1515

EQT storköper i snabbväxande musikbolaget Epidemic Sound

EQT investerar i svenska Epidemic Sound, uppger källor för Di Digital. Investeringen görs genom EQT:s fond Mid Market Europe.

Oscar Höglund är vd på musikboalget Epidemic Sound.
Oscar Höglund är vd på musikboalget Epidemic Sound.Foto:Jesper Frisk

EQT går in i det svenska musikbolaget Epidemic Sound, erfar Di Digital. Epidemic Sounds grundare stannar kvar som ägare och riskkapitalbolaget Creandum deltar i den nya investeringen, enligt Di Digitals källor.

Hur mycket pengar riskkapitalbolaget går in med är oklart, men värt att notera är att det enligt uppgift inte är EQT:s teknikgren EQT Ventures som investerar utan fonden Mid Market Europe.

Fonden tog tidigare i år in cirka 16 miljarder kronor och ska göra enskilda investeringar i storleksklassen 1–3 miljarder kronor.

Läs mer: Epidemic Sound om succéåret: ”Kan inte växa snabbare än så här” 

”EQT Mid Market har följt Epidemic Sound i flera år och det är verkligen en av Sveriges bäst bevarade hemligheter med ett unikt erbjudande till sina kunder i snabbväxande marknadsvertikaler. Succén bygger på en kombination av två av Sveriges starkaste exportindustrier: musik och tech”, säger Johan Dettel som är partner på EQT Partners i ett pressmeddelande.

Epidemic Sound skapar och äger själva sin musik som de sedan säljer till företag, tv-kanaler och Youtubers som därigenom inte behöver tänka på upphovsrättsfrågan. Dessutom finns Epidemic Sounds musik tillgänglig på Spotify.

2016 omsatte Epidemic Sound 54 miljoner kronor. Förlusten blev en kvarts miljon kronor. I år är tillväxten på omkring 100 procent, uppgav vd:n Oscar Höglund i en intervju med Di Digital i somras.

"EQT Mid Market ska stödja Epidemic Sounds tillväxtresa genom ytterligare investeringar i produktplattformen och fortsatt internationell expansion med målet att frigöra Epidemic Sounds fulla tillväxtpotential både på befintliga och nya marknader”, heter det i pressmeddelandet.

En av musikbolagets grundare är Hjalmar Winbladh, som även är partner i EQT:s teknikgren EQT Ventures. Bland Epidemic Sounds ägare finns Paradox-chefen Fredrik Westers investeringsbolag Kichi Invest.

Läs mer: Paradox-miljardären in i snabbväxande musikbolag


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?