1515

EQT Ventures-grundaren: "Vi tar för lite risk i Europa"

Europa har misslyckats med att odla och förvalta snabbväxande startupföretag. Det vill Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, ändra på. "Vi tar för lite risk i Europa", säger han till Di Digital i samband med fondens första, offentliggjorda investering.

Hjalmar Winbladh är en av grundarna av EQT Ventures.
Hjalmar Winbladh är en av grundarna av EQT Ventures.Foto:Jesper Frisk

Tillsammans med riskkapitalbolagen Venture Stars och Senovo investerar det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures 5 miljoner euro, motsvarande 46 Mkr, i jämförelsesajten Holidu. Det skriver sajten Techcrunch.

Startupbolaget Holidu grundades 2014 och jämför priserna på semesterbokningar från hundratals sajter för att identifiera det billigaste alternativet. 

Investeringen är den första som offentliggörs från EQT Ventures, riskkapitalkoncernen EQTs nya storsatsning på snabbväxande teknik- och internetbolag. Fondens partner och medgrundare Hjalmar Winbladh, som tidigare grundat bolagen Wrapp och Rebtel, menar att den ligger i linje med bolagets kunskapsbas.

”Det är ett bolag inom reseindustrin och vi har ju en partner som har erfarenhet på det området”, säger Hjalmar Winbladh.

Han refererar till EQT Ventures-medgrundaren Kees Koolen, även grundare av Booking.com och som skötte Ubers internationella expansion.

Läs även: Superinvesteraren om EQT:s nya satsning

Kees Koolen lämnade booking.com officiellt för två år sedan men redan innan dess hade Hjalmar Winbladh och Kees Koolen diskuterat en satsning på europeiska startupföretag.

Det här är något som jag och Kees har planerat i fyra till fem år”, säger Hjalmar Winbladh om EQT:s nya satsning.

Hjalmar Winbladh ser försäljningen av booking.com till amerikanska Priceline Group som ett exempel på hur Europa har misslyckats i att behålla sina globala vinnare. 

 

Vi tar för lite risk i Europa och satsar på att skapa lokala vinnare i stället för globala. 

 

”Det är ett bolag som såldes alldeles för tidigt från Europa. Det var ingen som ville investera i det. Tyvärr var det ett bolag som skulle kunna ha varit Europas främsta fristående bolag om det hade funnits lite mer riskvilligt kapital 2005. Då skydde alla den typen av investeringar som pesten”, säger han.


Med EQT Ventures hoppas Hjalmar Winbladh kunna ändra på den saken. Allt pekar på att fonden kommer göra stora, ambitiösa investeringar.

”Det finns så otroligt mycket innovation och talang i Europa men det saknas värdeadderande riskkapital som förstår risk. Vi tar för lite risk i Europa och satsar på att skapa lokala vinnare i stället för globala. Det måste vi ändra”, säger Hjalmar Winbladh.

I övrigt fortsätter han att vara tystlåten om EQT Ventures planer. Enligt Hjalmar Winbladh strider det mot EU:s lagstiftning att diskutera fondens varande eller icke-varande innan den har gjort sin sista stängning. 

EQT har anställt flera tunga namn till sin nya satsning. Di digital har tidigare rapporterat om att Aurore Belfrage, medgrundare till Wrapp, Ted Persson, medgrundare på digitalbyrån Great Works och Andreas Thorstensson, medgrundare till Toborrow, har rekryterats till EQT Ventures.

Läs även: EQT:s vd varnar storbolagen för startups


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?