1515

EQT Ventures går in i medicinbolag

EQT Ventures är tillsammans med Octopus Invest huvudinvesterare när holländska Mytomorrows tar in närmare 100 miljoner kronor. Läkemedelsförmedlaren vill öka tillgängligheten till mediciner globalt.

Läkemedelsförmedlaren Mytomorrows tar in 95 miljoner kronor av bland andra EQT Ventures där Kees Koolen är partner.
Läkemedelsförmedlaren Mytomorrows tar in 95 miljoner kronor av bland andra EQT Ventures där Kees Koolen är partner.Bild:Kollage.

Mytomorrows har tagit fram en plattform som samlar information för läkare och patienter att hitta medicin som ännu inte har godkänts i landet de bor i eller som fortfarande är i testningsfasen. På det viset kan patienter i ett allvarligt tillstånd få tag i medicin som kan hjälpa dem innan den långa processen för att godkänna dem är klar.

Det holländska bolaget, som tidigare har tagit in cirka 80 miljoner kronor i riskkapital av bland andra Balderton Capital (NTL), har nu tagit in ytterligare 10 miljoner euro, motsvarande 95 Mkr. Det är det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures (NTL) som leder den senaste rundan tillsammans med Octopus Ventures.

”Mytomorrows passar EQT Ventures jättebra. Bolaget har möjligheten att verkligen förvandla en industri och lösa ett problem som kan förändra många människors liv. Teamet har otroligt driv och stor kompetens inom medicin, bioteknik och teknik... Vi ser fram emot att stödja dem i sina ambitioner”, säger Kees Koolen, partner på EQT Ventures.

Läs även: Genombrott för svenska Captario – skriver på med global medicinjätte

Med det nya kapitalet från EQT Ventures, Octopus Invest och befintliga ägare ska Mytomorrows investera mer i sin teknikutveckling och anställa fler.

EQT Ventures som har tagit in 5,3 miljarder kronor för sin första fond, investerade i ett stort antal bolag under hösten 2016. Bland annat har riskkapitalbolaget investerat i svenska bolag som Min Doktor (NTL), Unomaly (NTL) och Watty (NTL).

Förutom sitt kontor i Stockholm har EQT Ventures även kontor i Amsterdam, London and Luxembourg.

Läs även: EQT:s hemliga investeringsvapen

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och entreprenörerna i den nordiska techsektorn. 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?