Hoppa till innehållet

Annons

Elbilsladdaren fyller kassan inför noteringen

Elbilsladdaren Charge Amps tar in 150 miljoner för att öka sin europeiska närvaro inför börsnoteringen senare i år. 

Charge Amps medgrundare Boel Rydenå-Swartling och vd:n Anders Bergtoft.
Charge Amps medgrundare Boel Rydenå-Swartling och vd:n Anders Bergtoft.

Charge Amps grundades i Stockholm 2012 av Fredrik Jonsson, i dag är bolagets produktchef, och Boel Rydenå-Swartling, i dag ledamot i styrelsen. Bolaget utvecklar smarta laddstationer, kablar och molnmjukvara för användning i hemmet, eller i anslutning till kommersiella fastigheter, kontor eller offentliga miljöer.

Marknaden är het. I fjol stod laddbara bilar för 45 procent av nyregistreringarna jämfört med 32 procent för 2020, med totalt 135.302 fordon, enligt Bil Sweden. 

Förra året växte Charge Amps med 145 procent till en omsättning om 254,2 miljoner kronor med en ”solid bruttomarginal”. I år har man varit tydlig med sin ambition att växa på kontinenten.

”Vi ska bli en ledande aktör inte bara i Sverige utan även i Europa”, sa Charge Amps vd Anders Bergtoft i en intervju med DiTV i slutet av februari.

Under tisdagen offentliggjorde bolaget att man har genomfört en riktad nyemission om 150 miljoner kronor till befintliga och nya aktieägare. Pengarna ska gå till att utöka bolagets närvaro i bland annat Storbritannien, Tyskland och Spanien, där Charge Amps öppnade kontor under 2021, enligt pressmeddelandet.

Bland de existerande aktieägarna som tecknade aktier i emissionen återfinns OK ekonomisk förening, Skellefteå Kraft och Swedbank Robur. Nya investerare som nämns i pressmeddelandet är Concejo AB, LMK och Quinary Investment.

Totalt har Charge Amps därmed plockat in 358 miljoner kronor i riskkapital sedan starten. Bolaget värderades till 1,3 miljarder kronor när Swedbank Robur gick in med 150 miljoner kronor förra året. Hur hög värderingen är i dag vill bolaget inte säga.

Charge Amps planerar även att stärka sin närvaro i Norden och på den svenska hemmamarknaden, där man är näst störst, enligt egen utsago. Man ska även satsa på produktutveckling samt på att ”upprätthålla momentum och utveckla den operationella verksamheten” inför bolagets börsintroduktion, som är planerad att ske senare i år.

Sedan lanseringen av sin första laddstation, 2015, har Charge Amps levererat över 100.000 laddpunkter för kunder i 15 länder.

”Under det senaste året har vi levererat på vårt mål att genomföra en stor expansion över Europa och att samtidigt fortsätta vår tillväxt i Norden. Med denna finansiering är vi i en idealisk position för att bygga vidare på detta momentum och snabbladdar energi till vårt arbete att tillhandahålla smarta, användarvänliga och snygga produkter till kunderna samtidigt som vi bidrar till att åstadkomma en renare och grönare värld”, säger Anders Bergtoft, vd på Charge Amps i en skriftlig kommentar. 

Charge Amps har i dag 120 anställda i sju länder och försäljning på 15 marknader.

Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera