1515
Annons

Elektriska lastbilsutmanaren Einride växer med släp

Svenska Einride, som utvecklar elektriska och självkörande transporttjänster, utökar sitt sortiment. Den befintliga lastbilen, podden, får sällskap av en semitrailer.

Släpvagnen ska börja byggas nästa år.

”Trailern är ett sätt att kunna erbjuda fler tjänster”, säger Einrides vd Robert Falck.

Robert Falck, vd för Einride framför den elektriska och autonoma lastbilen.
Robert Falck, vd för Einride framför den elektriska och autonoma lastbilen.Foto:Anna-Lena Lundqvist
Einrides nya trailer ska börja byggas nästa år.
Einrides nya trailer ska börja byggas nästa år.Foto:Einride

Teknikbolaget Einride, som startade 2016, har vuxit stort de senaste åren och har nu nästan 500 anställda. En rad olika avtal har slutits med kunder som vill ha Einrides eldrivna logistiklösningar. Nyligen presenterades en affär där danska fraktkoncernen Maersk köper 300 elektriska lastbilar för den nordamerikanska verksamheten. De ska levereras med början nästa år och två år framåt. 

De första poddarna kördes på allmän väg 2019.

”Vår ambition är att ha ett tusental fordon ute inom 1,5 år”, säger Robert Falck.

För att utöka sina tjänster har Einride nu tagit fram en semitrailer som kan integreras med nuvarande fordon, men som också kan passa till andra elektriska semilastbilar. Påhängsvagnen, som är världens första elektriska trailer, har en design som passar till Einrides poddar. 

Ni har redan en lastbil ute på marknaden, vad gör en trailer för skillnad?

”Vi har alltid sett transportsystemet som just ett system. De olika hårdvarubitarna - från laddare, trailers, dragare och olika konfigurationer - har vi för att kunna lösa uppgiften att tillhandahålla hållbara transportlösningar. Trailern kan exempelvis fungera som lager och kunden kan därmed optimera sina lagerflöden. För oss är det ett naturligt nästa steg för att elektrifiera transportbranschen ännu mer”, säger Robert Falck.

Einrides fordon är uppkopplade till operativsystemet Saga som gör att man kan övervaka och optimera hur rutterna planeras, fyllnadsgrad på lasten och underhåll. På Einrides konferens, kallad Einride Mesh, som hölls i Göteborg och samlade kunder, experter och andra aktörer inom elektrifierade transporter, visades både designen på trailern och presenterades nyheter i operativsystemet. Dessutom berättade Einride om utvecklingen av batterier som integreras i produktionen av trailern vilket kommer att öka räckvidden.

Einride räknas numera som ett enhörningsbolag värderat till över en miljard dollar. 

Vad beror intresset från investerare på?

”Vi måste göra något rätt. Jag tror att flera har förstått marknadsdynamiken och det vi gör, men också hur stora utmaningar det är för befintliga aktörer att göra den här förändringen. Det är stort intresse för både elektriskt och autonomt”, säger Robert Falck.

EQT och Capital Group är stora ägare vid sidan av grundarna Robert Falck och Linnéa Kornehed Falck, som är bolagets marknadschef.

Du har tidigare sagt att börsnotering skulle kunna vara en väg fram för bolaget, hur ser du på det i dag?

”En börsnotering handlar alltid om rätt tajming och rätt aktörer. På sikt vill vi göra det. Vi utvärderar alltid den bästa finansieringslösningen, men just nu finns det inga konkreta planer. Vi tror inte bara på hållbarhet för transporter, utan också på hållbarhet i affärer. Det kan få ta tid”, säger han.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?