1515

En av tidernas största skilsmässor – paret Gates delar upp gemensamma tillgångar

Microsoftgrundaren Bill Gates och hans fru Melinda går skilda vägar efter 27 års äktenskap. Därmed är en av tidernas största skilsmässor ett faktum. Men makarna försäkrar att deras gemensamma välgörenhetsstiftelse, som är världens största privata, inte kommer att påverkas.

Melinda Gates och Bill Gates håller i ett barn under ett besök i Mushar i Indien.
Melinda Gates och Bill Gates håller i ett barn under ett besök i Mushar i Indien.Foto:Aftab Alam Siddiqui

Det hör inte till vanligheterna att Dagens industri skriver om skilsmässor, men så är ju Bill Gates inte vem som helst. Den 65-årige amerikanen hoppade av sin utbildning på Harvard för att starta Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975. När bolaget börsnoterades några år senare kontrollerade han 49 procent av aktierna och kursen sköt i höjden. Han blev senare dollarmiljardär vid 31 års ålder, vilket då gjorde honom till den yngsta i världen.

I september hade Di Weekend en stor intervju med Bill Gates där han var djupt kritisk till hur USA och Sverige hanterat pandemin.

Läs mer: Bill Gates: ”Sveriges strategi var ett misstag”

Gates är i dagsläget god runt 130 miljarder dollar, motsvarande 1 100 miljarder kronor. Det gör honom till världens fjärde rikaste, enligt affärstidningen Forbes årliga rankning. Bara Amazons Jeff Bezos, Teslas Elon Musk och den franska familjen Arnault, som kontrollerar lyxkoncernen Louis Vuitton Moët Hennessy, ligger före på listan.

Paret Gates skilsmässa ser ut att bli den största i modern tid, om man räknar på förmögenheten som ska delas upp. Det tidigare rekordet, om uttrycket tillåts, är när just Jeff och Mackensie Bezos skilde sig 2018 och den förmögenhet som i huvudsak byggts upp genom e-handelsjätten Amazon skulle fördelas. Detta slutade med att Mackenzie Bezos, som liksom sin ex-make var med i starten av Amazon, tilldelades 38 miljarder dollar eller 323 miljarder kronor av totalsumman.

Tillkännagivande kring Gates skilsmässa kom på Twitter där paret bad om respekt för privatlivet för deras och de tre gemensamma barnens skull. Där står det även att makarna har enats om hur den gemensamma egendomen ska fördelas. Exakt hur går man dock inte in på annat än att det är färdigt juridiskt sett.

Enligt Reuters så är parets boende utanför Seattle värderat till 131 miljoner dollar. Och enligt handlingar som lämnats in till högre domstolen i King County och som nyhetsbyrån tagit del av söker paret en jämn fördelning av allmänna tillgångar. 

Vad som ingår i fördelningen är ännu oklart, men enligt lagarna i delstaten Washington så räknas det mesta av tillgångar som uppkommit under äktenskapet som gemensamma och ska därför jämnt fördelas vid en skilsmässa. Makar kan dock enas om att vissa tillgångar är enskild egendom där ofta arv räknas in.

Mycket av paret Gates pengar har redan gått till välgörenhetsstiftelsen The Gates Foundation, som de grundade tillsammans år 2000. Detta är i dagsläget världens största privata filantropiska stiftelse med tillgångar på 425 miljarder kronor enligt den senaste officiella redovisningen. Hit skänker även investmentgurun Warren Buffett kontinuerligt stora delar av sin förmögenhet och 90-åringen sitter även med i styrelsen.

Makarna Gates och Buffett startade även 2011 ett upprop, The Giving Pledge, bland världens miljardärer där alla som skrev under lovade att ge bort minst hälften av förmögenheten under sin livstid. Hittills har 211 personer från 22 länder, dock inga svenskar, skrivit under och lovat att skänka sammanlagt 600 miljarder dollar, motsvarande 5 100 miljarder kronor.

”Det är orättvist att vi har så mycket när miljarder av människor har så lite”, kommenterade Melinda Gates i en intervju på Gatesstiftelsens hemsida 2018.

I sitt gemensamma uttalande kring skilsmässan utlovar Bill och Melinda Gates att deras arbete tillsammans i stiftelsen kommer att fortsätta oförtrutet. Detta besked lugnar sannolikt en annars sannolikt något stressad forskarvärld. 

The Gates Foundation har en bred inriktning på att bekämpa sjukdomar och fattigdom över hela världen. Särskilt varmt om hjärtat ligger utrotande av malaria och polio, att förbättra barns hälsa och näringsintag samt givetvis vaccinforskning. Stiftelsen skänkte på egen hand närmare 15 miljarder kronor enbart till coronaforskningen under fjolåret.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?