1515

Eric Saades startup fyller kassan: ”Ett Uber för flytten”

Mindre än nio månader efter lanseringen tar startupen Flyttsmart – som täcker allt ifrån flytthjälp och städning till ändring av elavtal och hemförsäkring – in 15 miljoner kronor. ”Nu behövde vi växla upp för att växa ikapp oss själva”, säger artisten Eric Saade, som tillsammans med Sebastian Nielsen grundat bolaget. 

Flyttsmarts vd och medgrundare Sebastian Nielsen, och Eric Saade, medgrundare.
Flyttsmarts vd och medgrundare Sebastian Nielsen, och Eric Saade, medgrundare.Foto:Pressbild

Flyttsmart tar in 15 miljoner kronor från Svea Ekonomi och Cageman Invest AB för att växa under 2021, dubbla personalstyrkan samt utveckla produkten och relationen mellan kund och mäklare. Sebastian Nielsen, som är vd för Flyttsmart, säger att det varit viktigt för bolaget att ”få med rätt människor”, oavsett om det gäller Flyttsmarts anställda eller erfarna investerare. 

”Vi har haft ögonen på Lennart (Svea Ekonomis vd, reds. anm) tidigare och har sett honom som en nyckelperson för oss – någon form av dröminvesterare, med hans kompetens och bakgrund – så det är förstås superkul att han väljer att investera i vår tjänst och plattform”, säger han.

Flyttsmart är en saas-tjänst som levereras via mäklare till bostadsköpare för att hjälpa till med samtliga detaljer rörande flyttprocessen – från flyttstäd, flytthjälp och adressändring, till elavtal, hemförsäkring och bredband. 

Att erbjuda en digital lösning för att förenkla flytt är värdefullt både för privatpersoner men också för mäklar- och fastighetsbranschen, eftersom många processer fortfarande är omoderna och analoga, säger Sebastian Nielsen.

”Vi vill hjälpa kunderna med att skapa en enklare, smidigare och snabbare flyttprocess, men också underlätta för mäklare så att de kan fokusera på sin kärnverksamhet och faktiskt fokusera på att förmedla bostäder”, säger han.

Läs mer: Eric Saades startup vill få dig att satsa pengar i datorspel 

Tjänsten är kostnadsfri för både mäklare och användare, och Eric Saade liknar affärsmodellen vid ett ”Uber-upplägg”, där intäkterna kommer från partners inom exempelvis elavtal, försäkringar och flyttstäd som anslutit sig.

”På samma sätt som Uber skalade en annan fysisk bransch, taxibranschen, där deras chaufförer kan ansluta sig till en plattform för att få kunder i Stockholm – på samma sätt skalar vi flytt”, säger Eric Saade, som tillägger att skalbarheten gör det möjligt att applicera plattformen i andra länder, och att Flyttsmart därför ”tänker globalt”.  

Nästa år kommer Flyttsmart fokusera på att bygga optimala tjänster på den svenska marknaden, men därefter hoppas duon också kunna växa tjänsten utanför Sverige.

”Sedan kommer vi följa en plan att titta på närliggande länder runt om i Skandinavien först och främst, men sedan även ute i Europa efter det”, säger Sebastian Nielsen. 

Eric Saade är mest känd som artist, men var också en tidig investerare i e-sportplattformen G-Loot, och driver en dansskola i Stockholm.

”Jag har i tio års tid alltid haft lite andra sysslor vid sidan för att jag brinner för att skapa saker, och då spelar det ju egentligen ingen roll om det är musik eller något annat”, säger han.

Eric Saade och Sebastian Nielsen, som har en bakgrund från Schibsted och Hemnet, grundande bolaget efter att själva ha upplevt ”hur tidskrävande och kostsamt det är att flytta”. Sedan lanseringen i maj har Flyttsmart inlett samarbeten med flera mäklarkedjor. De senaste två månaderna har ordervärdet ökat med 300 procent och över hälften av de bostadsköpare som bjuds in via sin mäklare använder tjänsten, uppger bolaget. 

”Vi har haft en väldigt stark tillväxt på användare av tjänsten, med 1000 unika flyttare i månaden nu. Så vi insåg att vi inte kommer hinna växa organiskt, utan måste växa med tillväxtkapital”, säger Eric Saade.

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?