När EQT Ventures ledde finansieringsrundan på 750 miljoner kronor i februari i år var den uttalade målbilden att ta Instabox ut på en bredare Europaresa.
Under sommaren gjorde postboxjätten slag i saken och köpte ett nederländskt budbolag, med både Ikea och Amazon på kundlistan. I ett nästa steg tillkännages nu att Instabox är redo att ta ge sig in på den största marknaden i Europa, nämligen den tyska.
”Det är inte världens enklaste uppgift, det är en ganska konkurrensutsatt marknad. Men vi tänker inte så mycket konkurrenterna utan mer på kunderna och e-handlarna. Vi har gott självförtroende i att vi kan leverera en bra budtjänst”, säger Alexis Priftis.
Instabox – mest kända för sina röda paketskåp – kommer även att erbjuda ”gröna hemleveranser”, enligt vd:n.
”Tyskar gillar hemleveranser så det är viktigt att kunna erbjuda. Sedan tror vi att det är bättre med skåp; bättre för kurirerna, för e-handlarna och för planeten”, säger han och förklarar att mixen delvis kommer baseras på gensvaret från kunderna.
”Vi kommer sikta på att ställa ut 1.000 skåp under första året”, säger han.
Initialt kommer Instabox att ha sina terminaler i Berlin och Düsseldorf och primärt leverera i de regionerna och Hamburg. Men bolaget går på en aggressiv tillväxtstrategi sägs det, med siktet inställt på betydligt fler terminaler kort inpå det nya året.
De kan också använda den terminal som finns i Nederländerna, nära den tyska gränsen.
Läs mer: Instabox fyrdubblar omsättningen: ”Kan bli en enhörning”
”Tyskland passar oss. Det finns kulturella och geografiska likheter som vi kan dra nytta av. Kunder delar vår passion för hållbarhet och våra tjänster i Tyskland kommer att vara 100 procent fossilfria, vilket kommer vara unikt på marknaden”, säger vd:n vidare.
Han passar också på att skicka en känga till de lokala jättarna DHL, Hermes och Amazons egna leveranser, som han menar ligger efter Sverige på sista milen-bud.
”De är ganska långsamma – snabba globalt sett, men långsamma jämfört med Sverige. De är som Sverige för fem år sedan, tycker vi. Men vi är ödmjuka inför marknaden och kanske ångrar oss om ett halvår. Men det är en spännande utmaning.”
Har ni några kvantifierade mål i närtid?
”Inte som jag kan gå ut med, men det spelar ingen roll om det tar lång tid. Det är en långsiktig investering från vår sida.”
Instabox har växt omkring 300 procent årligen de senaste åren och går av allt att döma mot ett nytt rekordår 2021.
De har i dag verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Nederländerna. Totalt har bolaget ställt ut 3.000 paketskåp.
Närmaste konkurrenten Budbee, som å sin sida har AMF och Kinnevik i ägarledet, finns i dag i Sverige, Norge, Finland, Belgien och Nederländerna.
Lyssna på en längre intervju med Alexis Priftis i Di Digitals intervju-podd Startup Stories: