1515

Eneroths elscooter-känga till kommunerna: Dags att göra hemläxan

Infrastrukturminister Tomas Eneroth ”tvekar inte en sekund” att införa nya regler kring elsparkcyklarna. Men först vill han se större ansträngningar från kommunerna. ”Vi kommer sakta men säkert få ordning och reda men kommunerna måste ta sitt ansvar fullt ut och inte bara peka på att allting måste detaljbestämmas på nationell nivå”, säger han till Di.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth öppnar upp för ny lagstiftning kring elsparkcyklarna, men vill först att kommunerna anstränger sig lite extra.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth öppnar upp för ny lagstiftning kring elsparkcyklarna, men vill först att kommunerna anstränger sig lite extra.Foto:Janerik Henriksson/TT

Flera riksdagsledamöter har under under hösten lämnat in motioner kring elsparkcyklarna, och vill få till en översyn av rådande regelverk. Liksom en rad kommunpolitiker och elscooter-operatörer vill de nu att regeringen, och ansvarig infrastrukturminister Tomas Eneroth, agerar i frågan. Men Eneroth bollar tillbaka ansvaret till kommunerna.

”Utmaningen är ju att det är kommunernas ansvar, inte bara i Sverige utan så är det också i övriga världen. De har brottats med utmaningarna liksom Stockholm, Göteborg och Malmö och andra städer här i Sverige gör. Det här lämpar sig inte så bra för nationell lagstiftning. Det finns olika förutsättning i olika kommuner. Skulle det behövas ytterligare lagstiftning så skulle jag inte tveka en sekund på att göra det”, säger han och hänvisar till den utredning som Transportstyrelsen tidigare gjort som nu är ute på remiss.

Många som vill se en översyn av regelverket menar att man i dag tvingas verka i en juridisk gråzon. Håller du med om att det finns en en oklarhet kring vad som gäller kring elsparkcyklarna?
”Det hänger samman med att vi haft elsparkcyklar under en relativt kort tid. Det finns inga prejudicerande domar och det är därför det är viktigt att kommunerna sätter ner foten och prövar regelverket. I några fall har kommuner gjort det i överenskommelse med företagen, i andra fall har man använt egna regler. Skulle det behövas ytterligare reglering så tvekar jag inte sekund, för jag är oroad över att det är en brist på hantering vilket kan leda till att det blir krav i riksdagen på att mycket kraftigt begränsa förutsättningarna för elsparkcyklarna över huvud taget, och det tycker jag skulle vara olyckligt.”

Du säger att du inte skulle tveka en sekund med att gå in med ny lagstiftning om det skulle behövas, men vad krävs för att du faktiskt ska göra det?
”Nu är som sagt Transportstyrelsen utredning på remiss och så fort de frågorna är beredda kan jag i så fall gå vidare med den typen av förslag, men jag är väldigt tydlig med att kommunerna inte kan sitta och vänta på regleringar. Oavsett så måste varje kommun göra sin hemläxa: Var ska man få köra, inom vilka områden och med vilken hastighet? Där har vissa kommuner gjort det bra, andra har haft stora utmaningar. 

Vilka kommuner har gjort ett bra jobb och vilka har skött detta sämre, menar du?
”Malmö och Göteborg har man haft ett systematiskt och bra arbete, liksom min egen hemstad Växjö som först ville stoppa dem men öppnade upp för gemensam reglering. Det är klokt att vara försiktig och hitta överenskommelser och fundera kring regler innan man släpper på. Situationen i Stockholm är ett exempel på det motsatta”, säger Eneroth och fortsätter:

”Jag tycker att Stockholm är ett exempel på när man inte tagit ansvar utan släpper loss åtta stycken aktörer att fritt etablera sig med de effekter vi ser i dag när man går längs Götgatan där det ligger elsparkcyklar till höger och vänster. Många andra kommuner har varit försiktigare och tidigt satt upp regler för de här företagen.”

Läs mer: Malmö om elsparkcykelkaoset: ”Regeringen måste steppa upp”
Läs mer: Riksdagsledamöter kräver lagändring kring elsparkcyklarna – ”ökat tryck”


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?