1515

En av tidernas största skilsmässor – paret Gates delar upp gemensamma tillgångar

Microsoftgrundaren Bill Gates och hans fru Melinda går skilda vägar efter 27 års äktenskap. Därmed är en av tidernas största skilsmässor ett faktum. Men makarna försäkrar att deras gemensamma välgörenhetsstiftelse, som är världens största privata, inte kommer att påverkas.

Melinda Gates och Bill Gates håller i ett barn under ett besök i Mushar i Indien.
Melinda Gates och Bill Gates håller i ett barn under ett besök i Mushar i Indien.Foto:Aftab Alam Siddiqui

Det hör inte till vanligheterna att Dagens industri skriver om skilsmässor, men så är ju Bill Gates inte vem som helst. Den 65-årige amerikanen hoppade av sin utbildning på Harvard för att starta Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975. När bolaget börsnoterades några år senare kontrollerade han 49 procent av aktierna och kursen sköt i höjden. Han blev senare dollarmiljardär vid 31 års ålder, vilket då gjorde honom till den yngsta i världen.

I september hade Di Weekend en stor intervju med Bill Gates där han var djupt kritisk till hur USA och Sverige hanterat pandemin.

Läs mer: Bill Gates: ”Sveriges strategi var ett misstag”

Gates är i dagsläget god runt 130 miljarder dollar, motsvarande 1 100 miljarder kronor. Det gör honom till världens fjärde rikaste, enligt affärstidningen Forbes årliga rankning. Bara Amazons Jeff Bezos, Teslas Elon Musk och den franska familjen Arnault, som kontrollerar lyxkoncernen Louis Vuitton Moët Hennessy, ligger före på listan.

Paret Gates skilsmässa ser ut att bli den största i modern tid, om man räknar på förmögenheten som ska delas upp. Det tidigare rekordet, om uttrycket tillåts, är när just Jeff och Mackensie Bezos skilde sig 2018 och den förmögenhet som i huvudsak byggts upp genom e-handelsjätten Amazon skulle fördelas. Detta slutade med att Mackenzie Bezos, som liksom sin ex-make var med i starten av Amazon, tilldelades 38 miljarder dollar eller 323 miljarder kronor av totalsumman.

Tillkännagivande kring Gates skilsmässa kom på Twitter där paret bad om respekt för privatlivet för deras och de tre gemensamma barnens skull. Där står det även att makarna har enats om hur den gemensamma egendomen ska fördelas. Exakt hur går man dock inte in på annat än att det är färdigt juridiskt sett.

Enligt Reuters så är parets boende utanför Seattle värderat till 131 miljoner dollar. Och enligt handlingar som lämnats in till högre domstolen i King County och som nyhetsbyrån tagit del av söker paret en jämn fördelning av allmänna tillgångar. 

Vad som ingår i fördelningen är ännu oklart, men enligt lagarna i delstaten Washington så räknas det mesta av tillgångar som uppkommit under äktenskapet som gemensamma och ska därför jämnt fördelas vid en skilsmässa. Makar kan dock enas om att vissa tillgångar är enskild egendom där ofta arv räknas in.

Mycket av paret Gates pengar har redan gått till välgörenhetsstiftelsen The Gates Foundation, som de grundade tillsammans år 2000. Detta är i dagsläget världens största privata filantropiska stiftelse med tillgångar på 425 miljarder kronor enligt den senaste officiella redovisningen. Hit skänker även investmentgurun Warren Buffett kontinuerligt stora delar av sin förmögenhet och 90-åringen sitter även med i styrelsen.

Makarna Gates och Buffett startade även 2011 ett upprop, The Giving Pledge, bland världens miljardärer där alla som skrev under lovade att ge bort minst hälften av förmögenheten under sin livstid. Hittills har 211 personer från 22 länder, dock inga svenskar, skrivit under och lovat att skänka sammanlagt 600 miljarder dollar, motsvarande 5 100 miljarder kronor.

”Det är orättvist att vi har så mycket när miljarder av människor har så lite”, kommenterade Melinda Gates i en intervju på Gatesstiftelsens hemsida 2018.

I sitt gemensamma uttalande kring skilsmässan utlovar Bill och Melinda Gates att deras arbete tillsammans i stiftelsen kommer att fortsätta oförtrutet. Detta besked lugnar sannolikt en annars sannolikt något stressad forskarvärld. 

The Gates Foundation har en bred inriktning på att bekämpa sjukdomar och fattigdom över hela världen. Särskilt varmt om hjärtat ligger utrotande av malaria och polio, att förbättra barns hälsa och näringsintag samt givetvis vaccinforskning. Stiftelsen skänkte på egen hand närmare 15 miljarder kronor enbart till coronaforskningen under fjolåret.


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?