1515

En av tidernas största skilsmässor – paret Gates delar upp gemensamma tillgångar

Microsoftgrundaren Bill Gates och hans fru Melinda går skilda vägar efter 27 års äktenskap. Därmed är en av tidernas största skilsmässor ett faktum. Men makarna försäkrar att deras gemensamma välgörenhetsstiftelse, som är världens största privata, inte kommer att påverkas.

Melinda Gates och Bill Gates håller i ett barn under ett besök i Mushar i Indien.
Melinda Gates och Bill Gates håller i ett barn under ett besök i Mushar i Indien.Foto:Aftab Alam Siddiqui

Det hör inte till vanligheterna att Dagens industri skriver om skilsmässor, men så är ju Bill Gates inte vem som helst. Den 65-årige amerikanen hoppade av sin utbildning på Harvard för att starta Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975. När bolaget börsnoterades några år senare kontrollerade han 49 procent av aktierna och kursen sköt i höjden. Han blev senare dollarmiljardär vid 31 års ålder, vilket då gjorde honom till den yngsta i världen.

I september hade Di Weekend en stor intervju med Bill Gates där han var djupt kritisk till hur USA och Sverige hanterat pandemin.

Läs mer: Bill Gates: ”Sveriges strategi var ett misstag”

Gates är i dagsläget god runt 130 miljarder dollar, motsvarande 1 100 miljarder kronor. Det gör honom till världens fjärde rikaste, enligt affärstidningen Forbes årliga rankning. Bara Amazons Jeff Bezos, Teslas Elon Musk och den franska familjen Arnault, som kontrollerar lyxkoncernen Louis Vuitton Moët Hennessy, ligger före på listan.

Paret Gates skilsmässa ser ut att bli den största i modern tid, om man räknar på förmögenheten som ska delas upp. Det tidigare rekordet, om uttrycket tillåts, är när just Jeff och Mackensie Bezos skilde sig 2018 och den förmögenhet som i huvudsak byggts upp genom e-handelsjätten Amazon skulle fördelas. Detta slutade med att Mackenzie Bezos, som liksom sin ex-make var med i starten av Amazon, tilldelades 38 miljarder dollar eller 323 miljarder kronor av totalsumman.

Tillkännagivande kring Gates skilsmässa kom på Twitter där paret bad om respekt för privatlivet för deras och de tre gemensamma barnens skull. Där står det även att makarna har enats om hur den gemensamma egendomen ska fördelas. Exakt hur går man dock inte in på annat än att det är färdigt juridiskt sett.

Enligt Reuters så är parets boende utanför Seattle värderat till 131 miljoner dollar. Och enligt handlingar som lämnats in till högre domstolen i King County och som nyhetsbyrån tagit del av söker paret en jämn fördelning av allmänna tillgångar. 

Vad som ingår i fördelningen är ännu oklart, men enligt lagarna i delstaten Washington så räknas det mesta av tillgångar som uppkommit under äktenskapet som gemensamma och ska därför jämnt fördelas vid en skilsmässa. Makar kan dock enas om att vissa tillgångar är enskild egendom där ofta arv räknas in.

Mycket av paret Gates pengar har redan gått till välgörenhetsstiftelsen The Gates Foundation, som de grundade tillsammans år 2000. Detta är i dagsläget världens största privata filantropiska stiftelse med tillgångar på 425 miljarder kronor enligt den senaste officiella redovisningen. Hit skänker även investmentgurun Warren Buffett kontinuerligt stora delar av sin förmögenhet och 90-åringen sitter även med i styrelsen.

Makarna Gates och Buffett startade även 2011 ett upprop, The Giving Pledge, bland världens miljardärer där alla som skrev under lovade att ge bort minst hälften av förmögenheten under sin livstid. Hittills har 211 personer från 22 länder, dock inga svenskar, skrivit under och lovat att skänka sammanlagt 600 miljarder dollar, motsvarande 5 100 miljarder kronor.

”Det är orättvist att vi har så mycket när miljarder av människor har så lite”, kommenterade Melinda Gates i en intervju på Gatesstiftelsens hemsida 2018.

I sitt gemensamma uttalande kring skilsmässan utlovar Bill och Melinda Gates att deras arbete tillsammans i stiftelsen kommer att fortsätta oförtrutet. Detta besked lugnar sannolikt en annars sannolikt något stressad forskarvärld. 

The Gates Foundation har en bred inriktning på att bekämpa sjukdomar och fattigdom över hela världen. Särskilt varmt om hjärtat ligger utrotande av malaria och polio, att förbättra barns hälsa och näringsintag samt givetvis vaccinforskning. Stiftelsen skänkte på egen hand närmare 15 miljarder kronor enbart till coronaforskningen under fjolåret.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.   

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps.   

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?