EQT-ägda Epidemic Sound stämmer Meta på miljardbelopp
Varje dag visas tusentals videoklipp på Facebook och Instagram utan rätt licens för musiken. Det hävdar Epidemic Sound som nu stämmer ägarbolaget Meta på 1,4 miljarder kronor.
FinWire•Julia Caesar
Epidemic Sounds vd Oscar Höglund.Foto:Jesper Frisk
EQT:s portföljbolag Epidemic Sound har skickat in en stämningsansökan av Meta Platforms som äger Instagram och Facebook. Bland annat hävdar bolaget att Facebook och Instagram använder musik som de inte äger rättigheterna till. Det skriver branschtidningen Music Business World Wide.
Enligt Epidemic Sound använder Metas olika bolag Epidemic Sounds material mer än 80.000 gånger om dagen, vilket innebär att runt 94 procent av bolagets musik spelas utan licens. De beskriver spridningen av sin musik på plattformarna som hejdlöst.
Epidemic Sound säger sig ha försökt få till ett avtal om en licens som skulle möjliggöra rätten att använda deras verk, något de inte fått något gehör för.
”Kanske hoppas Meta på att kunna komma undan så länge som möjligt. Kanske hoppas Meta att de kan skrämma ett företag som Epidemic till att böja sig för Meta snarare än att dra på sig mödorna och kostnaderna för en rättegång. Meta har fel”, skriver de i stämningsansökan.
Musikbolaget kräver maximalt lagstadgat skadestånd på 150.000 dollar för varje verk som de anser att Meta har använt och summan uppgår till totalt 142 miljoner dollar, runt 1,4 miljarder kronor.
”Det här handlar om att Meta skapar funktioner som tillåter och uppmuntrar användare att reproducera och synkronisera Epidemics musik utan tillåtelse och utan kompensation till Epidemic, dess låtskrivare och artister”, skriver bolaget.
SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster
Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.
– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.
Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet.
– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson.
Intäktstillväxt runt 40 procent
Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet.
– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt.
Kräver kunskapstest
För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker.
– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt.
Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande.
– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson.