1515

EQT:s hemliga investeringsvapen

En databas och ett analysverktyg. Motherbrain är EQT Ventures hemlighet för att scouta investeringar. ”Vi identifierar de flesta miljardbolag innan de tagit in något kapital”, säger Andreas Thorstensson, partner på EQT Ventures.

Andreas Thorstensson är partner på EQT Ventures.
Andreas Thorstensson är partner på EQT Ventures.Foto:Jens Eriksson/EQT

Att nosa upp hittills okända succéer är inget nytt för Andreas Thorstensson. Han ägnade sig åt det redan 2009. Men då handlade det inte om lovande digitala bolag, utan om virala nyheter på nätet.

”Jag har alltid varit extremt intresserad av att hitta saker tidigt. 2009 när Twitter släppte sitt realtids-API byggde jag en prototyp som kunde hitta vilka nyheter som skulle bli virala. Vi låg timmar, ibland dagar, före alla stora nyhetssajter”, säger Andreas Thorstensson, i dag partner på EQT Ventures.

Riskkapitalbolaget vill skilja sig från sina konkurrenter genom att rekrytera entreprenörer som investerare i bolaget. Andreas Thorstensson har till exempel varit med och grundat låneförmedlaren Toborrow och e-sportsbolaget SK Gaming.

Pengarna i EQT Ventures nyligen stängda fond, vars fundament Di Digital avslöjade redan i april, ska allokeras med hjälp av verktyget Motherbrain.

”Vi har en databas med över en halv miljon bolag som vi uppdaterar i realtid med ny information. Sen har vi ett analysverktyg som heter Radar som genom olika statistiska modeller och maskininlärning kan ge oss signaler om vilka bolag vi ska kolla mer på”, säger Andreas Thorstensson.

Hur bra fungerar det?

”Förvånansvärt bra. Vi har kört modell med historisk data i olika tidsserier. De flesta av dagens miljardbolag identifierar vi innan de rest sina första pengar eller efter den första finansieringsrundan. Och då har vi egentligen bara börjat.”

Hur många fler bolag kan ni hålla koll på med Motherbrain?

”Det är extremt många fler, kanske 100 gånger så många. Vi kan också bygga på funktioner som att bolag kan söka funding via vår sajt. Då får vi in dem i processen och analyserar bolaget omedelbart. Problemet är att det riskerar att bli mycket brus så man måste hitta rätt nivå.”


Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Läs mer: 5,3 miljarder i EQT:s rekordfond
Läs mer: Hjalmar Winbladh: ”Vi kan skriva riktigt stora checkar”


Att riskkapitalbolagen blir mer och mer datadrivna är en trend i USA där till exempel Sequoia arbetar med ett liknande program som Radar. Genom nedladdningsstatistik från App Store, webbtrafik och händelser på sociala medier går det att få signaler om vilka bolag som är på väg att ta fart.

 

”Jag är förvånad över hur analog den här branschen har varit tidigare. Alla ska investera i innovativa bolag men har inte lyckats förnya sig själva”, säger Andreas Thorstensson.

Det betyder dock inte att hela investeringsprocessen går att automatisera, säger han. Maskiner är inte nödvändigtvis människokännare.

”En stor del av beslutet är att träffa personerna bakom ett bolag. Det är de som i slutändan kommer avgöra om det blir en succé eller inte. Grundarna och människorna de har rekryterat är extremt viktiga i beslutet.”

Vissa delar av Motherbrain kommer sannolikt att göras tillgängliga utanför EQT Ventures. Till exempel så planerar man att lansera Together, ett verktyg för att koppla samman ängelinvesterare med bolag i tidiga faser som söker kapital. Men det kraftfullaste analysverktyget, Radar, stannar än så länge inom bolaget.

”Om man jämför med de verktyg som finns på marknaden i dag så tycker vi att vår produkt är bättre. Visst skulle det till exempel vara möjligt att skicka vidare information till en konsumenttjänst. Men vi planerar inte att dela Radar.”


