1515

EQT Ventures storsatsar på maskininlärning

EQT Ventures är huvudinvesterare när mjukvarubolaget Unomaly tar in 43 miljoner kronor i riskkapital. Unomaly använder maskininlärning för att förutspå krascher och upptäcka intrång i storbolagens it-system.

Johan Gustafsson, vd och grundare på Unomaly och Göran Sandahl, grundare och teknikchef på Unomaly.
Johan Gustafsson, vd och grundare på Unomaly och Göran Sandahl, grundare och teknikchef på Unomaly.Foto:Henrik Björkman

Mjukvarubolaget Unomaly tar in 43 miljoner kronor i en kapitalrunda med riskkapitaljätten EQT Ventures som huvudinvesterare. Samtidigt sätter sig Andreas Thorstensson, partner på EQT Ventures, i bolagets styrelse.

Andreas Thorstensson är främst känd som mannen som leder utvecklingen av EQT Ventures egen mjukvaruplattform, Motherbrain. Plattformen används för att göra investeringar baserade på stora mängder data och olika nyckeltal, snarare än magkänsla.

I bästa fall hittar vi problem innan det kraschar ihop helt och hållet

 

Läs mer: Andreas Thorstensson lämnar Toborrow för EQT Ventures

Valet känns välmatchat. Unomaly är nämligen ett teknikdrivet bolag med maskininlärning som främsta ledstjärna.

”Alla it-system producerar stora mängder data. Vår produkt följer detta och lär sig vad som är normalt för ett bolags alla it-system”, förklarar bolagets vd och medgrundare Johan Gustafsson.

I bästa fall kan Unomaly hjälpa bolag upptäcka problem innan de sker.

”Vi kan analysera och peka ut grundorsakerna till olika problem, exempelvis inom drift och säkerhet. I bästa fall hittar vi problem innan det kraschar ihop helt och hållet”, säger han. 

Andreas Thorstensson lyfter fram Unomaly som ”ett perfekt exempel på den typ av bolag EQT Ventures vill jobba med”.

”Man har fantastiska grundare som löser stora, komplexa problem med banbrytande teknologi. Maskininlärning är ju mycket hajpat just nu, men detta är en metod som verkligen utmärker sig”, säger Andreas Thorstensson, vars officiella titel på EQT är ”tech partner”.


Andreas Thorstensson, partner på EQT Ventures.

 Unomaly ska använda de 43 Mkr för att förbättra sitt erbjudande och nå ut till nya kunder. 

”Vi ska stärka sälj-, marknadsföring- och ingenjörsverksamheten. Men vi fortsätter att främst vara verksamma på våra 11 marknader i Norden, norra Europa och Storbritannien”, säger vd Johan Gustafsson.

Läs mer: Så stor blir EQT:s rekordfond

Ännu är Unomaly en mycket liten spelare. Bolaget grundades 2012, har 9 medarbetare och omsatte cirka 6 Mkr under verksamhetsåret som slutade den 30 juni 2015.

Bland kunderna kan nämnas två storbanker, flera kärnkraftsanläggningar och en rad internetbolag. Bolagets första, så kallade såddrunda skedde 2013 och omfattade cirka 18 Mkr.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?