1515

Kinnevik pumpar in miljoner i matsvinnsbolaget Karma

Matsvinnsappen Karma tar in drygt 110 miljoner kronor. Bakom investeringen står bland andra Kinnevik och Electrolux.

Karmas team.
Karmas team.Foto:pressbild

Kinnevik och Electrolux satsar på att rädda maten. I varje fall ser det så ut i och med bolagens senaste investering i svenska startupbolaget Karma, som utvecklar en app där kunder kan köpa mat som blivit över från restauranger caféer och matbutiker. 

I en ny runda tar Norrskensbolaget Karma, med grundarna Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson i täten, in 12 miljoner dollar, motsvarande nästan 110 miljoner kronor. Rundan leds av Kinnevik och pengarna ska användas för en expansion i Europa.

”Vi är jätteglada att det just är Kinnevik som går in. De kan komma in med operativ expertis för internationell expansion”, säger medgrundaren Elsa Bernadotte och fortsätter:

”Finansieringsrundan ger oss alla möjligheter att skala up, det kommer också synas i siffrorna. Vi investerar i tillväxt nu.”

Även Kinnevik delar Karmas syn på deras framtida roll i bolaget.

“Vi är glada att få arbeta med Hjalmar, Elsa, Ludvig, Mattis och resten av Karma-teamet. Vi tror stenhårt på deras vision och är riktigt imponerade av vad de åstadkommit hittills. Vi ser fram emot att hjälpa dem skala upp till nästa nivå på deras resa”, kommenterar Andreas Bernström, investeringsansvarig på Kinnevik i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget har man i dag 350 000 användare och fler än 1500 anslutna restauranger, caféer och matbutiker som levererar maten till appens kunder.

”När vi startade var vissa kritiska till om folk skulle vara villiga att gå till restaurangen eller caféet för att hämta maten, men i och med att man får maten för halva priset så är folk verkligen villiga”, säger Elsa Bernadotte.

Så sent som i juli förra året tog Karma in strax över 30 miljoner kronor för Europaexpansionen, men nu krävs alltså mer pengar för att tillväxten ska ta fart.

Läs mer: Matsvinnsappen Karma tar in över 30 miljoner för expansion i Europa 

”Vi tog in pengar förra sommaren för att gå utanför Sverige. Vi började i Storbritannien och det har gått fantastiskt i London. Nu ska vi expandera aggressivt på flera marknader i Europa”, säger Elsa Bernadotte.

Elsa Bernadotte ser också fram emot det samarbete som investeringen innebär med Electrolux. Enligt medgrundaren ska man ha träffat Electrolux vid flera tillfällen under våren och sommaren där man hållit workshops för att se vilka produkter man kan ta fram tillsammans.

”Tanken är att vi tillsammans ska utveckla framtidens maträddarprodukter. Exakt vad det blir kan jag inte gå in på men man kan ju låta fantasin flöda när det kommer till möjliga nya produkter de kan ta fram med hjälp av oss”, säger hon.

Förutom Kinnevik och Electrolux investerar även det amerikanska anrika riskkapitalbolaget Bessemer Venture Partners i Karma. Befintliga aktieägarna e.ventures går också in med ytterligare kapital i bolaget.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?