1515
Annons

Ethereum slår rekord med dogecoin-dödare

Ether (Ethereum), världens näst största kryptotillgång sett till marknadsvärde, har rusat med 45 procent senaste månaden till en ny rekordnivå. Bakgrunden är att dogegoin-dödaren Shiba Inu gått för högtryck.

Ether, kryptotillgången kopplad till blockkedjeplattformen Ethereum, har nått en ny rekordnivå när den meme-insperade Shiba Inu gått för högtryck.
Ether, kryptotillgången kopplad till blockkedjeplattformen Ethereum, har nått en ny rekordnivå när den meme-insperade Shiba Inu gått för högtryck.

Världens största kryptotillgång bitcoin har haft ett volatilt år, men efter nyheter om att bitcoin-etf:er tillåts i USA nådde den en rekordnivå på nära 67.000 dollar för snart två veckor sedan. Sedan dess har bitcoin backat och handlas för 60.900 dollar till ett marknadsvärde omkring 1.151 miljarder dollar.

Samtidigt har ether på sistone haft en stark utveckling och nådde i natt rekordnivån på 4.400 dollar. Sedan dess har kursen sjunkit något till 4.300 dollar med ett totalt värde på 506 miljarder dollar.

Läs mer: EQT rekordsatsar på svenskt kryptobolag: ”En investering i större klassen”

Bakgrunden ska enligt nyhetssajten Coindesk vara utvecklingen i kryptotillgången Shiba Inu som stigit med 800 procent senaste månaden, och använder sig av Ethereum som blockkedja. Den är nu enligt Coindesk den sjunde största kryptotillgången.

Ethereum var den första stora blockkedjeplattformen som kunde användas till andra tjänster än bara valutatransaktioner. Den används till exempel till ”smarta kontrakt”, vilket innebär programmerbara tjänster som är kopplade till blockkedjan. Det innefattar också andra kryptovalutor.

För varje block som produceras till kedjan så bränns ether per automatik i så kallad ”coin burning”. Det innebär att ”tokens” (som ibland översätt som ”mynt” och är att likna med en hållare för kryptotillgångar) tas ur cirkulation. De höga transaktionsvolymerna just nu i Shiba Inu har därför påverkat förbränningstakten i ether och därmed påverkat kursen. 

Data har visat att Ethereum-plattformen bränner fler tokens än den tillför, rapporterar Yahoo. 

 

Läs mer: Stor genomgång: Svenska doldisbolag gör succé i kryptovärlden

Innehåll från DeelAnnons

Svenska bolag anställer fler utomlands

Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.
Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Sverige är ett av de europeiska länder vars företag snabbast ökar sin anställningstakt utomlands. Det visar Global Hiring Report från Deel - ett bolag som möjliggör för företag att anställa vem som helst, var som helst.

– Vi märker en stor efterfrågan på våra tjänster, säger Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Genom att använda data från över 100 000 kontrakt i 150 länder, och över 500 000 lönedatapunkter från Deel och tredjepartskällor, visar Deel vilka länder som anställer globalt, vem som anställs för vilka roller, och hur detta fenomen påverkar globala betalningar och löner. 

Trenderna granskades över sex månader, från januari till juni 2022. 

– Att Deel haft en rekordsnabb tillväxt ligger i linjer med flera större trender, som viljan till distansarbete i samband med pandemin, global brist på talang och en kulturförändring i vad en arbetsplats kan vara. Både arbetstagare och arbetsgivare tjänar på att gränserna suddas ut menar vi, säger Daniel Eisenberg, som själv leder Deels expansion i Norden på distans från Kenya. 

Deel hjälper i dagsläget över 50 svenska bolag att anställa och leda globala team. Sverige, som har en stark startup-sektor, har ett stort behov av att fylla positioner och hitta talang för att möjliggöra sina tillväxtresor. Svenska företag är, tillsammans med estländska och schweiziska, de företag i Europa som har snabbast växande anställningstakt utomlands, enligt Deels undersökning. 

– Svenska startups har problem med att anställa i den takt de växer i. I förlängningen hotar det Sveriges tillväxt, säger Daniel Eisenberg. 

– Genom att lämna över allt komplicerat pappersarbete och lokal arbetsrätt till oss kan bolagen fokusera på sin tillväxt och lyfta blicken från en svensk arbetsmarknad där det kan vara tufft att hitta rätt kompetenser. En duktig programmerare är en duktig programmerare, oavsett om hen sitter i Djakarta, Vasastan eller i Silicon Valley.

Letar i andra europeiska länder

Svenska företag vänder främst blickarna mot andra europeiska länder när de letar arbetskraft utomlands. Storbritannien, Polen, USA och Tyskland är populära arbetsmarknader bland svenska arbetsgivare, visar rapporten.  

– Hittar du en kandidat i Tyskland idag kan personen få lön via vår plattform redan i morgon. Vi har koll på de lokala lagarna. Om det till exempel sker en lagändring i Österrike en dag så uppdaterar vi dagen efter. Det måste gå fort, avslutar Eisenberg.

Utländska bolag vänder också blickarna mot Sverige när det är dags att anställa. De vanligaste rollerna företag från andra länder hittar i Sverige är dataanalytiker, mjukvaruutvecklare, designer, produktchef och affärsutvecklare. 

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Gröna stålbolagets värdering stiger till 9,5 miljarder – Mix ökar makten

H2 Green Steels aktiepris har stigit med 33 procent på drygt ett år – trots det avmattade investeringsklimatet – och stålbolaget värderas nu till 9,5 miljarder kronor.

Grundarna Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz har dessutom lyckats övertyga de externa investerarna om att de ska behålla makten över bolaget, kan Di avslöja.

Harald Mix har grundat H2 Green Steel, som enligt konceptbilden ovan vill bygga ett nytt grönt stålverk i Boden.
Harald Mix har grundat H2 Green Steel, som enligt konceptbilden ovan vill bygga ett nytt grönt stålverk i Boden.Foto:Di och press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera