1515

EQT Ventures satsar på goda hackare – blir dörröppnare i Europa

EQT Ventures är med och investerar när amerikanska Hackerone tar in 350 miljoner kronor i riskkapital. ”Det här är första exemplet på vår strategi att hjälpa amerikanska teknikbolag expandera i Europa”, säger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures.

Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone.
Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone.Foto:Oskar Omne

Det har snart gått ett år sedan riskkapitalbolaget EQT Ventures (NTL) säkrade sin första fond på 5,3 miljarder kronor. Sedan dess har man investerat i ett dussintal teknikbolag som svenska vårdgivaren Min Doktor (NTL), finska matappen Wolt (NTL) och holländska läkemedelsförmedlaren Mytomorrows.

Första prioritet ligger på investeringar i europeiska bolag i tidiga skeden, följt av lite större investeringar i europeiska bolag på väg ut i världen. Man vill även göra ett par årliga investeringar i amerikanska teknikbolag som vill växa i Europa.

Första exemplet på detta är nu klart. Det rör sig om en storsatsning på amerikanska Hackerone, med bas i Silicon Valley, som tar in 350 miljoner kronor i sin tredje kapitalrunda sedan starten 2012. EQT Ventures är en av fyra investerare, och den enda med bas i Europa.

Läs även: Vd-proffset Mårten Mickos ska jobba med hackare

”Vi har mycket att erbjuda dem, både när det gäller vårt nätverk inom tekniksektorn och vad gäller EQT:s nätverk i den mer traditionella industrin”, säger Hjalmar Winbladh (NTL) utan att avslöja den exakta summan.

Foto:
Mårten Mickos och Hjalmar Winbladh. Foto: Oskar Omne

Vi har många potentiella under åt Hackerone i vårt nätverk

EQT Ventures moderbolag, EQT är sprunget ur Investor-sfären och är idag norra Europas största private equity-bolag.

Läs även: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa

”Vi har många potentiella kunder åt Hackerone i vårt nätverk. Allt från teknikbolag som Sportradar, där jag tidigare satt i styrelsen, till traditionella bolag i EQT-sfären som Saab, ABB och SEB”, säger Hjalmar Winbladh.

It-säkerhet är som marknadsföring. Hälften av investeringarna är bortkastade, men man vet inte vilken hälft

Hackerone beskriver sig som världens största marknadsplats för hackare som tävlar i att hitta sårbarheter i kundernas it-system.

Läs även: Säkerhetslegendaren: Ditt företag måste in på dark web

”It-säkerhet är som marknadsföring. Hälften av investeringarna är bortkastade, men man vet inte vilken hälft. Hackerone erbjuder det mest kostnadseffektiva sättet att uppgradera sitt säkerhetssystem”, säger Mårten Mickos, vd för Hackerone sedan slutet av 2015.

Han är ursprungligen från Finland, men flyttade till Silicon Valley för 14 år sedan då han var vd för MySQL. Det svenskgrundade databasbolaget såldes för en miljard dollar 2008 och är nu en del av databasjätten Oracle.

Läs även: EQT Ventures investerar i danskt HR-bolag

De två lärde känna varandra för drygt tio år sedan genom Silicon Valley-jätten Benchmark Capital, som investerade både MySQL och i Hjalmar Winbladhs bolag Rebtel.

Vi växer fort, har över 100 000 hackare i systemet och har betalat ut över 130 miljoner kronor i belöningar sedan starten.

Benchmark Capital har tidigare backat bolag som Ebay, Uber och Snapchat. Man har även varit investerare i Hackerone sedan första kapitalrundan 2014.

Läs även: EQT:s hemliga investeringsvapen

”Vi växer fort, har över 100 000 hackare i systemet och har betalat ut över 130 miljoner kronor i belöningar sedan starten. I dagsläget har vi 800 kunder, bland annat Uber, Yelp och Yahoo, men även USA:s försvarsdepartement som anlitade oss för att göra en tävling vi kallade ”Hack the Pentagon”, säger Mårten Mickos.

Hjalmar Winbladh är mer än nöjd med investeringen.

”Hackerone kommer att revolutionera it-säkerhet på samma sätt som MySQL:s öppna källkod revolutionerade databasbranschen för 15 år sedan”, säger han.

Läs mer: Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Fakta – därför används “goda” hackare:
It-säkerhetsbolag har länge nyttjat så kallade “white hat hackers” för att utsätta storbolags it-system för simulerade attacker i jakt på säkerhetsbrister. Bolaget Hackerone har skapat en plattform som låter hackare tävla om att avslöja säkerhetsbrister, mot kontantbelöningar för den som lyckas. Bolagen kan sedan lägga sina resurser på de problem man faktiskt har. Två kända svenska hackare som jobbar via Hackerone är Frans Rosén och Mathias Karlsson.

Foto:

Läs mer: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa
Foto:
Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, Marta Sjögren, investerar på Northzone och Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?