1515

EQT Ventures investerar i finsk speluppstickare

Finska Small Giant Games tar in 51 miljoner kronor i riskkapital från flera svenska riskkapitalbolag. "Vi vill  visa att det med hårt arbete fortfarande är möjligt för ett litet spelbolag att nå listorna”, säger Lars Jörnow på EQT Ventures.

Foto: Small Giant Games och Lars Jörnow på EQT Ventures
Foto: Small Giant Games och Lars Jörnow på EQT Ventures

EQT Ventures, som tagit in 5,3 miljarder kronor för sin första fond, har sedan starten 2016 investerat i en rad bolag.  I portföljen har man bland annat svenska bolag som Min Doktor (NTL), Unomaly (NTL) och Watty (NTL).

Nu gör bolaget sin första investering i ett spelbolag. Det handlar om Helsingforsbaserade Small Giant Games, en spelstudio med runt 10 anställda som förra veckan lanserade spelet Empires & Puzzles.

Totalt tar bolaget in 51 miljoner kronor från EQT Ventures tillsammans med de tidigare investerarna Creandum, Spintop Ventures, Profounders and First Fellow Partners. 

Läs mer: EQT:s hemliga investeringsvapen 

”Vi har följt teamet och deras arbete med deras senaste spelprojekt sedan i somras och blivit mycket imponerade av hur de arbetar. Vi har träffat många spelbolag det senaste året men det här teamet har en kultur och ett fokus som matchar det vi söker”, säger EQT Ventures Lars Jörnow.

Han har själv en bakgrund som chef på mobilspeljätten King, där han jobbade i närmare 7 år. Han vill inte avslöja om EQT Ventures planerar att göra fler investeringar i spelbolag.

Empires & Puzzles tillhör den allt mer populära kategorin av midcore-spel.

”I dagsläget är det inget prioriterat område. Just nu arbetar vi med den här investeringen och med att stötta Small Giant Games när de går in i nästa fas med sin spellansering”, säger Lars Jörnow.

Läs mer: Next Games noteras på First North i Finland

Empires & Puzzles är Small Giant Games tredje spel och tillhör den allt mer populära kategorin av midcore-spel, som är lättspelade men med mer avancerade spelupplägg än mobilspel som till exempel Candy Crush.

Varför är mobilspel en intressant nisch?

”Spelbranschen går igenom en utveckling som få andra branscher kan mäta sig med när det gäller explosivitet. Lyckas man få till ett succéspel som spelare världen runt vill spela finns alla möjligheter att snabbt växa från att vara en liten spelstudio till ett stort spelföretag med hjälp av marknadsföring och kontinuerliga förbättringar i spelet”, säger Lars Jörnow.

Tiden då ett spel kunde slå igenom på topplistorna mer eller mindre över en natt är förbi.

Han menar dock att marknaden för mobilspel hårdnat de senaste åren. Tiden då ett spel kunde slå igenom på topplistorna mer eller mindre över en natt är förbi.

”Det är betydligt svårare för ett spel att ta sig in på de globala topplistorna är det var tidigare. Men med den här investeringen vill vi visa att det med hårt arbete fortfarande är möjligt för ett litet spelbolag att nå listorna”, säger han. 

Läs mer: Snowprint Studios öppnar studio i Berlin 


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?