarar Joseph Lubin.

Året efter kom den 19-årige Vitalik Buterin på idén bakom Ethereum. Plattformen skulle vara mycket mer skalbar än den som bitcoin bygger på och där man skulle separera arbetet som gick ut för att stärka grundbultarna i systemet och de individuella projekten som fanns på plattformen. På det viset kunde mjukvarautvecklare arbeta på olika projekt utan att behöva bry sig om vad som hände på högre nivå. 

Vi pratar inte så mycket om priset på olika kryptovalutor utan för oss handlar det mer om att bygga en ny decentraliserad kryptoekonomi

Ethereum är byggt på öppen källkod och har mellan 100 000 och 200 000 personer som arbetar på systemet världen över, enligt Joseph Lubin.

Ett av projekten på plattformen är Ethereums ”bounties network” som fungerar som en slags arbetsförmedling där personer får betalt i "tokens" för att göra ett visst arbete. Enligt Joseph Lubin kan det röra sig om allt ifrån design till översättning. 

”Det är fantastiskt att folk kan få betalt för att göra saker som de brinner för”, säger han.

Trots att Ethereum har den egna kryptovalutan ether så anser Joseph Lubin att den står för något helt annat än bitcoin. Medan han ser bitcoin som en kryptovaluta att utmana andra valutor, är ether en “token”. Däremot har även ether varit en populär valuta att investera i.

”Vi pratar inte så mycket om priset på olika kryptovalutor, utan för oss handlar det mer om att bygga en ny decentraliserad kryptoekonomi. Men vi tycker att det är värdefullt att priserna stiger i vårt ekosystem”, säger han.

Enligt Joseph Lubin drar priset på kryptovalutorna inte bara uppmärksamhet till vad de håller på med, det ökar även själva värdet på arbetet samt ökar antalet entreprenörer som vill hålla på med det. Det betyder även mer kapital. 

”Det är ett sätt att driva innovation. Det gör det möjligt för oss att bygga den här fundamentala infrastrukturen.” 

Läs även: Kryptoexperten: Därför kan regelhotet lyfta bitcoin 

Trots de senaste månadernas svajiga kurser så har både ether och bitcoin sett en fördubbling i värde i jämförelse med för sex månader sedan. Men många privatpersoner som hoppade på hajpen vid årsskiftet har gjort en förlustaffär. Joseph Lubin oroar sig däremot inte för de stora upp- och nergångarna.

”Det ligger i sakernas natur och hur människor interagerar med marknaden. Det är väldigt svårt att hitta det korrekta priset och värdet kommer att gå upp och ner under tiden som man försöker säkerställa det”, säger han och fortsätter:

”Potentialen för den här tekniken är så djupgående och många fattar det. Samtidigt är ekosystemet i ett väldigt tidigt skede och det kommer att ta tid innan kvalitén på olika projekt sätter sig.”

Den kreativa förvandlingen som var en del av dotcom-eran har bidragit till utvecklingen av samhället och uppbyggnaden av internet. Den var oerhört viktig

Projekten som Joseph Lubin refererar till är de så kallade initial coin offerings, ICO:er, där kryptovalutor används för att finansiera olika projekt inom företag. Bara under 2017 investerades 5 miljarder dollar, över 40 miljarder kronor, i ICO:er enligt sajten Coindesk. Samtidigt har flera nationella finansinspektioner, bland annat den svenska och amerikanska, varnat för den här typen av investeringar på grund av risken för bedrägeri. 

För Joseph Lubin kan situationen liknas vid it-bubblan vid millennieskiftet. 

”De allra flesta som förlorade sina jobb på företag som gick under, gick vidare till andra bolag som senare blev väldigt framgångsrika. Den kreativa förvandlingen som var en del av dotcom-eran har bidragit till utvecklingen av samhället och uppbyggnaden av internet. Den var oerhört viktig. Visst, det finns en hel del dåliga projekt där ute men även bra sådan som kommer att misslyckas. Men det kreativa arbetet som pågår kommer att hjälpa oss att förstå hur vi ska bygga den här teknologin så att den verkligen får effekt.”

Läs även: Bernie Sanders på SXSW: Avreglera inte bankerna 

Vissa argumenterar att skillnaden mellan it-bubblan och det nuvarande intresset för kryptovalutor och ICO:er, var att under den tidigare så var skadan inte lika utspridd utan påverkade mestadels personer som var aktiva i den. När det gäller de senare blockkedjeprojekten är det en större mängd privatpersoner utan tillräcklig insikt som riskerar att förlora sina pengar. Det håller däremot inte Joseph Lubin med om.

”Jag tror att det fanns många sätt som mammor och pappor kunde råka illa ut i dotcom-kraschen. Självklart ska privatinvesterare skyddas men om personer runt om i världen tror på ett projekt och vet vad det handlar om så ska de också få investera i det.”


Konferensen SXSW
SXSW, även kallad South by South West, är en tech-, film- och musikfestival som årligen drar över 100 000 besökare till Austin, Texas. Konferensen är bland annat känd för lanseringen av Twitter 2007 och livestreamingbolaget Meerkat 2015. Under 30-årsjubiléet 2016 kunde konferensen skryta om att gästas av den sittande presidenten Barack Obama.


 

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera