1515

Energistartupen Watty tar in 30 miljoner

Stockholmsbolaget Watty tar in närmare 30 miljoner kronor av bland andra EQT Ventures. Bolaget ska nu investera mer i sin maskinlärningsteknik för att hjälpa privatpersoner att elspara.

Hjalmar Nilssone, vd för Watty.
Hjalmar Nilssone, vd för Watty.

Stockholmsbaserade Watty (NTL) har en tjänst som visar hur mycket electricitet man använder i hemmet - för varje elpryl. Deras applikation ger hushållen en inblick i hur mycket el som används i jämförelse med andra hem och ger rekommendationer hur man ska få ner elpriset beroende på hur man  bor.

”Den typen av produkter har funnits länge men vi tar det till nästa nivå. Vi har koncentrerat oss på att ta fram en mjukvara med AI som är bättre att ta in energiförbrukning än människor och som även kan slå larm om något går fel med någon elprodukt i hemmet när man inte är där”, säger Wattys vd och medgrundare Hjalmar Nilssone.

I en ny finansieringsrunda tar bolaget in 3 miljoner euro, drygt 28 miljoner kronor, av EQT Ventures och Cleantech Invest. 

”Vi har hållit ett öga på grundarteamet på Watty sedan bolagets start. Med en sällsynt kombination av entreprenörsanda och maskininlärnings-kunskap i högsta klass passar Watty perfekt för att skaka om på den globala energimarknaden”, säger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures.

Nu ska Watty, som redan har kunder i Sverige, Norge, England och Tyskland att expandera till andra länder i Europa.

Läs även: Svensk bakom en av Silicon Valleys första AI-fonder

”Hittills har vi varit koncentrerade på att ta fram mjukvaran och nu när produkten är klar vill vi expandera till andra länder i Europa”, säger Hjalmar Nilsonne.

De var inte alls lika imponerade över att man byggt ett fantastiskt AI utan mer oroliga för vilka intäkter man kommer ha om sex månader.

Watty grundades 2013 och hade en omsättning på cirka 600 000 kronor i fjol. I början av 2015 tog bolaget in sin första finansieringsrunda om cirka 9 miljoner kronor från bland annat Spotifys produktchef Gustav Söderström (NTL). Hjalmar Nilsonne har däremot märkt av hur investeringsklimatet har förändrats sedan dess.

”Det har varit en intressant period att resa pengar i. Det tog längre tid, investerarna var inte alls lika stressade. De var inte alls lika imponerade över att man byggt ett fantastiskt AI utan mer oroliga för vilka intäkter man kommer ha om sex månader. Det är en oerhört skillnad på hur det var tidigare. Men vi är oerhört nöjda över de nya investerarna vi får in i bolaget”, säger Hjalmar Nilsonne. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?