1515

Elon Musks förmögenhet större än anrika oljebolagets börsvärde

Elbilstillverkaren Tesla sprängde en ny nivå med ett börsvärde på över 1.000 miljarder dollar under måndagen. Bolagets grundare och vd Elon Musk blev 36 miljarder dollar rikare och har nu en förmögenhet större än oljebolaget Exxons börsvärde.

Foto:Matt Rourke
Foto:Mark Humphrey
Foto:Chona Kasinger
Sluttankat? Elon Musks förmögenhet är nu värd mer än oljebolaget Exxons börsvärde.
Sluttankat? Elon Musks förmögenhet är nu värd mer än oljebolaget Exxons börsvärde.

Under måndagen bekräftades en order på 100.000 bilar från den pressade biluthyrningsfirman Hertz, vilket motsvarar en tiondel av Teslas TSLA 0,00% Dagens utveckling årliga bilproduktion.

Men måndagen innebar fler positiva nyheter för Tesla. Morgan Stanley drog upp riktkursen till 1.200 dollar från 900 dollar och hänvisar uppjusteringen till höjda volymprognoser. Riktkursen är den näst högsta bland de 50-tal analytiker som följer aktien, enligt Bloombergs sammanställning.

Analysgruppen Jato Dynamics kom dessutom med statistik som visade att Teslas Model 3 var den mest sålda bilen i Europa under september med 24.591 nyregistreringar. Det är första gången hittills som en elbil blir nummer ett på listan.

Nyheterna fick Teslas aktie att stänga på rekordnivån 1.024 dollar, vilket ger ett börsvärde på 1.000 miljarder dollar. Tesla är därmed värdens sjätte största bolag baserat på börsvärde. Teknikjätten Apple är störst med ett värde på 2.450 miljarder dollar, följt av Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet och Amazon.

För Elon Musk innebär tillskottet på 36 miljarder dollar en stark förstaplacering på Bloombergs miljardärsindex med en förmögenhet på 289 miljarder dollar. 

Nyhetsbyrån Bloomberg konstaterar även att Elon Musks förmögenhet är större än oljebolaget Exxons börsvärde på 272 miljarder dollar.

 

 

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?