Innehåll från JetshopAnnons

Composable Commerce är svaret på en kundresa i förändring

Den globala e-handeln utvecklas i extrem fart. Medan det öppnar för spännande möjligheter innebär det också en komplex utmaning för många e-handelsaktörer, inte minst eftersom kundens väg genom kundresan tenderar att förändras minst lika fort.

– Det gäller att ständigt vara redo att ställa om för att möta sina kunder på bästa sätt, vare sig det är via sociala medier eller via live-shopping, som exempel på viktiga orderkanaler, säger Rikard Andersson, kommersiell chef Jetshop.

Med nära två decenniers erfarenhet från e-handeln och dess skiftande premisser har SaaS-leverantören Jetshop samlat på sig en mängd värdefulla insikter kring hur branschen utvecklas. Rikard berättar att en viktig lärdom har varit att de som vill ligga i täten vad gäller konkurrenskraft behöver vara genuint nyfikna, våga testa och sedan ta datadrivna beslut.

– Det innebär i högsta grad att våga prova nya system och att ge sin organisation rätt verktyg för att hålla en hög takt. Ett sådant experimentellt tankesätt kräver dock rätt ramverk och flexibla lösningar för att slå väl ut. Då kan man inte fortfarande arbeta utifrån ett one-stop-shop-koncept genom klumpiga legacysystem, konstaterar han. Dessa monoliter saknar den flexibilitet och snabbrörlighet som krävs för att genomföra de förändringar som är nödvändiga för att fortsätta utveckla sin affär i en ständigt föränderligt klimat.

API-baserad arkitektur

Rikard rekommenderar istället att arbeta utifrån en flexibel, API-baserad arkitektur och att satsa på så kallad Composable Commerce. Med detta koncept är aktörer och varumärken inte längre bundna till monolitiska applikationssviter, utan kan arbeta flexibelt och byta ut de delar som inte uppfyller kraven. Detta kan gälla exempelvis funktionalitet kring personalisering, prisoptimering eller kampanj- och lojalitetshantering.

– Composable Commerce handlar om att ge varumärken och återförsäljare flexibiliteten och verktygen för att smidigt utöka sin handelslösning, verksamhet och tillväxt baserat på affärskrav och strategi. Att man kan komponera sin lösning efter just de system som bäst löser många affärskritiska utmaningar och skapar de bästa kundupplevelserna.

Framtidssäkrar verksamheten

Genom att anamma dessa flexibla, fristående moduler i en helhetsstruktur via API:er kan e-handlare implementera sin egen digitala handelsteknologistack och därmed definiera exakt hur frontend-upplevelsen ser ut och hur verksamheten fungerar på backend.

Således lägger verksamheten grunden för den snabbrörlighet som krävs för att man ska kunna leverera innovativa upplevelser i snabbhet och skala och skilja sig i en allt hårdare konkurrens.

– Detta är ett oerhört effektivt sätt att framtidssäkra sin verksamhet. Moderna lösningar består av kraftfulla applikationer som kommunicerar med varandra genom välformulerade API:er. Det gäller därför att bygga sin lösning på en teknisk bas som möjliggör flexibilitet och att man utökar funktionaliteten genom att byta ut enskilda komponenter istället för hela lösningar. Detta är anledningen till att vi byggt Jetshop Commerce som en API- och molnbaserad SaaS-plattform för e-handlare, som alltid körs på senaste versionen med senaste tekniken.

Jetshop Commerce är en helt headless och API-driven lösning, vilket öppnar upp för att skapa design och funktionalitet som är helt anpassade efter kundens behov och önskemål. Tack vare ett vidsträckt ekosystem av partners ger Jetshop därmed sina kunder möjlighet att välja de lösningar som passar bäst i just deras e-handel, lite som att bygga Lego.

– Vi är Nordens största SaaS-företag inom digital handel och det är en position vi har nått genom att vara lyhörda för e-handlarna och deras behov. Det tänker vi fortsätta med; vi vill spela en aktiv roll vad gäller att hjälpa våra kunder att utveckla sina onlineaffärer och nå sina mål, avslutar Rikard.

Läs mer om Jetshops lösningar för e-handel här 

Lär mer om Composable Commerce 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jetshop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?