1515

EQT storköper i snabbväxande musikbolaget Epidemic Sound

EQT investerar i svenska Epidemic Sound, uppger källor för Di Digital. Investeringen görs genom EQT:s fond Mid Market Europe.

Oscar Höglund är vd på musikboalget Epidemic Sound.
Oscar Höglund är vd på musikboalget Epidemic Sound.Foto:Jesper Frisk

EQT går in i det svenska musikbolaget Epidemic Sound, erfar Di Digital. Epidemic Sounds grundare stannar kvar som ägare och riskkapitalbolaget Creandum deltar i den nya investeringen, enligt Di Digitals källor.

Hur mycket pengar riskkapitalbolaget går in med är oklart, men värt att notera är att det enligt uppgift inte är EQT:s teknikgren EQT Ventures som investerar utan fonden Mid Market Europe.

Fonden tog tidigare i år in cirka 16 miljarder kronor och ska göra enskilda investeringar i storleksklassen 1–3 miljarder kronor.

Läs mer: Epidemic Sound om succéåret: ”Kan inte växa snabbare än så här” 

”EQT Mid Market har följt Epidemic Sound i flera år och det är verkligen en av Sveriges bäst bevarade hemligheter med ett unikt erbjudande till sina kunder i snabbväxande marknadsvertikaler. Succén bygger på en kombination av två av Sveriges starkaste exportindustrier: musik och tech”, säger Johan Dettel som är partner på EQT Partners i ett pressmeddelande.

Epidemic Sound skapar och äger själva sin musik som de sedan säljer till företag, tv-kanaler och Youtubers som därigenom inte behöver tänka på upphovsrättsfrågan. Dessutom finns Epidemic Sounds musik tillgänglig på Spotify.

2016 omsatte Epidemic Sound 54 miljoner kronor. Förlusten blev en kvarts miljon kronor. I år är tillväxten på omkring 100 procent, uppgav vd:n Oscar Höglund i en intervju med Di Digital i somras.

"EQT Mid Market ska stödja Epidemic Sounds tillväxtresa genom ytterligare investeringar i produktplattformen och fortsatt internationell expansion med målet att frigöra Epidemic Sounds fulla tillväxtpotential både på befintliga och nya marknader”, heter det i pressmeddelandet.

En av musikbolagets grundare är Hjalmar Winbladh, som även är partner i EQT:s teknikgren EQT Ventures. Bland Epidemic Sounds ägare finns Paradox-chefen Fredrik Westers investeringsbolag Kichi Invest.

Läs mer: Paradox-miljardären in i snabbväxande musikbolag


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?