1515

EQT Ventures satsar på goda hackare – blir dörröppnare i Europa

EQT Ventures är med och investerar när amerikanska Hackerone tar in 350 miljoner kronor i riskkapital. ”Det här är första exemplet på vår strategi att hjälpa amerikanska teknikbolag expandera i Europa”, säger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures.

Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone.
Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone.Foto:Oskar Omne

Det har snart gått ett år sedan riskkapitalbolaget EQT Ventures (NTL) säkrade sin första fond på 5,3 miljarder kronor. Sedan dess har man investerat i ett dussintal teknikbolag som svenska vårdgivaren Min Doktor (NTL), finska matappen Wolt (NTL) och holländska läkemedelsförmedlaren Mytomorrows.

Första prioritet ligger på investeringar i europeiska bolag i tidiga skeden, följt av lite större investeringar i europeiska bolag på väg ut i världen. Man vill även göra ett par årliga investeringar i amerikanska teknikbolag som vill växa i Europa.

Första exemplet på detta är nu klart. Det rör sig om en storsatsning på amerikanska Hackerone, med bas i Silicon Valley, som tar in 350 miljoner kronor i sin tredje kapitalrunda sedan starten 2012. EQT Ventures är en av fyra investerare, och den enda med bas i Europa.

Läs även: Vd-proffset Mårten Mickos ska jobba med hackare

”Vi har mycket att erbjuda dem, både när det gäller vårt nätverk inom tekniksektorn och vad gäller EQT:s nätverk i den mer traditionella industrin”, säger Hjalmar Winbladh (NTL) utan att avslöja den exakta summan.

Foto:
Mårten Mickos och Hjalmar Winbladh. Foto: Oskar Omne

Vi har många potentiella under åt Hackerone i vårt nätverk

EQT Ventures moderbolag, EQT är sprunget ur Investor-sfären och är idag norra Europas största private equity-bolag.

Läs även: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa

”Vi har många potentiella kunder åt Hackerone i vårt nätverk. Allt från teknikbolag som Sportradar, där jag tidigare satt i styrelsen, till traditionella bolag i EQT-sfären som Saab, ABB och SEB”, säger Hjalmar Winbladh.

It-säkerhet är som marknadsföring. Hälften av investeringarna är bortkastade, men man vet inte vilken hälft

Hackerone beskriver sig som världens största marknadsplats för hackare som tävlar i att hitta sårbarheter i kundernas it-system.

Läs även: Säkerhetslegendaren: Ditt företag måste in på dark web

”It-säkerhet är som marknadsföring. Hälften av investeringarna är bortkastade, men man vet inte vilken hälft. Hackerone erbjuder det mest kostnadseffektiva sättet att uppgradera sitt säkerhetssystem”, säger Mårten Mickos, vd för Hackerone sedan slutet av 2015.

Han är ursprungligen från Finland, men flyttade till Silicon Valley för 14 år sedan då han var vd för MySQL. Det svenskgrundade databasbolaget såldes för en miljard dollar 2008 och är nu en del av databasjätten Oracle.

Läs även: EQT Ventures investerar i danskt HR-bolag

De två lärde känna varandra för drygt tio år sedan genom Silicon Valley-jätten Benchmark Capital, som investerade både MySQL och i Hjalmar Winbladhs bolag Rebtel.

Vi växer fort, har över 100 000 hackare i systemet och har betalat ut över 130 miljoner kronor i belöningar sedan starten.

Benchmark Capital har tidigare backat bolag som Ebay, Uber och Snapchat. Man har även varit investerare i Hackerone sedan första kapitalrundan 2014.

Läs även: EQT:s hemliga investeringsvapen

”Vi växer fort, har över 100 000 hackare i systemet och har betalat ut över 130 miljoner kronor i belöningar sedan starten. I dagsläget har vi 800 kunder, bland annat Uber, Yelp och Yahoo, men även USA:s försvarsdepartement som anlitade oss för att göra en tävling vi kallade ”Hack the Pentagon”, säger Mårten Mickos.

Hjalmar Winbladh är mer än nöjd med investeringen.

”Hackerone kommer att revolutionera it-säkerhet på samma sätt som MySQL:s öppna källkod revolutionerade databasbranschen för 15 år sedan”, säger han.

Läs mer: Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Fakta – därför används “goda” hackare:
It-säkerhetsbolag har länge nyttjat så kallade “white hat hackers” för att utsätta storbolags it-system för simulerade attacker i jakt på säkerhetsbrister. Bolaget Hackerone har skapat en plattform som låter hackare tävla om att avslöja säkerhetsbrister, mot kontantbelöningar för den som lyckas. Bolagen kan sedan lägga sina resurser på de problem man faktiskt har. Två kända svenska hackare som jobbar via Hackerone är Frans Rosén och Mathias Karlsson.

Foto:

Läs mer: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa
Foto:
Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, Marta Sjögren, investerar på Northzone och Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?