1515
Annons

Ericsson lämnar in nya patentstämningar mot Apple

Telekomleverantören Ericsson har lämnat in flera nya stämningar mot Apple för intrång av 5g-patent. Detta i en pågående tvist om royaltybetalningar relaterade till användningen av teknik i Iphone. 

Börje Ekholm (t.v.) är vd på Ericsson. Tim Cook, vd på Apple.
Börje Ekholm (t.v.) är vd på Ericsson. Tim Cook, vd på Apple.

Den svenska telekomjätten Ericsson ERIC B +1,81% Dagens utveckling och techjätten Apple har stämt varandra i USA efter misslyckade förhandlingar kring en förnyelse av ett sjuårigt licensavtal för telekompatent från 2015, vilket löper ut i dagarna.

Ett avgörande i tvisten ansågs vara nära förestående, med alternativet att Ericsson skulle fylla på med nya stämningar om inget avtal kunde slutas. Nu bekräftar Ericsson att det andra alternativet blivit verklighet och att stämningsansökningar lämnats in i flera länder.

”Det är viktigt med en rättmätig kompensation för patenter, för att säkra nya investeringar i innovation som gynnar våra kunder och konsumenter överallt”, skriver Ericsson i sitt uttalande.

Ericsson har inte hymlat med sitt missnöje med det gamla avtalet, som skrevs när bolaget var i ekonomisk brygga. Nu är grundkravet – listpriset – en licensavgift på 5 dollar per såld enhet.

Apple sålde under de tre första kvartalen 2021 nästan 160 miljoner Iphones, och med ett sedvanligt starkare fjärde kvartal är helårsestimatet i analytikerdatabasen Factset, totalt 239 miljoner enheter under året.

Baserat på Factsets prognos på 240 miljoner enheter under 2022 skulle avtalet ge Ericsson nästan 11 miljarder kronor. Till det kommer en avgift för varje såld Ipad med mobilkapacitet. 

Så mycket lär det dock inte bli. Flera analytiker som Di har talat med tror på i storleksordningen 3-5 miljarder kronor på årsbasis när väl Apple-avtalet landar.

(Di Digital/TT/Finwire)


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?