1515

EQT Ventures-grundaren: "Vi tar för lite risk i Europa"

Europa har misslyckats med att odla och förvalta snabbväxande startupföretag. Det vill Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, ändra på. "Vi tar för lite risk i Europa", säger han till Di Digital i samband med fondens första, offentliggjorda investering.

Hjalmar Winbladh är en av grundarna av EQT Ventures.
Hjalmar Winbladh är en av grundarna av EQT Ventures.Foto:Jesper Frisk

Tillsammans med riskkapitalbolagen Venture Stars och Senovo investerar det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures 5 miljoner euro, motsvarande 46 Mkr, i jämförelsesajten Holidu. Det skriver sajten Techcrunch.

Startupbolaget Holidu grundades 2014 och jämför priserna på semesterbokningar från hundratals sajter för att identifiera det billigaste alternativet. 

Investeringen är den första som offentliggörs från EQT Ventures, riskkapitalkoncernen EQTs nya storsatsning på snabbväxande teknik- och internetbolag. Fondens partner och medgrundare Hjalmar Winbladh, som tidigare grundat bolagen Wrapp och Rebtel, menar att den ligger i linje med bolagets kunskapsbas.

”Det är ett bolag inom reseindustrin och vi har ju en partner som har erfarenhet på det området”, säger Hjalmar Winbladh.

Han refererar till EQT Ventures-medgrundaren Kees Koolen, även grundare av Booking.com och som skötte Ubers internationella expansion.

Läs även: Superinvesteraren om EQT:s nya satsning

Kees Koolen lämnade booking.com officiellt för två år sedan men redan innan dess hade Hjalmar Winbladh och Kees Koolen diskuterat en satsning på europeiska startupföretag.

Det här är något som jag och Kees har planerat i fyra till fem år”, säger Hjalmar Winbladh om EQT:s nya satsning.

Hjalmar Winbladh ser försäljningen av booking.com till amerikanska Priceline Group som ett exempel på hur Europa har misslyckats i att behålla sina globala vinnare. 

 

Vi tar för lite risk i Europa och satsar på att skapa lokala vinnare i stället för globala. 

 

”Det är ett bolag som såldes alldeles för tidigt från Europa. Det var ingen som ville investera i det. Tyvärr var det ett bolag som skulle kunna ha varit Europas främsta fristående bolag om det hade funnits lite mer riskvilligt kapital 2005. Då skydde alla den typen av investeringar som pesten”, säger han.


Med EQT Ventures hoppas Hjalmar Winbladh kunna ändra på den saken. Allt pekar på att fonden kommer göra stora, ambitiösa investeringar.

”Det finns så otroligt mycket innovation och talang i Europa men det saknas värdeadderande riskkapital som förstår risk. Vi tar för lite risk i Europa och satsar på att skapa lokala vinnare i stället för globala. Det måste vi ändra”, säger Hjalmar Winbladh.

I övrigt fortsätter han att vara tystlåten om EQT Ventures planer. Enligt Hjalmar Winbladh strider det mot EU:s lagstiftning att diskutera fondens varande eller icke-varande innan den har gjort sin sista stängning. 

EQT har anställt flera tunga namn till sin nya satsning. Di digital har tidigare rapporterat om att Aurore Belfrage, medgrundare till Wrapp, Ted Persson, medgrundare på digitalbyrån Great Works och Andreas Thorstensson, medgrundare till Toborrow, har rekryterats till EQT Ventures.

Läs även: EQT:s vd varnar storbolagen för startups


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?