”Våra kunder är desperata att få ut något nytt inför vintern”, säger Joakim Ottander, medgrundare och kundansvarig på Eliq.
Bolaget har 50 medarbetare med huvudkontor i Göteborg och en filial i London, Storbritannien – som är bolagets största marknad.
Eliq är en teknisk underleverantör som bygger appar åt ett 30-tal stora elbolag som Bulb Enery i Storbritannien, Lumme i Finland och Mölndal Energi i Sverige. I fjol steg omsättningen marginellt till 13 Mkr.
I år ser tillväxten ut att skjuta fart ordentligt, till följd av rådande elkris. Bolaget hinner nämligen inte möta den enorma efterfrågan, enligt Joakim Ottander.
”Alla är tagna på sängen just nu: energibolagen, konsumenterna, vi också. Men det är svårt att hjälpa alla till hösten. Vi har ju ledtider vad gäller implementering av vår teknik.”
”En kall vintermånad kan det bli 20.000 - 30.000 kronor per månad för en normal villa.”
Han menar att nervositeten inför vintern är fullt befogad.
”Det vi ser är en prischock. Då är det viktigt för kunderna se hur mycket el de förbrukar, vilken tariff de ligger på och få veta vad elräkningen kan tänkas bli. De vill även veta vad de kan göra för att minska kostnaden.”
Hur illa kan det bli?
”Om Vladimir Putin stryper gasen helt så hör jag folk i branschen tala om priser på 10 kronor per kilowattimme. En kall vintermånad kan det bli 20.000-30.000 kronor per månad för en normal villa.”
Vad vill era kunder ha av er?
”Det är ju en väldig blandning i hur långt de kommit med sin digitalisering. Vissa är nästan på Tibbers nivå, med fungerande system för timpriser, medan andra har väldigt grundläggande tjänster. Men de vill uppgradera. De som inte har en app vill ha en. De som har en Mina Sidor-funktion som är väldigt grundläggande vill ha våra dataanalyser, med jämförelser med liknande hushåll, nedbrytning av elförbrukning och prognoser, samt vår ai-baserade rådgivningsmodul.”
Går det att spara pengar på det viset?
”Ja, en av våra kunder i Norge, Gudbrandsdal Energi, publicerade i fredags en rapport som säger att deras appanvändare sparar 5 procent jämfört med vanliga kunder.”
Ger ni råd om huruvida man bör gå över till timpriser?
”Vår rådgivningsmodul handlar om att ge råd hur kunderna kan minska sin elkonsumtion och välja rätt tariff. Inför vintern lanserar vi en funktion som specifikt hjälper elkunderna att förstå sig på fluktuationerna i elpriset så att de kan agera därefter. Vi har ännu ingen specifik funktion som kan svara ja eller nej på om man som kund bör gå över till timpriser. Men det är något vi jobbar på.”
”Alla elleverantörer är skyldiga att erbjuda timpriser.”
Erbjuder alla elleverantörer timpris?
”Alla elleverantörer är skyldiga att erbjuda timpriser. Ingen kan neka det. Men det är svårt att veta om det blir billigare eller dyrare.”
När är det rätt val?
”De flesta borde inte ha timpris, risken är för stor att det straffar sig under de dyraste timmarna på dygnet. Men om man bor i villa och har en smart styrning på de största elförbrukarna i hemmet – som uppvärmning och elbilsladdning kan det löna sig. Framtidens elmarknad kommer påtvinga en mer komplex tariffstruktur, och då kommer alla konsumenter behöva anpassa sig och ha möjlighet att styra våra hem på ett smartare sätt.”
Vad är det snabbaste sättet att minska sin elförbrukning?
”Generellt ska man se över sin uppvärmning och jämföra med liknande hushåll. Det finns många appar för det. Uppvärmningen står ofta för två tredjedelar av elräkningen för en villa. Har man en värmepump ska man se till att den är servad. Man kanske även kan koppla på en smart styrning. Har man ett gammalt uppvärmningssystem bör man överväga att uppgradera. Eldrivna element är dyra, och alla former av värmepumpar är bättre”, säger Joakim Ottander.