Annons

Entreprenörerna tjänade storkovan på covid-19

Entreprenörkändisarnas ABC Labs tjänade storkovan på coronatester. Under 2021 omsatte bolaget 1,2 miljarder kronor, och kunderna var främst Folkhälsomyndigheten och regioner. Det rapporterar nyhetssajten Breakit.  

Tre av de fyra grundarna: vd:n Ahsan Amjad, strategichef Maria Rankka och Ola Winqvist, professor i klinisk immunologi.
Tre av de fyra grundarna: vd:n Ahsan Amjad, strategichef Maria Rankka och Ola Winqvist, professor i klinisk immunologi.Foto:Gustaf Månsson

ABC Labs startade i mars 2020 under coronapandemins inledning. Grundare var Maria Rankka, bolagets vd Ahsan Amjad, den tidigare Capio-vd:n Per Båtelson, professor Ola Winqvist som även är vd för First North-bolaget ISR, och Krys vd och medgrundare Johannes Schildt. Även Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken var tidigt med på ägarlistan.

Under det första verksamhetsåret som löpte från mars till december 2020 omsatte ABC Labs 274 miljoner kronor och hade ett resultat efter finansiella poster på 90,4 Mkr. 2021 tog det riktig skruv med en omsättning på 1,2 miljarder kronor och ett resultat efter finansiella poster på runt 840 Mkr.

Bolaget analyserade över 2 miljoner så kallade PCR-prover under 2021, och det var främst på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, regioner samt ett antal privata vårdgivare.

De välkända entreprenörerna verkar ha satsat på rätt häst. I fjol gjordes en vinstutdelning på 90 miljoner kronor, och i år har ytterligare 150 miljoner kronor delats ut till ägarna.

I en intervju med Breakit försvarar bolagets vd Ahsan Amjad debiteringen mot kunderna. Det var svårt att göra en precis prissättning i början, efter den här typen av masstestning inte gjorts tidigare, menar han.

”Ingen visste heller hur lång tid vi hade på oss för att kunna effektivisera, automatisera, implementera ny teknologi och så vidare”, säger Ahsan Amjad och menar att ABC Labs satte ett lägre pris än de stora laboratorierna. 

ABC Labs deltog sedan i Folkhälsomyndighetens upphandling, och detta satte priset på resten av testningen.

Bolaget har inga planer på att lägga av när covid-19 nu ebbat ut. 

”Våra första projekt efter covid är drogtestning, masspektrometri, främst för arbetsgivare, samt hemtestning för digitala vårdgivare”, säger Ahsan Amjad. 

Läs mer: Testkaoset skapar ny miljardindustri

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera