1515

”En missad möjlighet” – experter kritiska till Stockholms elscooter-beslut

Stockholm Stad har valt bort upphandlingsförfarandet när det kommer till elsparkcyklarna för att det varit ”lätt och bekvämt”. Samtidigt missar man chansen att ställa krav på säkerhet, miljöarbete och anställningsförhållanden.

”Ambitionen att begränsa antalet fordon är klok, men det här är en missad möjlighet”, säger Marie Nordén, generalsekreterare på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Marie Nordén, generalsekreterare på organisationen NTF och IVL Svenska Miljöinstitutets expert på hållbar Mobilitet, Mats-Ola Larsson.
Marie Nordén, generalsekreterare på organisationen NTF och IVL Svenska Miljöinstitutets expert på hållbar Mobilitet, Mats-Ola Larsson.

Stockholm Stad vill minska antalet elscootrar på gatorna. Men istället för en traditionell upphandling använder de sig av polistillstånd och ordningslagen. Ett upphandlingsförfarande hade gett staden betydligt större möjligheter att ställa krav på bolagen, menar flera kritiker.

”Jag skulle vilja se både miljömässiga och sociala hållbarhetskrav. Det är väldigt få aktörer som driver den sortens krav på dessa produkter. En offentlig verksamhet skulle kunna säkerställa att till exempel batterier och teknik tas fram på ett socialt ansvarsfullt sätt. Och när det gäller logistiken kring elsparkcyklarna - där kan man exempelvis ställa krav att operatörerna använder fossilfria fordon”, säger Mats-Ola Larsson, expert inom hållbar mobilitet på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Marie Nordén, generalsekreterare på trafiksäkerhetsorganisationen NTF håller med.

”Om man som nu fokuserar på saker som användarfrekvens så finns ju risken att de bolag som dumpar priserna istället för att satsa på exempelvis kollektivavtalsenliga löner eller säkrare fordon är de som blir kvar. Det är viktigt att det här görs rätt från början”, säger hon.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är visserligen positiv till ett upphandlingsförfarande, men har tidigare i år sagt att han tycker det är onödigt att betala för en tjänst som redan finns i staden. 

Men en ny upphandlingslag, Lagen om upphandling av koncessioner (LUK), som funnits sedan 2017 gör det möjligt för offentlig verksamhet att även upphandla en tjänst för vilken det inte utgår någon betalning.

”Att upphandla något som ”bara sker” oreglerat i ett geografiskt område finns det inga upphandlingsrättsliga hinder emot. Vill en upphandlande organisation tillhandahålla en tjänst enligt vissa villkor till exempelvis sina invånare kan upphandling snarare vara nödvändigt och dessutom lämpligt för att säkerställa att den upphandlande organisationen agerar objektivt och tar tillvara på konkurrensen”, säger Erika Hanses, upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten.

Daniel Helldén meddelar dock att staden inte stänger dörren helt till en framtida koncessionsupphandling.

”Transportstyrelsen och infrastrukturministern har sagt att lagstiftningen är otydlig och att staden måste prova sig fram med ordningslagen. Det är det vi gör nu. Om det skulle visa sig att ordningslagen faktiskt inte fungerar kommer vi förstås att behöva gå vidare med andra alternativ. Vi vill komma till rätta med röran på Stockholms gator, så snabbt som möjligt.”


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?