1515

Energistartupen Watty tar in 30 miljoner

Stockholmsbolaget Watty tar in närmare 30 miljoner kronor av bland andra EQT Ventures. Bolaget ska nu investera mer i sin maskinlärningsteknik för att hjälpa privatpersoner att elspara.

Hjalmar Nilssone, vd för Watty.
Hjalmar Nilssone, vd för Watty.

Stockholmsbaserade Watty (NTL) har en tjänst som visar hur mycket electricitet man använder i hemmet - för varje elpryl. Deras applikation ger hushållen en inblick i hur mycket el som används i jämförelse med andra hem och ger rekommendationer hur man ska få ner elpriset beroende på hur man  bor.

”Den typen av produkter har funnits länge men vi tar det till nästa nivå. Vi har koncentrerat oss på att ta fram en mjukvara med AI som är bättre att ta in energiförbrukning än människor och som även kan slå larm om något går fel med någon elprodukt i hemmet när man inte är där”, säger Wattys vd och medgrundare Hjalmar Nilssone.

I en ny finansieringsrunda tar bolaget in 3 miljoner euro, drygt 28 miljoner kronor, av EQT Ventures och Cleantech Invest. 

”Vi har hållit ett öga på grundarteamet på Watty sedan bolagets start. Med en sällsynt kombination av entreprenörsanda och maskininlärnings-kunskap i högsta klass passar Watty perfekt för att skaka om på den globala energimarknaden”, säger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures.

Nu ska Watty, som redan har kunder i Sverige, Norge, England och Tyskland att expandera till andra länder i Europa.

Läs även: Svensk bakom en av Silicon Valleys första AI-fonder

”Hittills har vi varit koncentrerade på att ta fram mjukvaran och nu när produkten är klar vill vi expandera till andra länder i Europa”, säger Hjalmar Nilsonne.

De var inte alls lika imponerade över att man byggt ett fantastiskt AI utan mer oroliga för vilka intäkter man kommer ha om sex månader.

Watty grundades 2013 och hade en omsättning på cirka 600 000 kronor i fjol. I början av 2015 tog bolaget in sin första finansieringsrunda om cirka 9 miljoner kronor från bland annat Spotifys produktchef Gustav Söderström (NTL). Hjalmar Nilsonne har däremot märkt av hur investeringsklimatet har förändrats sedan dess.

”Det har varit en intressant period att resa pengar i. Det tog längre tid, investerarna var inte alls lika stressade. De var inte alls lika imponerade över att man byggt ett fantastiskt AI utan mer oroliga för vilka intäkter man kommer ha om sex månader. Det är en oerhört skillnad på hur det var tidigare. Men vi är oerhört nöjda över de nya investerarna vi får in i bolaget”, säger Hjalmar Nilsonne. 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?