1515

Elbilsfabrik etableras i Skåne – vill ta in en halv miljard

Elbilsbolaget Uniti etablerar en bilfabrik i Skåne. Tillsammans med Siemens bygger man en fullt automatiserad fabrik som ska leverera de första fordonen under 2019.

Bortsett från lyxbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm har det inte tillverkats bilar i Skåne sedan Saab lade ner sin bilfabrik i Malmö 1991. Men nu kan Di Digital avslöja att en ny och modern bilfabrik etableras i antingen Malmö eller Landskrona, när elbilsbolaget Uniti tillsammans med Siemens bygger en fullt automatiserad produktionslinje som ska klara av att tillverka 50 000 elfordon under det första året. 

“Partnerskapet med Siemens är grundläggande för våra långsiktiga planer eftersom vi nu har möjligheten att inte enbart utveckla en hållbar bil, utan även tillverka den på ett hållbart sätt i stor skala, snabbare och med signifikant mindre kapitalinsats. Vår fullt automatiserade produktionslinje kan i princip ha lamporna släckta 22 timmar om dygnet”, säger Lewis Horne, vd för Uniti Sweden. 

Läs mer: Svensk elbil tar in fem miljoner via crowdfunding 

Partnerskapet är baserat på mjukvara från Siemens PLM, Product Lifecycle Management, som gör det möjligt att planera hela produktionsprocessen virtuellt innan den implementeras fysiskt. 

Att fabriken hamnar i Skåne är klart och just nu utvärderas olika lägen i Malmö och Landskrona.

”Det första fordonet som rullar av produktionslinjen kan säljas direkt till kund utan att några testfordon måste produceras,” säger Mats Friberg, vd för Siemens PLM Software i Norden.

Att fabriken hamnar i Skåne är klart och just nu utvärderas olika lägen i Malmö och Landskrona. Enligt uppgift till Di Digital är det goda placeringar vid eller intill en hamn som kan avgöra var fabriken slutligen placeras. 

Läs mer: Tesla-svensken miljardsatsar på stor batterifabrik 

“Tack vare vår snabba tillväxt har vi varit tvungna att byta lokal två gånger på ett år. Nästa lokal vi flyttar till kommer att vara vår produktionslokal som placeras i antingen Malmö eller Landskrona. Den kommer att vara stor nog för oss att göra oss hemmastadda på lång sikt”, säger Lewis Horne, som i dag sitter i företagets lokaler i Lund. 

De första bilarna ska enligt Uniti kunna levereras under 2019.

Produktionslinan ska börja byggas inom 18 månader och de första bilarna ska enligt Uniti kunna levereras under 2019. Siemens har fram till i dag investerat motsvarande 3 Mkr i mjukvara och support i bolaget för att möjliggöra planering av fabrik och massproduktion. 

Läs mer: Harald Mix bland ägarna bakom Tesla-svenskens batterifabrik

I en crowdfundingkampanj i höstas fick Uniti in drygt 11,6 miljoner kronor genom 570 investerare i 45 länder. Pengarna från kampanjen ska användas till att bygga en första prototyp av den lilla stadsbilen, som presenteras under andra halvan av 2017. Men redan nu sägs bolaget förbereda en större finansieringsrunda där man under slutet av året planerar att ta in 60 miljoner euro, motsvarande drygt 570 Mkr, från privata och institutionella investerare, för att på sikt börsnotera bolaget. 

Bilarna som ska tillverkas i fabriken har ännu inga slutliga specifikationer, men bilen ska kosta omkring 200 000 kronor, väga 400 kilo, ha en toppfart på 90-120 km/h och ha en räckvidd på mellan 15 och 30 mil beroende på modell. Unitis bil är tänkt att fungera som familjens andrabil eller som en bil för den unga pendlaren som är medel- eller höginkomsttagare. 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Transparens och kundfokus – Admincontrol lanserar automatiserad webshop

Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.
Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Admincontrol tillhandahåller plattformar och tekniska verktyg för styrelsearbete, due diligence och andra affärskritiska processer. För att göra kundresan ännu smidigare och mer transparent har de nu utvecklat en webshop – för att snabbt och på begäran kunna möta kundens behov.

– I dagens digitala samhälle vill vi kunna bemöta kunden on-demand utefter deras önskemål, säger Feras Ibrahim, affärsutvecklare, Admincontrol.

Admincontrol grundades 2005 i Norge och har idag över 100 medarbetare i Skandinavien, Storbritannien och Nederländerna. I produktportföljen finns bland annat datarum, som är en due diligence-plattform för M&A, kapitalanskaffning och rekonstruktioner. 

– Vid en M&A-process är det otroligt viktigt att ha en säker portal för delning av den konfidentiella information som finns mellan de olika parterna. Datarum är ett tryggt och användarvänligt verktyg för den typen av affärskritiska processer, säger Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Tillgänglighet och transparens i fokus med nya webshopen

Admincontrol belyser vikten av tillgänglighet och transparens inför kunden. Som en naturlig utveckling av detta har de uppdaterat sin webshop till att bli automatiserad, lättnavigerad och med all nödvändig information tillgänglig.

Klicka här för att komma till Admincontrols Webshop 

– Vi hade en teori om att när det finns ett behov av att använda ett datarum behöver processen gå relativt fort. Vi vill väldigt gärna kunna erbjuda kunderna snabb och personlig service, något som möjliggörs med vår nya webshop, säger Mari Nygård.

– Vårt mål är att webshopen likt våra datarum ska vara användarvänlig och enkel att hantera, samtidigt som Datarummen erbjuder den avancerade funktionalitet som krävs vid due diligence-processer, säger Feras Ibrahim.

Inom ett år har den digitala försäljningen gått från 5% till 15 % av den totala försäljningen. 

Siktar på en majoritet digital försäljning

Eftersom M&A-processer kan variera i tid erbjuder Admincontrol en prenumerationsmodell där prisplanen löper månatligt – och prissättningen finns tillgänglig i webbshoppen. 

– I framtiden kommer sannolikt en majoritet av vår försäljning ske via webbshoppen och då vill vi att all information ska finnas där – enkelhet tillsammans med transparens har visat sig vara nyckeln till framgång, avslutar Feras Ibrahim.

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?