1515

Elscooterstriden tätnar: Miljonregn över Voi och jätten på väg till Sverige

Svenska elscooterbolaget Voi har tagit in 25 miljoner i sin första runda. Bolaget ska växa så det knakar, samtidigt verkar en amerikansk jätte vara på väg in i Sverige.

Striden tätnar om elscootrarna. Nu även i Sverige.
Striden tätnar om elscootrarna. Nu även i Sverige.

I slutet av augusti var Voi Technology (NTL) först med att lansera elscootrar i Sverige när bolaget rullade ut sina scootrar i Stockholm.

Nu har bolaget avslutat sin kapitalrunda. Den svenska uppstickaren drog in 2,9 miljoner dollar, motsvarande 25,5 miljoner kronor, i sin första runda som leddes av den svenska investeraren Vostok New Ventures.

Läs mer: Älskad och hatad i USA – nu kommer elscootern till Sverige

“Vi är jätteglada att Vostok New Ventures tror på oss. Deras erfarenhet är en viktig tillgång när vi tar sikte på övriga Europa. Även om vi såklart är peppade så kommer vi fokusera på att lansera i fler länder och städer på ett ansvarsfullt sätt“, skriver medgrundare och vd Fredrik Hjelm i ett uttalande.

Läs mer: Stockholm nobbar elscooterbolaget: ”Noll intresse” 

Investeringen ska användas för tillväxt. Något som är ett absolut måste i ett rally om vem som får ut flest scootrar på gatorna i Europas städer. Sedan en tid tillbaka finns scootrarna i amerikanska städer där Lime, Jump och Bird är några av bolagen som slåss om att dominera marknaden.

Striden har lett till att elscootrar ligger i drivor på städernas gator, något som väckt ilska och protester och som resulterat i bannlysning i San Francisco.

Just nu är elscootrar något som investerare strösslar pengar över. Något som inte minst märks här i Sverige i och med Vois lansering.

“Beslutet att investera i Europas första spelare inom elektriska scootrar var en självklarhet. Elektriska scootrar kommer att bli standard för hur vi färdas i städer och vi tror att Voi har rätt team för att introducera produkten till Europeiska städer”, säger Per Brilioth, Vostok New Venture, i ett uttalande.

Samtidigt som Voi avslutat sin runda och bygger för att växla upp sin verksamhet för att till en början sno åt sig marknaden här, verkar det som att en av de amerikanska jättarna är på väg till Sverige för att ge Voi en match.

Di Digital uppmärksammade under måndagskvällen att Lime, som värderas i miljardklassen, just nu annonserar att personer i Sverige kan anmäla sig för att ingå i bolagets nätverk som ska ladda upp elscootrarna i sina hem; så kallade "juicers". 

Bolaget lanserade sina elscootrar i Paris, som första stad i Europa, i juni i år och verkar alltså blicka mot Norden.

Läs mer: Miljardvärderade scootern kommer till Europa


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?