1515
Annons

EQT:s postboxar till Tyskland – sågar lokala jättarna: ”Som Sverige för fem år sedan”

Amazon är en maktspelare och leveranser från den enorma e-handelsmarknaden domineras av inhemska DHL.

Det är förutsättningarna när Instabox nu tar steget in i Tyskland.

”Vi är ödmjuka inför marknaden, men vi tycker att de ligger efter”, säger bolagets vd Alexis Priftis.

Alexis Priftis är vd på Instabox som nu ska in i Tyskland, för att utmana jätten DHL.
Alexis Priftis är vd på Instabox som nu ska in i Tyskland, för att utmana jätten DHL.

När EQT Ventures ledde finansieringsrundan på 750 miljoner kronor i februari i år var den uttalade målbilden att ta Instabox ut på en bredare Europaresa.

Under sommaren gjorde postboxjätten slag i saken och köpte ett nederländskt budbolag, med både Ikea och Amazon på kundlistan. I ett nästa steg tillkännages nu att Instabox är redo att ta ge sig in på den största marknaden i Europa, nämligen den tyska.

”Det är inte världens enklaste uppgift, det är en ganska konkurrensutsatt marknad. Men vi tänker inte så mycket konkurrenterna utan mer på kunderna och e-handlarna. Vi har gott självförtroende i att vi kan leverera en bra budtjänst”, säger Alexis Priftis.

Instabox – mest kända för sina röda paketskåp – kommer även att erbjuda ”gröna hemleveranser”, enligt vd:n.

”Tyskar gillar hemleveranser så det är viktigt att kunna erbjuda. Sedan tror vi att det är bättre med skåp; bättre för kurirerna, för e-handlarna och för planeten”, säger han och förklarar att mixen delvis kommer baseras på gensvaret från kunderna.

”Vi kommer sikta på att ställa ut 1.000 skåp under första året”, säger han.

Initialt kommer Instabox att ha sina terminaler i Berlin och Düsseldorf och primärt leverera i de regionerna och Hamburg. Men bolaget går på en aggressiv tillväxtstrategi sägs det, med siktet inställt på betydligt fler terminaler kort inpå det nya året.

De kan också använda den terminal som finns i Nederländerna, nära den tyska gränsen.

Läs mer: Instabox fyrdubblar omsättningen: ”Kan bli en enhörning”

”Tyskland passar oss. Det finns kulturella och geografiska likheter som vi kan dra nytta av. Kunder delar vår passion för hållbarhet och våra tjänster i Tyskland kommer att vara 100 procent fossilfria, vilket kommer vara unikt på marknaden”, säger vd:n vidare.

Han passar också på att skicka en känga till de lokala jättarna DHL, Hermes och Amazons egna leveranser, som han menar ligger efter Sverige på sista milen-bud.

”De är ganska långsamma – snabba globalt sett, men långsamma jämfört med Sverige. De är som Sverige för fem år sedan, tycker vi. Men vi är ödmjuka inför marknaden och kanske ångrar oss om ett halvår. Men det är en spännande utmaning.”

Har ni några kvantifierade mål i närtid?

”Inte som jag kan gå ut med, men det spelar ingen roll om det tar lång tid. Det är en långsiktig investering från vår sida.”

Instabox har växt omkring 300 procent årligen de senaste åren och går av allt att döma mot ett nytt rekordår 2021.

De har i dag verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Nederländerna. Totalt har bolaget ställt ut 3.000 paketskåp.

Närmaste konkurrenten Budbee, som å sin sida har AMF och Kinnevik i ägarledet, finns i dag i Sverige, Norge, Finland, Belgien och Nederländerna.

Lyssna på en längre intervju med Alexis Priftis i Di Digitals intervju-podd Startup Stories:

 


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?