1515
Annons

Elon Musk vill fullfölja Twitterköp – på ett villkor

Efter att tidigare ha försökt backa från sitt bud på Twitter vänder Elon Musk. Nu säger han sig vara beredd att fullfölja köpet – om bolaget kan leva upp till ett villkor. 

Foto:Patrick T. Fallon

Elon Musk sade under lördagen att hans planerade uppköp av mikrobloggen Twitter bör gå vidare som planerat men bara om företaget kan bekräfta vissa detaljer om hur de hanterar plattformens spam-konton. Det sker efter att en rättegång mellan parterna kring frågan väntas senare i oktober, rapporterar AP.

Tesla-miljardären har den senaste tiden försökt backa ur sitt uppköpsbud, vilket lett till att Twitter stämt honom. Musk svarade då med att stämma Twitter tillbaka, och tvisten är tänkt att avgöras via en domstol i delstaten Delaware. 

”Om Twitter helt enkelt tillhandahåller sin metod för att räkna på urvalet om 100 konton och hur de sägs vara riktiga, bör affären fortsätta enligt de ursprungliga villkoren. Men om det visar sig att deras information är falsk bör det inte ske”, twittrade Elon Musk i lördags. 

Vidare utmanade han även Twitters vd Parag Agrawal till att diskutera saken via en offentlig debatt, något företaget dock avböjt att kommentera. 

Twitter har vid flera tillfällen lämnat ut information om antalet registrerade spam-konton på plattformen och hävdat att antalet ligger under fem procent av det totala antalet användare, något Elon Musk dock menar att Twitter inte kan bevisa.

Techbolaget hävdar att Elon Musk medvetet försöker sabotera den tilltänkta affären genom att använda anklagelserna till att försöka dra sig ur uppköpserbjudandet. 

Innehåll från SEBAnnons

Här hyllas nytänkare och pionjärer inom hållbart entreprenörskap

Rafael Bermejo, från stiftelsen IFS, har i mer än ett kvarts sekel delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Nu firas han själv som en av pristagarna vid The Next Awards, SEB:s tävling för att hylla hållbart entreprenörskap.

– Det känns fantastiskt. Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för vårt arbete. Vi är bara en katalysator för massor av extremt, hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Jag ser priset som ett sätt att hedra dem också, sade Rafael Bermejo vid prisutdelningen i september.

Priset The Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla nytänkare och pionjärer som kan skapa en bestående positiv förändring.

– Under mer än 165 år har SEB stöttat entreprenörskap i alla dess former. Det är en del av vår historia och grunden för välstånd och sysselsättning. Syftet med The Next Awards är att fira de entreprenörer som har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna, att få se deras glädje smitta av sig och inspirera andra, sade SEB:s vd Johan Torgeby under finalen.

Priset delas ut i tre kategorier: ”New Ideas” som hyllar nytänkande idéer och initiativ, ”Transformation” som lyfter fram företag som gjort en betydande förändring och det tredje priset ”Community” går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

Det är i den sistnämnda kategorin som Rafael Bermejo och stiftelsen IFS belönas med en utmärkelse, som förutom äran består av en prischeck på 250 000 kronor, som vid finalen överlämnades av Johan Torgeby.

Biogummi från restprodukter i skogen

Vinnare i kategorin New Ideas blev Henrik Otendal, vd för företaget Reselo, som har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin.

– Vi använder rester som man i dag bara eldar upp och gör ett gummi av dessa. Det kan ersätta syntetiskt, fossilbaserat gummi i allt från skor till kläder och träningsutrustning, berättar han.

Som vinnare får Reselo en plats i SEB:s tillväxtprogram Greenhouse med skräddarsydd rådgivning anpassad till företaget.

– Att driva en startup är en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här priset här ger oss extra synlighet och hjälper oss med det, säger Henrik Otendal.

Pristagarna i The Next Awards.
Pristagarna i The Next Awards.

Självrengörande golv för djurhållning

Priset i kategorin Transformation gick till företaget Moving Floor, som representerades av systrarna Peg Söderberg, vd, och Katja Lindvall, vice vd. Företaget utvecklar ett självrengörande system för djurhållning, som i dag exporteras över hela världen. De kallar sig själva för Sveriges långsammaste startupbolag. Idén väcktes redan 1996 av deras far Tommy Lindvall, som insåg att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet förflytta sig under djuren.

– Vi gör automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och ger friskare djur genom minskad antibiotikaanvändning, säger Katja Lindvall.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Efter kapitalbrist – cykelbudet går i konkurs: ”Dyrt att driva”

Vembla har under en tid lidit av akut kapitalbrist och tvingades redan i augusti genomföra kraftiga nedskärningar. Nu har grundarna försatt bolaget i konkurs.

”Det har inte gått att att få de pengar som behövs”, säger styrelseordföranden Magnus Johansson.

Vemblas grundare och vd Sunil Dutt, ett av bolagets cykelbud, samt styrelseordföranden Magnus Johansson.
Vemblas grundare och vd Sunil Dutt, ett av bolagets cykelbud, samt styrelseordföranden Magnus Johansson.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera