1515

Elon Musk planerar att börsnotera rymdprojekt

Tiotusentals satelliter i omloppsbana runt jorden och snabbt internet världen över. Det ska privatpersoner kunna investera i om Elon Musks uppmärksammade satsning Starlink knoppas av till börsen. Men en sådan notering kan dröja.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:John Raoux/TT

Det uppmärksammade Starlink kan brytas ut från Elon Musks rymdföretag Space X. Det sade Space X-chefen Gwynne Shotwell på ett event i Florida i torsdags.

”Just den delen är ett element av företaget som vi troligen knoppar av”, sade Shotwell, rapporterar Bloomberg.

Satsningen går ut på att ge tillgång till snabbt internet nästan oberoende av var man befinner sig i världen – genom att skicka ut upp till 30.000 satelliter i omloppsbana runt jorden. Enligt uppgifter till Reuters väntas dock börsnoteringen dröja flera år.

Elon Musk har tidigare sagt att någon notering av Space X inte är aktuell – åtminstone inte förrän bolaget har etablerat reguljär rakettrafik till Mars.

Den första raketen med Starlink-satelliter skickades upp i maj i fjol. Den innehöll 60 satelliter som placerades på ungefär 500 kilometers höjd. Sedan dess har totalt 240 satelliter skjutits upp.

Det har tidigare rapporterats att det krävs minst 800 satelliter för att Starlink ska kunna komma i gång. Förhoppningen är att kunna börja leverera internet redan under detta år.

Men de nya satelliterna tar plats i allt trängre delar av himlavalvet. I september i fjol tvingades den europeiska rymdstyrelsen, Esa, tvärmanövrera en av sina satelliter för att undvika en kollision med en av Starlink-satelliterna.

Och även om Space X är tidigt ute finns det också flera andra liknande projekt med satellitbaserat bredband på gång.

I dagsläget räknas risken för kollision som liten, men händelsen i höstas kastade sken över ett växande problem med trångboddheten.

Dessutom förser satelliterna himlavalvet med ljus. Det medför att de ramar av kompakt mörker, som är avgörande för astronomers arbete, blir allt snävare. Därför pågår nu en diskussion om att göra Starlinksatelliterna ”så svarta som möjligt”.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?