Annons

Elbolagens teknikleverantör: ”Kunderna är desperata”

Elkrisen har tagit energibolagen på sängen. Nu vill alla få ut nya appar och ge teknisk vägledning så snart det bara går, enligt underleverantören Eliq.

”Alla är tagna på sängen just nu, både energibolagen och konsumenterna”, säger medgrundaren Joakim Ottander.

Joakim Ottander, grundare och kundansvarig på Eliq med 50 medarbetare och huvudkontor i Göteborg.
Joakim Ottander, grundare och kundansvarig på Eliq med 50 medarbetare och huvudkontor i Göteborg.Foto:Press.

”Våra kunder är desperata att få ut något nytt inför vintern”, säger Joakim Ottander, medgrundare och kundansvarig på Eliq.

Bolaget har 50 medarbetare med huvudkontor i Göteborg och en filial i London, Storbritannien – som är bolagets största marknad.

Eliq är en teknisk underleverantör som bygger appar åt ett 30-tal stora elbolag som Bulb Enery i Storbritannien, Lumme i Finland och Mölndal Energi i Sverige. I fjol steg omsättningen marginellt till 13 Mkr. 

I år ser tillväxten ut att skjuta fart ordentligt, till följd av rådande elkris. Bolaget hinner nämligen inte möta den enorma efterfrågan, enligt Joakim Ottander.

”Alla är tagna på sängen just nu: energibolagen, konsumenterna, vi också. Men det är svårt att hjälpa alla till hösten. Vi har ju ledtider vad gäller implementering av vår teknik.”

”En kall vintermånad kan det bli 20.000 - 30.000 kronor per månad för en normal villa.”

Han menar att nervositeten inför vintern är fullt befogad.

”Det vi ser är en prischock. Då är det viktigt för kunderna se hur mycket el de förbrukar, vilken tariff de ligger på och få veta vad elräkningen kan tänkas bli. De vill även veta vad de kan göra för att minska kostnaden.”

Hur illa kan det bli?
”Om Vladimir Putin stryper gasen helt så hör jag folk i branschen tala om priser på 10 kronor per kilowattimme. En kall vintermånad kan det bli 20.000-30.000 kronor per månad för en normal villa.”

Vad vill era kunder ha av er?
”Det är ju en väldig blandning i hur långt de kommit med sin digitalisering. Vissa är nästan på Tibbers nivå, med fungerande system för timpriser, medan andra har väldigt grundläggande tjänster. Men de vill uppgradera. De som inte har en app vill ha en. De som har en Mina Sidor-funktion som är väldigt grundläggande vill ha våra dataanalyser, med jämförelser med liknande hushåll, nedbrytning av elförbrukning och prognoser, samt vår ai-baserade rådgivningsmodul.”

Går det att spara pengar på det viset?
”Ja, en av våra kunder i Norge, Gudbrandsdal Energi, publicerade i fredags en rapport som säger att deras appanvändare sparar 5 procent jämfört med vanliga kunder.” 

Ger ni råd om huruvida man bör gå över till timpriser?
”Vår rådgivningsmodul handlar om att ge råd hur kunderna kan minska sin elkonsumtion och välja rätt tariff. Inför vintern lanserar vi en funktion som specifikt hjälper elkunderna att förstå sig på fluktuationerna i elpriset så att de kan agera därefter. Vi har ännu ingen specifik funktion som kan svara ja eller nej på om man som kund bör gå över till timpriser. Men det är något vi jobbar på.”

”Alla elleverantörer är skyldiga att erbjuda timpriser.”

Erbjuder alla elleverantörer timpris?
”Alla elleverantörer är skyldiga att erbjuda timpriser. Ingen kan neka det. Men det är svårt att veta om det blir billigare eller dyrare.”

När är det rätt val?
”De flesta borde inte ha timpris, risken är för stor att det straffar sig under de dyraste timmarna på dygnet. Men om man bor i villa och har en smart styrning på de största elförbrukarna i hemmet – som uppvärmning och elbilsladdning kan det löna sig. Framtidens elmarknad kommer påtvinga en mer komplex tariffstruktur, och då kommer alla konsumenter behöva anpassa sig och ha möjlighet att styra våra hem på ett smartare sätt.”

Vad är det snabbaste sättet att minska sin elförbrukning?
”Generellt ska man se över sin uppvärmning och jämföra med liknande hushåll. Det finns många appar för det. Uppvärmningen står ofta för två tredjedelar av elräkningen för en villa. Har man en värmepump ska man se till att den är servad. Man kanske även kan koppla på en smart styrning. Har man ett gammalt uppvärmningssystem bör man överväga att uppgradera. Eldrivna element är dyra, och alla former av värmepumpar är bättre”, säger Joakim Ottander.

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera