1515

Enator-grundare satsar på plattform för it-frilansare

Frilansplattformen Pangara, som kopplar ihop it-utvecklare i Vietnam med svenska bolag, tar in drygt 11 miljoner kronor i riskkapital. Största investerare är Acacia, med Enators grundare Christer Jacobsson som ordförande.

Enator-grundaren Christer Jacobsson, ordförande för Acacia, och sonen Per Jacobsson, vd och grundare Acacia.
Enator-grundaren Christer Jacobsson, ordförande för Acacia, och sonen Per Jacobsson, vd och grundare Acacia.

Pangara startades i slutet 2015 och kan beskrivas som en marknadsplats för frilansande it-utvecklare från utvecklingsländer. Bolaget har fyra medarbetare på huvudkontoret i Malmö, och femton på dotterbolaget i Vietnam.

”Det här är ett sätt att hitta topptalang till ett pris som ligger 70-80 procent lägre än priserna i Sverige”, säger Christopher Beselin, ordförande och grundare på Pangara.

Tjänsten lanserades i somras, några månader efter man tagit knappt 3 miljoner kronor i sin första kapitalrunda. Största investerare var då Claes Ruthberg, tidigare vd för it-konsulten Ework.

Nu tar Pangara (NTL) in drygt 11 miljoner kronor i en andra runda för att marknadsföra sig internationellt.

”Hittills har vi funnits främst i Sverige. Nu ska vi expandera i norra Europa”, förklarar Christopher Beselin.

Foto:
Christopher Beselin, ordförande och grundare på Pangara.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi

Största investerare i denna kapitalrunda är Acacia (NTL), ett familjeföretag med it-legenden Christer Jacobsson som ordförande och hans son Per Jacobsson som vd och grundare.

Christer Jacobsson är främst känd som grundare av it-konsulterna Enator och Connecta. Han har även kallats för en av Sveriges första it-miljardärer. Acacia har tidigare gjort större investeringar i nio bolag, bland annat spelbolaget Stillfront, samt internet-tv bolagen Dreampark och Accedo. Man har även gjort mindre investeringar i sju bolag, bland annat Mathem och Babyshop.

”Bristen på kompetenta och högkvalitativa utvecklare blir mer och mer kritisk för många företag. Pangara har med sin unika kvalitetsprocess lyckats attrahera topptalangerna inom mjukvarutveckling och säkerställer därmed en hög kvalité i leverans mot kund. Bolaget har en stark och erfaren ledning och vi är övertygade om att Pangara kommer lyckas väl och bli en global och konkurrenskraftig aktör”, säger Per Jacobsson.

Näst största investerare är Jan Petterson, tidigare ordförande för Ework.Foto:
Två av Pangaras medarbetare i Vietnam.

Christopher Beselin betonar att Pangara avser att expandera geografiskt även när det gäller upptagningsområdet.

”I länder i Asien finns det fantastisk it-talang som är underskattade av många bolag i Europa. Vi hjälper dem att komma i kontakt med internationella arbetsgivare där de kan nå sin fulla potential. Vi har börjat i Vietnam, men tittar redan på andra geografier”, säger han.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. Är du med i NTL? Sök på ditt bolagsnamn och håll din profil levande.Foto:


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?