1515

”Elsparkcyklarnas Volvo” till Sverige – säkrar färden med ai

Voi och Tier har i veckan fått ny konkurrens på gatorna i Stockholm. Boston-baserade Superpedestrians elsparkcyklar tar säkerheten till en ny nivå med artificiell intelligens och avancerad självdiagnostik – och kallas ofta ”elscootrarnas Volvo” i amerikansk media. 

Foto:Link

Superpedestrians elsparkcyklar, som bär namnet Link, är utrustade med väldigt mycket teknik med 73 sensorer och 5 mikroprocessorer. Systemet som kallas VIS – Vehicle Intelligent Safety system – gör med hjälp av artificiell intelligens 1.000 kontroller av fordonet – per sekund, och kan snabbt vidta åtgärder om något är fel. 

Scootern kan tas ur drift om systemet upptäcker något av de över 100 säkerhetskritiska problem som kan uppstå under en färd, som kan leda till bland annat kortslutningar, batteribränder och havererade bromsar. I flera fall kan systemet reparera sig självt, och omedelbart meddela driftsteamet om någon trillar med scootern. Systemet meddelar också ifall en elsparkcykel inte står upprätt, vilket har varit ett klagomål när fordonen blockerar gångvägar.

Link kan också lagra geofence-kartor direkt i scootern och har en svarstid på bara 0,7 sekunder. Genom kartorna kan scootrarna till exempel gå efter särskilda regler i olika områden. I likhet med exempelvis en Tesla-bil kan scootrarna också uppdateras fjärrstyrt vid behov. 

Link-scootrarna har i amerikansk media kallats för branschens svar på Volvo som en följd av de många säkerhetssystem som ska ska göra färden mindre riskfull för användarna. Utöver självdiagnostiken framhåller bolaget att Link-scootrarna har 37 procent kortare bromssträcka än snittet i branschen och en räckvidd på 98 kilometer. 

Superpedestrian startade i Boston 2012. Sammanlagt sitter bolaget i dag på 35 patent inom artificiell intelligens och elektrifierade fordonstekniker. Men det var först i fjol de gav sig in i elscooter-branschen då de köpte bolaget Zagster, som hade Spin-scootern i sitt stall. 

Link-scootern finns i dag i 30 städer i USA och Europa, bland annat i Seattle, Oakland, San Jose, San Diego, Wien, Madrid och Rom. Och på torsdagen fick Stockholmarna stifta bekantskap med den för första gången då 1.500 fordon ställts ut på gatorna. Planen är dock att ytterligare 700 ska ställas ut under sommaren. 

”Precis som i Wien, Rom och Madrid är jag övertygad om att människorna här kommer att älska byggkvaliteten och de aktiva säkerhetsfunktionerna, medan vi också kommer att erbjuda våra prisvärda, tillgängliga och kampanjalternativ till Stockholms medborgare”, säger Pedestrians vicepresident Haya Verwoord Douidri, i ett pressmeddelande.

Chef för flottan i Stockholm är Oras Al-Ebeyawi, som tidigare bland annat jobbat på logistikjätten DHL. 

 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?