1515

En femtedel av apotekshandeln har flyttat till nätet

Apotekshandeln på nätet fortsätter att växa. Efter att ha fått en boost förra året står e-handeln för en femtedel av apotekens försäljning.

En kvinna handlar läkemedel på nätet.
En kvinna handlar läkemedel på nätet.Foto:Pontus Lundahl/TT

Idag finns det tre renodlade nätapotek i Sverige: Apotea, Meds och Apohem. Som Di Digital rapporterat tidigare spår Meds en dubblad försäljning i år och Apotea växte med omkring 20 procent under första halvåret. 

”Marknaden har klivit fram några år och det var fler äldre som hittade till e-handeln under pandemin”, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Läs mer: Apotea blir Sveriges nya enhörning: ”Siffrorna är strypta

Hela apoteksmarknaden omsatte enligt branschorganisationen 64 miljarder förra året. E-handeln stod då för omkring 16 procent av försäljning med en ökning på 60 procent. Sedan dess har tillväxttakten slagit av något för att landa på 41,2 procent första kvartalet och 16,7 procent andra kvartalet jämfört med samma perioder i fjol.

Även de stora traditionella kedjorna med fysiska apotek som Apoteket AB, Hjärtat och Kronan satsar mer på e-handel.

”Det sker en stor tillväxt hos de stora kedjorna och de andra har e-handel i en lite mer varierande grad. Sedan har vi exempel som Apoteksgruppen, som tidigare var mer en renodlad franchise, som även de börjar bygga en riktig näthandel”, säger Fredrik Boström.

Försäljningen ser också olika ut när den sker fysiskt eller på nätet. I den traditionella handeln stod receptbelagda läkemedel för 73,2 procent av försäljningen medan receptfritt stod för 8,4 procent och övrigt för 18,4 procent under förra året.

I e-handeln stod receptbelagda läkemedel för 50,1 procent av omsättningen under andra kvartalet.

Samtidigt har antalet fysiska apotek minskat med tio stycken under andra kvartalet till 1419.  I en intervju med Di Digital säger Apoteas vd Pär Svärdson att han tror att en tredjedel av de fysiska apoteken kommer att försvinna.

Sveriges Apoteksförenings chefsekonom Björn Falkenhall tror dock snarare att det behövs fler fysiska apotek.

”Sverige var underförsörjt innan avregleringen där man hade begränsade öppettider jämfört med andra länder. Även om Sverige har blivit mer tillgängligt så är det fortfarande lägre apotekstäthet här”, säger han.

 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?