1515

Energibolag om bitcoinhallarna: ”Har blåst ut 22 megawatt till kråkorna”

Det stupade bitcoinbolaget KNC Miners konkursbo har sålts till Gogreenlight, meddelar konkursförvaltaren. Det nystartade bolaget ska återvinna energi på svenska datacenter.

KNC Miners senaste serverhall i Boden var i början av juni ännu inte färdigställd.
KNC Miners senaste serverhall i Boden var i början av juni ännu inte färdigställd.Foto:Per Pettersson

För omkring två år sedan, när de svenska riskkapitalbolagen ville få sin del av den växande bitcoin-kakan, föll valet på KNC Miner (NTL). Totalt tog KNC Miner in 250 miljoner kronor från aktörer som Creandum och Gullspång Invest:

Foto:

Det nu konkursförsatta bitcoinbolaget KNC Miner tog in 250 Mkr i riskkapital från bland andra Creandum och Accel. Grafik och data från nordictechlist.com.

Läs även: ”Project Klondike” – så övertalades investerarna att satsa i KNC Miner

Till en början producerade bolaget hårdvara för att bryta bitcoin. Senare ställde man om verksamheten till att utvinna den digitala valutan på egen hand, genom serverhallar i Boden.

Valutabrytningen blev en succé. På mindre än ett år omsatte KNC Miners verksamhet i Boden närmre en halv miljard kronor.

Men med hård konkurrens från Kina och en stundande halvering av produktionstakten av bitcoin valde KNC Miner i slutet av maj att ansöka om konkurs.

”Det här var det ansvarsfulla att göra” sa vd:n Sam Cole till Di Digital då.

Det man har gjort hitills är att blåsa ut 22 megawatt till kråkorna.

Under sommaren har konkursförvaltaren Nils Åberg fört diskussioner med flera spekulanter på bolagets konkursbo, såväl svenska som utländska. Bitcoin-produktionen i Boden förlängdes och var lönsam trots att antalet tilldelade bitcoin per dag halverades den 10 juli, sa Nils Åberg nyligen till Di Digital.

Nu står det klart att KNC Miners konkursbo har sålts till det nybildade bolaget Gogreenlight, enligt ett mejl från Nils Åberg.

Gogreenlights affärsidé är att bygga datacenter som återvinner den energi, främst i form av värme, som skapas i serverhallarna i betydligt större utsträckning än vad som vanligtvis är fallet i dag.

Fallet KNC Miner var ett perfekt exempel på motsatsen, enligt vd:n Sten Oscarsson.

”Det som blir tydligt när man tittar på KNC:s verksamhet är att man måste bygga datacentrena redan från början för att lyckas med energiåtervinningen. Det är den raka motsatsen. Det man har gjort hitills är att blåsa ut 22 megwatt till kråkorna”, säger han till Di Digital.

Så verksamheten i Boden ska fortsätta under er ägo?

”Absolut. Men att bedriva verksamheten på det sätt man har gjort förut fungerar inte.”

Gogreenlights ledning har kopplingar till Borderlight, ett bolag baserat i Uppsala som tillhandahåller teknisk infrastruktur till offentlig sektor. Borderlight omsatte i fjol 99 miljoner kronor med 26 Mkr i vinst.

”Jag är glad att vi fått ett överlåtelseavtal på plats med en seriös köpare med spännande planer för framtiden. Nu hoppas jag att de utestående villkor som finns kan uppfyllas snart, så att köparen kan tillträda verksamheten”, säger Nils Åberg i en skriftlig kommentar.

Han vill inte uppge priset som Gogreenlight har betalat.

I juli visade bouppteckningen att de olika bolagen i KNC Miner-koncernen hade obetalda fordringar på 165,2 Mkr vid konkurstillfället.

Tillgångarna i bolagen uppgick till 38,2 Mkr, vilket lämnade en total brist på 127 Mkr.


Mer om KNC-konkursen:

Läs även: KNC-ägaren efter konkursen: ”Vi hade inte koll på produkten”

Läs även: Kommentar: ”Rent nonsens om KNC-kollapsen”

Läs även: Guldruschen som kom av sig

Läs även: KNC-grundaren: ”Kina har fördelar som vi inte känner till”


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?