1515
Annons

EQT Ventures gör sin första svenska investering

EQT Ventures gör sin första investering i ett svenskt bolag. Malmöbolaget Min Doktor tar in drygt 55 miljoner kronor i en finansieringsrunda där riskkapitalbolaget är den enskilt största investeraren.

Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh på EQT Ventures.
Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh på EQT Ventures.Foto:Jens Eriksson

Det nybildade riskkapitalbolaget EQT Ventures, med Hjalmar Winbladh som partner och medgrundare, har tagit steget in på den svenska marknaden. Di Digital kan nu avslöja att EQT Ventures går in i e-hälsovårdbolaget Min Doktor.

Malmöbaserade Min Doktor grundades av läkaren Magnus Nyhlén 2013 och erbjuder digital läkarvård. Med hjälp av skriftlig kommunikation, telefonsamtal eller videolänk kan läkarna ge en diagnos och skicka recept direkt till mobilen.

Under 2015 slöt bolaget samarbetsavtal med Länsförsäkringar och Skandia och har nu över 50 procent av marknaden för privat sjukförsäkring, enligt Min Doktors operativa chef, Charlotta Tönsgård.

”Försäkringsbolagen har varit viktiga för oss att komma dit vi är i dag men nu är det privatmarknaden som vi vill jobba med. Digital vård ska inte bara vara tillgänglig för vissa”, säger Charlotta Tönsgård.

 

Grundaren Magnus Nyhlén och Min Doktors operativa chef Charlotta Tönsgård. Foto: Min Doktor.

Nu tar e-vårdsbolaget in 55 miljoner kronor från existerande ägare och EQT Ventures som går in med den enskilt största posten.

EQT har anställt flera tunga namn till den nya fonden för investeringar i unga, snabbväxande teknik- och internetbolag. I investeringsteamet finns bland andra Hjalmar Winbladh, grundare till Rebtel och Wrapp, Booking.com-veteranen Kees Koolen och Lars Jörnow, med lång erfarenhet som chef på King. Lars Jörnow kommer även gå in i Min Doktors styrelse.

”Det är speciellt roligt att EQT Ventures kommer in som delägare. Investerarna har byggt egna bolag tidigare och har en förståelse för hur det kan vara, i jämförelse med många andra riskkapitalbolag”, säger Charlotta Tönsgård.

Problemet är inte att det saknas resurser inom vården, utan hur de används.

Min Doktor gick med förlust i fjol och omsatte 6,5 Mkr. Det nya kapitalet ska användas för att skala upp verksamheten i Sverige och nå ut till fler privatpersoner som ett alternativ till landstingens primärvård. Det finns även planer på att öppna upp tjänsten för nya patientgrupper.

”Nu får vi utrymme att göra allt det vi vill. Vårt mål är att vara en del av framtidens vårdsystem genom att revolutionera vårdflödet. Genom digitalisering av primärvården kan de som verkligen behöver träffa en doktor göra det. Problemet inom vården i dag är egentligen inte att det saknas resurser utan hur de används”, säger Charlotta Tönsgård.

EQT Ventures vill inte kommentera investeringen i Min Doktor och avböjer även att diskutera storleken på riskkapitalbolagets nya fond. Spekulationerna pekar däremot på mellan 3-7 miljarder kronor.

Läs även: EQT Ventures-grundaren: "Vi tar för lite risk i Europa"


Enligt medieuppgifter har EQT Ventures hittills gjort följande investeringar:

Holidu – tyskt bolag som jämför priserna på semesterbokningar
Riskmethods – tysk logistiktjänst
Oden Technologies – svenskgrundad tjänst för fabriker
Wolt – finsk hajpad restaurang-app
Min Doktor – e-hälsovårdbolag i Malmö


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?