1515

Kinnevik pumpar in miljoner i matsvinnsbolaget Karma

Matsvinnsappen Karma tar in drygt 110 miljoner kronor. Bakom investeringen står bland andra Kinnevik och Electrolux.

Karmas team.
Karmas team.Foto:pressbild

Kinnevik och Electrolux satsar på att rädda maten. I varje fall ser det så ut i och med bolagens senaste investering i svenska startupbolaget Karma, som utvecklar en app där kunder kan köpa mat som blivit över från restauranger caféer och matbutiker. 

I en ny runda tar Norrskensbolaget Karma, med grundarna Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson i täten, in 12 miljoner dollar, motsvarande nästan 110 miljoner kronor. Rundan leds av Kinnevik och pengarna ska användas för en expansion i Europa.

”Vi är jätteglada att det just är Kinnevik som går in. De kan komma in med operativ expertis för internationell expansion”, säger medgrundaren Elsa Bernadotte och fortsätter:

”Finansieringsrundan ger oss alla möjligheter att skala up, det kommer också synas i siffrorna. Vi investerar i tillväxt nu.”

Även Kinnevik delar Karmas syn på deras framtida roll i bolaget.

“Vi är glada att få arbeta med Hjalmar, Elsa, Ludvig, Mattis och resten av Karma-teamet. Vi tror stenhårt på deras vision och är riktigt imponerade av vad de åstadkommit hittills. Vi ser fram emot att hjälpa dem skala upp till nästa nivå på deras resa”, kommenterar Andreas Bernström, investeringsansvarig på Kinnevik i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget har man i dag 350 000 användare och fler än 1500 anslutna restauranger, caféer och matbutiker som levererar maten till appens kunder.

”När vi startade var vissa kritiska till om folk skulle vara villiga att gå till restaurangen eller caféet för att hämta maten, men i och med att man får maten för halva priset så är folk verkligen villiga”, säger Elsa Bernadotte.

Så sent som i juli förra året tog Karma in strax över 30 miljoner kronor för Europaexpansionen, men nu krävs alltså mer pengar för att tillväxten ska ta fart.

Läs mer: Matsvinnsappen Karma tar in över 30 miljoner för expansion i Europa 

”Vi tog in pengar förra sommaren för att gå utanför Sverige. Vi började i Storbritannien och det har gått fantastiskt i London. Nu ska vi expandera aggressivt på flera marknader i Europa”, säger Elsa Bernadotte.

Elsa Bernadotte ser också fram emot det samarbete som investeringen innebär med Electrolux. Enligt medgrundaren ska man ha träffat Electrolux vid flera tillfällen under våren och sommaren där man hållit workshops för att se vilka produkter man kan ta fram tillsammans.

”Tanken är att vi tillsammans ska utveckla framtidens maträddarprodukter. Exakt vad det blir kan jag inte gå in på men man kan ju låta fantasin flöda när det kommer till möjliga nya produkter de kan ta fram med hjälp av oss”, säger hon.

Förutom Kinnevik och Electrolux investerar även det amerikanska anrika riskkapitalbolaget Bessemer Venture Partners i Karma. Befintliga aktieägarna e.ventures går också in med ytterligare kapital i bolaget.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?