1515

EQT storköper i snabbväxande musikbolaget Epidemic Sound

EQT investerar i svenska Epidemic Sound, uppger källor för Di Digital. Investeringen görs genom EQT:s fond Mid Market Europe.

Oscar Höglund är vd på musikboalget Epidemic Sound.
Oscar Höglund är vd på musikboalget Epidemic Sound.Foto:Jesper Frisk

EQT går in i det svenska musikbolaget Epidemic Sound, erfar Di Digital. Epidemic Sounds grundare stannar kvar som ägare och riskkapitalbolaget Creandum deltar i den nya investeringen, enligt Di Digitals källor.

Hur mycket pengar riskkapitalbolaget går in med är oklart, men värt att notera är att det enligt uppgift inte är EQT:s teknikgren EQT Ventures som investerar utan fonden Mid Market Europe.

Fonden tog tidigare i år in cirka 16 miljarder kronor och ska göra enskilda investeringar i storleksklassen 1–3 miljarder kronor.

Läs mer: Epidemic Sound om succéåret: ”Kan inte växa snabbare än så här” 

”EQT Mid Market har följt Epidemic Sound i flera år och det är verkligen en av Sveriges bäst bevarade hemligheter med ett unikt erbjudande till sina kunder i snabbväxande marknadsvertikaler. Succén bygger på en kombination av två av Sveriges starkaste exportindustrier: musik och tech”, säger Johan Dettel som är partner på EQT Partners i ett pressmeddelande.

Epidemic Sound skapar och äger själva sin musik som de sedan säljer till företag, tv-kanaler och Youtubers som därigenom inte behöver tänka på upphovsrättsfrågan. Dessutom finns Epidemic Sounds musik tillgänglig på Spotify.

2016 omsatte Epidemic Sound 54 miljoner kronor. Förlusten blev en kvarts miljon kronor. I år är tillväxten på omkring 100 procent, uppgav vd:n Oscar Höglund i en intervju med Di Digital i somras.

"EQT Mid Market ska stödja Epidemic Sounds tillväxtresa genom ytterligare investeringar i produktplattformen och fortsatt internationell expansion med målet att frigöra Epidemic Sounds fulla tillväxtpotential både på befintliga och nya marknader”, heter det i pressmeddelandet.

En av musikbolagets grundare är Hjalmar Winbladh, som även är partner i EQT:s teknikgren EQT Ventures. Bland Epidemic Sounds ägare finns Paradox-chefen Fredrik Westers investeringsbolag Kichi Invest.

Läs mer: Paradox-miljardären in i snabbväxande musikbolag


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?