1515
Annons

EQT säljer Wolt – går samman med Doordash i en jätteaffär värd 70 miljarder kronor

EQT säljer, som största ägare, sitt innehav i det finskgrundade matleveransföretaget Wolt till den amerikanska börsjätten Doordash. Hela affären betalas med aktier värda cirka 70 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Lars Jörnow, partner EQT Ventures, en Wolt-leverantör och Wolts vd Miki Kuusi.
Lars Jörnow, partner EQT Ventures, en Wolt-leverantör och Wolts vd Miki Kuusi.

EQT Ventures var största investerare när Wolt 2016 tog in kapital i en så kallad a-runda. I ett blogginlägg uppger EQT:s Lars Jörnow att värdet på dessa andelar är 200 gånger högre idag. 

Enligt pressmeddelandet är EQT Ventures och EQT Growth tillsammans Wolts största ägare. Hur stor deras andel är av Wolt framgår dock inte av pressmeddelandet. Klart är dock att man blir ägare i det nya, sammanslagna bolaget.

En makalös resa på bara fem år.

Wolt startades i Finland 2014 av vd:n Miki Kuusi och hans medgrundare. Sedan dess har bolaget expanderat till 23 länder och sysselsätter i dag över 4.000 personer. Under 2020 breddade Wolt sitt sortiment bortom restauranger och hämtmat till att även omfatta livsmedel och produkter från detaljhandeln.

Läs mer: Dokument avslöjar: EQT:s matjätte var på väg mot börsen – så hög blir premien

EQT kommenterar affären med ett gemensamt uttalande från Lars Jörnow, partner EQT Ventures och styrelsesuppleant i Wolt, och Johan Svanström, partner på EQT Growth och styrelseledamot i Wolt:

”Det här är en stor dag för Wolt, Doordash och för oss. Som bolagets största ägare (EQT) fram tills idag är vi extremt stolta över att ha varit en aktiv partner till Miki och hans team sedan A-rundan 2016. Vi gick in som en av de första investerarna i ett tech-fokuserat bolag som då endast fanns i Helsingfors, men som nu skalat till en marknadsledande position i över 150 städer – en makalös resa på bara fem år. Hatten av och stort grattis till alla på Wolt som jobbat hårt för att komma så här långt.”

”Doordash har byggt en otrolig verksamhet på en av de mest betydelsefulla marknaderna i världen, medan vi kommer från en litet land och redan tidigt fick vi lära oss den svåra konsten att expandera”, säger vd Miki Kuusi i ett skriftligt uttalande och menar att bolagen ska kommer komplettera varandra väl. 

Sedan den första investeringen 2016 har EQT jobbat nära Wolt som storägare och rådgivare, och deltagit i alla efterföljande finansieringsrundor. EQT Growth och EQT Ventures investerade exempelvis i Wolts senaste finansieringsrunda på 4,4 miljarder kronor i januari i år. 

Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs bolag ICONIQ Growth ledde den rundan, där även Tiger Global, DST, KKR, Prosus och Coatue anslöt sig som nya investerare. Existerande investerare såsom 83 North, Highland Europe, Goldman Sachs Growth Equity och Vintage Investment Partners deltog också i rundan. 

Totalt hade bolaget då rest 707 miljoner euro, cirka 7 miljarder kronor, från olika investerare. Det bör innebära att investerarna i snitt gjort ungefär tio gånger pengarna på Wolt. 

Doordash är en plattform för beställning av mat och matleverans online med bas i San Francisco. Bolaget har ett börsvärde på 560 miljarder kronor och beskrivs som det största livsmedelsleveransföretaget i USA. Idag erbjuder bolaget matleveranser i 7.000 städer i USA, Kanada, Australien och Japan.

Affären måste godkännas av myndigheter för att gå igenom. Betalning sker uteslutande med aktier i Doordash, till ett värde på 206,45 dollar per aktie.

Di Digital söker EQT. 

Läs mer: EQT:s budbolag förlorar arbetsrättsprocess i hemlandet 

 

Tinder backar om virtuell dejting – vd får gå

Det blir inget Tinderverse inom en överskådlig framtid, dejtingföretaget skalar ned på satsningarna kring virtuell kärleksjakt samtidigt som vd:n lämnar skeppet.

Foto:Patrick Sison

Virtuella föremål att köpa, samla och byta med andra dejtingsugna och livechattar med hjälp av avatarer, det var planen för Tinders framtid – men inte längre.

Match group, företaget bakom dejtingtjänster som Tinder, Match och Hinge, presenterade nyligen en dyster kvartalsrapport. Många siffror pekar visserligen uppåt, men motsvarade ändå inte marknadens förväntningar.

En stor del av osäkerheten kring bolaget tillskrivs förvärvet av företaget Hyperconnect, rapporterar sajten Techcrunch. Tanken var tidigare att gå all in på möjligheterna kring det virtuella, där Hyperconnect har verkat, men de planerna läggs nu på is.

”Vi kommer att fortsätta att noggrant utvärdera det här området och vi kommer att överväga att gå framåt när tiden är rätt och vi har mer klarhet kring de övergripande möjligheterna samt när vi känner att vi har en tjänst som är väl positionerad för att lyckas”, skriver Bernard Kim, vd för Match group i rapporten.

I rapporten framgår också att Tinders vd, Renate Nyborg som tillträdde i september förra året, får lämna företaget och att en ny ledningsgrupp tar över tillfälligt.

Tekniksajten The Verge skriver att Nyborg varit en förespråkare för möjligheterna med virtuell dejting, eller Tinderverse som hon ska ha kallat det – med framtida singelmingel i avatarform som en tänkbar tjänst.

Enligt The Verge skrotar också Tinder planerna, som varit ute på prov, med en egen valuta i appen, så kallade Tinder coins.

”Vi har beslutat att ta ett steg tillbaka och ompröva det initiativet så att det på ett effektivare sätt kan bidra till Tinders inkomst”, skriver Bernard Kim i kvartalsrapporten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera