1515

EQT Ventures investerar i finsk speluppstickare

Finska Small Giant Games tar in 51 miljoner kronor i riskkapital från flera svenska riskkapitalbolag. "Vi vill  visa att det med hårt arbete fortfarande är möjligt för ett litet spelbolag att nå listorna”, säger Lars Jörnow på EQT Ventures.

Foto: Small Giant Games och Lars Jörnow på EQT Ventures
Foto: Small Giant Games och Lars Jörnow på EQT Ventures

EQT Ventures, som tagit in 5,3 miljarder kronor för sin första fond, har sedan starten 2016 investerat i en rad bolag.  I portföljen har man bland annat svenska bolag som Min Doktor (NTL), Unomaly (NTL) och Watty (NTL).

Nu gör bolaget sin första investering i ett spelbolag. Det handlar om Helsingforsbaserade Small Giant Games, en spelstudio med runt 10 anställda som förra veckan lanserade spelet Empires & Puzzles.

Totalt tar bolaget in 51 miljoner kronor från EQT Ventures tillsammans med de tidigare investerarna Creandum, Spintop Ventures, Profounders and First Fellow Partners. 

Läs mer: EQT:s hemliga investeringsvapen 

”Vi har följt teamet och deras arbete med deras senaste spelprojekt sedan i somras och blivit mycket imponerade av hur de arbetar. Vi har träffat många spelbolag det senaste året men det här teamet har en kultur och ett fokus som matchar det vi söker”, säger EQT Ventures Lars Jörnow.

Han har själv en bakgrund som chef på mobilspeljätten King, där han jobbade i närmare 7 år. Han vill inte avslöja om EQT Ventures planerar att göra fler investeringar i spelbolag.

Empires & Puzzles tillhör den allt mer populära kategorin av midcore-spel.

”I dagsläget är det inget prioriterat område. Just nu arbetar vi med den här investeringen och med att stötta Small Giant Games när de går in i nästa fas med sin spellansering”, säger Lars Jörnow.

Läs mer: Next Games noteras på First North i Finland

Empires & Puzzles är Small Giant Games tredje spel och tillhör den allt mer populära kategorin av midcore-spel, som är lättspelade men med mer avancerade spelupplägg än mobilspel som till exempel Candy Crush.

Varför är mobilspel en intressant nisch?

”Spelbranschen går igenom en utveckling som få andra branscher kan mäta sig med när det gäller explosivitet. Lyckas man få till ett succéspel som spelare världen runt vill spela finns alla möjligheter att snabbt växa från att vara en liten spelstudio till ett stort spelföretag med hjälp av marknadsföring och kontinuerliga förbättringar i spelet”, säger Lars Jörnow.

Tiden då ett spel kunde slå igenom på topplistorna mer eller mindre över en natt är förbi.

Han menar dock att marknaden för mobilspel hårdnat de senaste åren. Tiden då ett spel kunde slå igenom på topplistorna mer eller mindre över en natt är förbi.

”Det är betydligt svårare för ett spel att ta sig in på de globala topplistorna är det var tidigare. Men med den här investeringen vill vi visa att det med hårt arbete fortfarande är möjligt för ett litet spelbolag att nå listorna”, säger han. 

Läs mer: Snowprint Studios öppnar studio i Berlin 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?