1515
Annons

Epidemic Sound om succéåret: ”Kan inte växa snabbare än så här”

Musikbolaget Epidemic Sound nådde nästan lönsamhet och räknar med att fördubbla sin omsättning i år.

Epidemic Sounds vd och medgrundare Oscar Höglund
Epidemic Sounds vd och medgrundare Oscar HöglundFoto:Epidemic Sound

Epidemic Sound, som köper musik och licenserar den vidare till tv- och Youtube-produktioner, såg sin försäljning stiga med 70 procent i fjol till 54 miljoner kronor.

I år ska det gå ännu bättre, med en tillväxt på omkring 100 procent, enligt vd:n Oscar Höglund.

”Det vi tycker är bra är att vi lyckas öka tillväxten”‚ säger han till Di Digital.

Dessutom tog sig Epidemic Sound nästan till lönsamhet. Efter att ha gått knappt 10 miljoner kronor back 2015 landade förlusten i fjol på drygt 250 000 kronor.

Musikbolaget fick i våras in speljätten Paradox Interactives vd Fredrik Wester som delägare. Nu går han, tillsammans med bland annat Creandum, in med ytterligare 10 miljoner kronor i bolaget.

För ett riskkapitalbolag i Creandums storlek är det en förhållandevis liten finansieringsrunda.

Varför tar ni inte in mer kapital?

”Snabbare än så här kan vi inte växa just nu. Vi tar in pengar för att kunna vara så aggressiva det bara går. För tillfället behöver vi inte mer än så.”

Oscar Höglund utesluter dock inte ytterligare kapitaltillskott framöver.

”Nu har vi tagit in 20 miljoner på relativt kort tid. Vi vill inte ta in ännu mer pengar nu. Men ser vi en exceptionell utveckling inom något område kommer vi att vilja gasa ännu mer där.”

I våras berättade Epidemic Sound för Di Digital att bolaget hade över hundratusen kunder, allt ifrån stora tv-kanaler till bensinmackar och shoppingcenter till företag som gör rörlig bild till individuella Youtubers som använder musik i sina klipp. 

”Om du tittar på tv i Sverige under en kväll kommer du höra vår musik i varenda tv-kanal. Så ser det ut i de flesta europeiska länderna. På Facebook och  Youtube är vi nog den största leverantören av musik till rörlig bild", sade Oscar Höglund.

I musikkatalogen finns omkring 30 000 verk i 180 olika genrer och Epidemic Sound har samtliga ekonomiska rättigheter till dessa efter att ha betalat en engångssumma till de frilanskompositörer som är knutna till bolaget. I år räknar de med att betala ut 20 miljoner kronor till upphovspersoner.

Grundarteamet till Epidemic Sound har en gedigen erfarenhet inom musik, media och riskkapital.

Peer Åström och David Stenmarck är musikproducenter och har bland annat skrivit musik för Madonna respektive Celine Dion. Jan Zachrisson har medgrundat TV4 och Zodiak Television. Oscar Höglund har jobbat på Boston Consulting Group och Zodiak Television. Hjalmar Winbladh har grundat bland annat Wrapp och Rebtel och är nu partner på EQT Ventures.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?