Hoppa till innehållet

Annons

Ersättningen till digitala vårdcentraler kan halveras

Sjukvårds- och folkhälsoministern Gabriel Wikström har tidigare flaggat för en minskad ersättning för digitala läkarbesök som Kry och Min Doktor tillhandahåller. Enligt DN kan sänkningen röra sig om en halvering.

Digitala vårdcentraler som Kry och Min Doktor kan få halverad ersättning för läkarbesök.
Digitala vårdcentraler som Kry och Min Doktor kan få halverad ersättning för läkarbesök.Foto:Kry.

Ersättningsnivåerna till digital vårdcentraler har varit ett omdebatterat ämne bland politiker och landsting. Innan årsskiftet kunde kostnaden för landstingen, där patienten var skriven, nå över 2000 kronor per möte med en digital vårdgivare. 

Vid årsskiftet bestämdes det att ersättningen skulle sänkas och ligger nu på cirka 1200 kronor per digitalt besök. Men även den ersättningen har ansetts vara för hög.

Sjukvårds- och folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) sa i en intervju med Di Digital att dagens ersättningssystem skapar för stora incitament för privata aktörer att öppna digitala vårdcentraler. 

”Den här ersättningsnivån gör det väldigt lönsamt att öppna en digital vårdcentral och få marginal på besöken”, sa Gabriel Wikström.

Läs även: Ministern: Ersättningen till digitala vårdcentraler ska sänkas 

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har fått i uppgift att se över ersättningsnivån och enligt uppgifter till DN, föreslår arbetsgruppen inom SKL att man ska halvera den. Därmed skulle ersättningsnivån hamna på 650 kronor per digitalt vårdbesök.

”Uppgifterna är inte offentliga. Det jag kan säga är att vi har haft uppdraget att se över prisnivån eftersom det har funnits synpunkter på att den digitala vården har kostat för mycket, säger Lars Kolmodin i arbetsgruppen till DN. 

Läs även: Kry: ”Onlinevård är inte dyrare än fysisk vård” 

Att ersättningen har varit så hög tidigare har att göra med att de räknas för utomlänsbesök, i alla fall för alla patienter som inte bor i Jönköpings län. Anledningen är att de digitala vårdcentralerna måste ha ett samarbete med en fysisk vårdcentral, vilket har mottagits väl av speciellt Jönköpings län, varvid både Kry och Min Doktor samarbetar med fysiska vårdcentraler där. 

Därmed delar den fysiska vårdcentralen och den digitala på ersättningen som betalas av landstinget där patienten är skriven. 

Läs även: Debatt: ”Ersättningsnivån är helt rimlig” 

Hur en halvering av ersättningen kommer att påverka startupbolag som Kry och Min Doktor återstår att se. Förslaget ska inom kort presenteras för SKL:s styrelse.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera