1515
Annons

Ernst Billgrens NFT-verk klubbas för 112.000 kronor: ”Hade varit rik om jag köpt mina verk”

Ernst Billgren har sålt sitt första NFT-konstverk – och utesluter inte att det även är en bra ekonomisk investering. 

”Hade jag köpt alla mina verk från början så hade jag varit rik i dag”, säger han. 

Konstnären Ernst Billgren intill NFT-verket Ego i fysisk form, som alltså även kommer i en digital variant.
Konstnären Ernst Billgren intill NFT-verket Ego i fysisk form, som alltså även kommer i en digital variant.Foto:Viann Ali
Foto:

Från oljemålningar till skulpturer och nu helt digitala verk. Konstnären Ernst Billgren har hoppat på den framväxande NFT-trenden – trots att han inte ens äger en dator. 

NFT är kort för engelskans ”non-fungible token” och är en teknik som möjliggör bland annat handel med konst via så kallade blockkedjor. 

Det egna verket Ego består av en fysisk målning, en idé i textform och själva konstverket i digital form som levereras i multimediaformatet mp4. Under helgen klubbades det till ett slutpris på 112.000 kronor, efter att ha budats upp från 1 krona. Ernst Billgrens egen uppskattning inför budgivningen var att slutpriset kunde landa på alltifrån 7 kronor till 50 miljoner kronor. 

”Det intressanta var att det mötte en helt annorlunda publik än konstpubliken, människor som normalt sett inte har det intresset eller finns på gallerier eller sånt. Det var mest kids med ett nytt intresse som var närvarande”, säger Ernst Billgren. 

Pengarna från auktionen kommer att skänkas till bistånd för Ukraina. 

Själv har Ernst Billgren inte köpt något NFT-verk, men det är heller inte något som han utesluter.

”Jag skulle tycka att det var intressant om det var intressanta verk. Så där är det med alla konstformer eller när något är hajpat. Först går allting upp, sedan efter en stund så rasar det som inte har en konstnärlig kvalitet”, säger han och fortsätter:  

”Själva konstformen spelar inte så stor roll. Det är idén som är bärande.”

Det kanske mest kända exemplet på NFT-konst är den digitala samlingen Bored Ape Yacht Club, bestående av runt 10.000 apor med olika attribut. Varje konstverk säljs för flera miljoner kronor styck. 

Ernst Billgrens övriga konstverk kan klubbas för alltifrån 27.000 kronor till nära 200.000 kronor, enligt tidigare försäljningshistorik på auktionshuset Bukowskis. 

Hur ser du på framtida NFT-verk, är det något du vill fortsätta skapa?
”Jag har utlovat att göra en serie verk. Men det är svårt när man är så multibegåvad som jag, jag har en massa andra saker som jag måste göra däremellan.” 

Tror du att ditt verk är en bra investering?
”Jag såg någon artikel för ganska längesedan. Då hade dom jämfört aktier, obligationer och Ernst Billgren i olika tabeller. Utvecklingen. Hade jag köpt alla mina verk från början så hade jag varit rik i dag. Det var bäst på mina grejer jämfört med aktier. Men man vet inte. Det är svårt att pricka in. Det är väl samma sak med aktier eller vad som helst.” 

Hur ser du på din insats?
”Det är ett komplicerat verk i flera delar. Det var naturligtvis svårt att förstå riktigt vad som hände. Men springa för livet är mitt jobb. Så det lyckades jag väl med.” 

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera