1515

Erik Selin investerar i deras health tech-bolag

Fastighetsprofilen Erik Selin är med på tåget när health techbolaget Zebrain drar in 8,5 miljoner i en finansieringsrunda. Bolaget beskriver sig som ”Nordens första plattform för prenumeration på mänsklig potential”.

Erik Selin investerar i Zebrain, med coachen Jessica Huge och vd Anna Bloth Karling.
Erik Selin investerar i Zebrain, med coachen Jessica Huge och vd Anna Bloth Karling.

”Visionen är att demokratisera mental styrka genom att kombinera coaching med vår unika mätbarhet av medarbetarens outnyttjade potential”, säger vd och medgrundare Anna Bloth Karling.

Zebrain startades i början av sommaren 2020 av fyra personer med en bakgrund inom tech, bolagsbyggande, coaching och psykologi. Tjänsten, som lanserades i början av året, består av prenumerationsbaserad mjukvara (SaaS) som arbetsgivare erbjuder sina medarbetare. 

Utvecklingen stöttas genom individanpassade övningar och tillgång till matchad coach via en egenutvecklad videolösning och chat. Zebrains utvalda coacher matchats samman med medarbetarna genom egna beteendealgoritmer för snabbt förtroendeskapande och utveckling, enligt bolaget.

I grundarteamet finns vd Anna Bloth Karling, även känd som grundaren bakom Hubbster, ett saas-bolag även det, med fokus på medarbetardriven förändring. Anna Bloth Karling jobbar inte längre på Hubbster, men är delägare i bolaget som planerar en notering på NGM-börsen i november.

De andra grundarna bakom Zebrain är Jessica Huge, certifierad coach och före detta coachchef på Wise Consulting, psykologen och beteendeexperten Janne Sandgren samt serieentreprenören Gustaf Karling, som även är bolagets ordförande.

Zebrain har under de senaste månaderna tagit in totalt 8,5 Mkr för att växa och ta en position på marknaden. Bland investerarna finns bland annat fastighetsprofilen Erik Selin och investeraren Anders Söderström. Även tre investerare med lång erfarenhet av saas-tjänster är med på tåget: Instantors förra vd Simon Edström, Adtractions grundare Simon Gustafson och entreprenören Pierre de Boer.

Läs mer: Manlig ägardominans oroar inte Erik Selin: ”Kvinnor och män är olika”

Zebrain består idag av 12 medarbetare, varav 8 är kvinnor.

”Som kvinna i techbranschen är det ibland ensamt. Det känns därför bra att kunna lyfta Zebrain som ett techbolag på framfart med många kvinnliga techentreprenörer ombord.” 

Bolaget har för närvarande en kontrakterad månadsintäkt på 220 000 kronor. 

”Nästa milstolpe blir att dra in 500 000 kronor per månad under hösten. Sedan ska vi bli klara med en a-runda på 25-30 miljoner kronor kring årsskiftet”, säger Anna Bloth Karling.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?