Hoppa till innehållet

Annons

En av tio Stockholmare jobbar i tech-sektorn

Närmare en av tio Stockholmare jobbar idag inom den glödheta tech-sektorn. Suget på kompetent personal driver upp lönerna och skapar flaskhalsar inom vissa sektorer.

Tokglada tech-personer. Nathalie Nylén, Sebastian Fuchs och Jessica Stark på Sup46.
Tokglada tech-personer. Nathalie Nylén, Sebastian Fuchs och Jessica Stark på Sup46.

Stockholm har de senaste åren utvecklats till en av världens viktigaste kluster för it- och telekom. Men internationella succébolag som Spotify, Klarna och King är bara toppen på ett isberg. Faktum är att yrket ”mjukvaru- och systemutvecklare” idag är det enskilt vanligaste yrket i Stockholms kommun, enligt SCB.

Närmare 22.000 personer jobbade inom detta yrke i Stockholms kommun 2014. Det är nästan tre gånger så många som antalet vårdbiträden i kommunen.

Slår man ihop antalet mjukvaru- och systemutvecklare med alla de andra i it-sektorn blir totalsiffran närmare 52.000 personer. Det motsvarar 9,4 procent av de drygt 550.000 som jobbade i kommunen 2014.

Stockholms startupbolag har svårt att hitta bra utvecklare

Pilarna pekar på att siffran sannolikt är ännu närmare en av tio idag. Så sent som 2009 var andelen 8,3 procent. Och 2004 jobbade endast 7,4 procent av Stockholmarna i it-sektorn.

Tech-sektorn är dock långt ifrån homogen. Vid sidan av systemutvecklare är andra vanliga kategorier ”it-chef”, ”utvecklare inom spel och digitala medier” och ”supporttekniker”.

Efterfrågan har drivit upp lönerna i branschen de senaste tio åren. Redan 2013 tjänade en genomsnittlig it-chef i Sverige 61.000 kronor per månad enligt SCB, att jämföra med en månadslön på 47.000 kronor 2005. En typisk programmerare tjänade drygt 40.000 kronor per månad 2013, jämfört med drygt 33.000 kronor åtta år innan.

Zoran Covic, vd för Ework.

En färsk barometer från Ework, en förmedlare av it-konsulttjänster, visar dessutom att it- och telekomkunsulter haft en fin löneutveckling det senaste året. Hela 43 procent lyckades höja sina timpriser som i snitt ligger på 870 kronor idag. Över hälften tror på en fortsatt stigande lönenivå de närmaste tolv månaderna.

”Det är den mest optimistiska barometern sedan starten 2007. Konsultmarknaden är het, inte minst i Mälardalen. Men jag skulle inte beskriva den som överhettad. Vi lyckas hitta konsulter för våra uppdrag inom nästan alla områden”, säger Zoran Covic, vd för Ework.

Han uppger att de flaskhalsar som uppstår främst finns inom ”mobilitet, projektledning och molnutveckling”.

”Många bolag gör nylanseringar och vill erbjuda sina tjänster på mobilen just nu”, säger han.

Läs mer: SUP46-grundare ska ta Stripe in i Norden

Trots trycket ökar inte tendensen att lägga ut programmeringstjänster på underleverantörer i till exempel Indien, enligt Covic.

”Farhågorna om att alla jobb ska försvinna till Indien har inte besannats. Marknaden har hittat en ganska stabil balans ser det ut som”, säger Zoran Covic.

Jessica Stark, vd på Sup46.

Jessica Stark, vd och medgrundare på startuphubben Sup46, ser det som ett sundhetstecken att Stockholms unga tech-bolag lockar personal från utlandet. 

”Stockholms startupbolag har svårt att hitta bra utvecklare och många av våra medlemmar rekryterar nyckelpersonal från hela världen. Det är positivt, då bolagen i regel siktar på internationell expansion. Löneläget i Stockholm är högt, men i Silicon Valley är det ändå 3-4 gånger högre”, säger hon.


Närmare 52.000 personer jobbar inom Stockholms it-sektor:

IT-chefer: 3.965
Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl.: 3.657
Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl: 21.678
Utvecklare inom spel och digitala media: 1.123
Systemtestare och testledare: 1.616
Systemförvaltare m.fl.: 2.127
IT-säkerhetsspecialister: 570
Övriga IT-specialister: 5.077
Drifttekniker, IT: 2.789
Supporttekniker, IT: 4.504
Systemadministratörer: 953
Nätverks- och systemtekniker m.fl.: 2.996
Webbmaster och webbadministratörer: 621
Totalt antal anställda i it-sektorn: 51.676
Totalt antal anställda i Stockholms kommun: 550.480              

Källa: SCB

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera