1515

Emil Eifrém om sin åtalade delägare: ”Ola Rollén var vår dröminvesterare”

Malmöbolaget Neo4J fick in Ola Rollén som delägare precis innan han häktades i fjol. ”Hela poängen med att ta in pengar var ju att få tillgång till Ola Rollén”, säger grundaren Emil Eifrém.

Neo4J:s vd och medgrundare Emil Eifrém intervjuad av Mimi Billing på scen.
Neo4J:s vd och medgrundare Emil Eifrém intervjuad av Mimi Billing på scen.Foto:Amanda Lindgren.

För cirka ett år sedan stängde Malmös databasbolag Neo4J en finansieringsrunda på 300 miljoner kronor. Den största investeraren var Hexagons vd Ola Rollén.

Tanken var, enligt uppgifter till Di Digital, ursprungligen att Ola Rollén skulle vara delaktig i arbetet att ta bolaget till börsen, i egenskap av styrelseledamot. Men kort efter att finansieringsrundan blev klar spreds nyheten om att Ola Rollén misstänktes för insiderbrott. 

Läs mer: Ola Rollén storinvesterar när Neo Technology tar in 300 miljoner

”Jag fick reda på det här samtidigt som alla andra. Det var midnatt i Kalifornien när Hexagon skickade ut ett pressmeddelande om detta. Det var en chock men med 350 miljoner kronor på bankkontot blev det lättare att hantera. Det hade varit värre om det hänt tre veckor tidigare”, säger Emil Eifrém på scen på Di Startup Tour i Malmö.

Emil Eifrém är medgrundare av databasbolaget Neo4J, som tidigare gick under namnet Neo Technology. Grafdatabasbolaget, som har ena foten i Malmö och den andra i Silicon Valley, har ett antal stora kunder som Walmart, Ebay och Nasa. Bolaget som har en omsättning på cirka 200-400 miljoner kronor ville, med hjälp av Ola Rollén i styrelsen, få till en ännu snabbare tillväxt.

”Hela poängen med att ta in pengar av dem var ju att få tillgång till Ola Rollén. Ola tog ju över Hexagon när de var värda 1 miljard kronor. På 15 år har de vuxit och är nu värda över 100 miljarder.  Andra personer som har gjort den resan heter typ Bill Gates, Mark Zuckerberg, Marc Benioff (Salesforces vd red anm.). Och vi fick möjligheten att jobba med Ola Rollén. Det var hela motiveringen. Vi var nära att bli kassaflödespositiva då så vi behövde inte pengarna heller”, säger Emil Eifrém.

Tidigare i höstas åtalades Ola Rollén för affärer gjorda mellan hans investeringsbolag Greenbridge och den norska Fingerprint Cards-konkurrenten Next Biometrics. Rättegången mot honom pågår ännu i Oslo. Ännu har ingen dom lagts i fallet men om Ola Rollén döms riskerar han ett straff på sex år i fängelse. 

Trots att nyheten om Ola Rolléns misstänkta brott slogs upp stort i Norden har det inte påverkat Neo4J.

”I resten av världen uppmärksammades det inte. Jag har aldrig fått en fråga om det internationellt. Ola Rollén är ju en världskändis här.”

Neo4J är på god väg att bli Sveriges nästa unicorn, med en värdering som börjar närma sig 1 miljard dollar. Databasbolaget är kanske mest känt för sitt samarbete med journalistorganisationen ICIJ för att nysta upp de miljontals dokument som har legat till grund för Panamadokumenten och Paradisläckan. 

Läs mer: Paradisläckan: Så blev en svensk startup skattesmitarnas värsta fiende

”För fem år sedan brukade jag säga att det fanns tre utvägar för oss och att den troligaste är att vi går i konkurs. I dag kan jag inte vara intellektuellt ärlig och säga att så är fallet. Men det mest troliga nu är att vi säljer bolaget. Samtidigt är det inte det som är drömmen. Vi bygger bolaget för att bli ett publikt börsnoterat bolag. Vi vill bli nästa stora gigantiska arbetsgivare.”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?